Οι Αζέροι προκαλούν εντός Αρμενικού εδάφους-Μάχες Αζέρων και Αρμενίων με τραυματίες

538
Οι Αζέροι προκαλούν εντός Αρμενικού εδάφους

Οι Αζέροι “μπούκαραν” σε βάθος 6 χλμ στο αρμενικό έδαφος

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα σε Αζέρους και Αρμενίους στην γνωστή λίμνη Syunik, ενώ ο στρατός των Αζέρων φέρεται να έχει εισχωρήσει 5-6 χλμ εντός του αρμενικού εδάφους.

Σήμερα είχαμε επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στις θέσεις του Αρμενικού στρατού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 11 Αρμένιοι στρατιώτες.

Το αρμενικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε επίθεση εναντίον των αρμενικών δυνάμεων, με ειδικό εξοπλισμό, ενδεικτικό των προθέσεων των Αζέρων να ενώσουν το Ναχιτσεβάν με την υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το αρμενικό υπουργείο άμυνας, το περιστατικό συνέβη στην περιοχή Syunik, όπου πάνω από 600 στρατιώτες του Αζερμπαϊτζάν έχουν συγκεντρωθεί επί του παρόντος παράνομα.

Αναφέρεται ότι ως αποτέλεσμα προηγούμενων ενεργειών του στρατού των Αρμενίων, η προσπάθεια διείσδυσης του στρατού του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφος της Αρμενίας παρεμποδίστηκε προσωρινά, ωστόσο, στην συνέχεια οι Αζέροι έκαναν επίθεση.

«Στις 20 Μαΐου 2021, περίπου στις 10:00, μια ομάδα ενόπλων στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν διέσχισε τα αρμενικά  σύνορα χωρίς άδεια στο χώρο κοντά στο χωριό Khoznavar, που βρίσκεται στο έδαφος της περιοχής Syunik της Αρμενίας.

Προχώρησε περίπου ακόμη 1,5 χλμ. στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αρμενίας, πήραν θέση και απείλησαν να χρησιμοποιήσουν βία εναντίον των στρατιωτών των Αρμενίων Ένοπλων Δυνάμεων που τους πλησίαζαν.

Την ίδια ημέρα, περίπου στις 21:10, μια ομάδα στρατιωτών των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν διέσχισε ξανά τα αρμενικά σύνορα χωρίς άδεια στην ίδια περιοχή, και προκάλεσε σύγκρουση με τους στρατιώτες  της Αρμενίας, οι οποίοι, εκπληρώνοντας τους επίσημα καθήκοντα, τους αναχαίτισαν.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, 11 στρατιώτες των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων υπέστησαν τραυματισμό  διαφορετικής σοβαρότητας.

Αυτή τη φορά, οι στρατιώτες της Αρμενίας κατάφεραν επίσης να τους στείλουν τους Αζέρους στις αρχικές τους θέσεις», αναφέρει αρμενικές πηγές.

Παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, το Αζερμπαϊτζάν εξακολουθεί να συγκεντρώνει δυνάμεις του στο έδαφος της Αρμενίας, ενώ η Μόσχα έστειλε μαχητικά αεροσκάφη τύπου MiG-29 να πετάξουν στην περιοχή, αποδεικνύοντας την ετοιμότητά  να ξεκινήσουν αποφασιστικές ενέργειες στο πλαίσιο υφιστάμενων κανονισμών του οργανισμού CSTO, τονίζουν πηγές στο Ερεβάν.

Κρίνοντας από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή η Αρμενία έχει χάσει τον έλεγχο σε περίπου 30 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επικράτειάς της.

Η κατάσταση στην περιοχή τώρα έχει ως εξής:

1. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν πράγματι εισχωρήσει 5-6 χιλιόμετρα βαθιά στην αρμενική επικράτεια.

2. Ο στόχος τους είναι να καταλάβουν τη λίμνη Sevlich. Σύμφωνα με τους χάρτες, περίπου το 30% της λίμνης πρέπει να πάει σε αυτούς.

Η λίμνη Sevlich (Μαύρη λίμνη) κατέχεται σε ποσοστό 30% από τους Αρμένιους, ως αποτέλεσμα του πρόσφατου πολέμου στο Karabakh.Ωστόσο, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν αποφάσισε να κατακτήσει όλη την Λίμνη και να την φέρει υπό τον έλεγχό της.

Πληροφορίες για Αρμένιους εντός ιρανικού εδάφους δεν επιβεβαιώνονται από το αρμενικό ΥΠΑΜ.

Βασική Πηγή: Πενταπόσταγμα

Γιώργος Μοτσάκος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας