ΟΗΕ: Απόφαση καταδίκης του Ισραήλ για τις δολοφονίες Παλαιστινίων

698
ισραήλ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασε το Ισραήλ για «την προφανώς σκόπιμη χρήση παράνομης φονικής και άλλης υπερβολικής βίας» εναντίον άμαχων διαδηλωτών στη Γάζα και ζήτησε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις παραβιάσεις αυτές.

Το Συμβούλιο υιοθέτησε την απόφαση αυτή, την οποία είχε υποβάλει το Πακιστάν εκ μέρους του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με 23 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 15 αποχές.

Οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίστηκαν διχασμένες στην ψηφοφορία, ενώ οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν καθώς αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρυσι κατηγορώντας το ότι μεροληπτεί εις βάρος του Ισραήλ.

Η απόφαση βασίστηκε σε έκθεση του ΟΗΕ, η οποία ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ ενδέχεται να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με το φόνο 189 Παλαιστίνιων διαδηλωτών και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.100 στις εβδομαδιαίες διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν πέρυσι στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η στόχευση αμάχων είναι ένα σοβαρό ζήτημα και δεν θα πρέπει να συγχωρεθεί», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής Ιμπραήμ Χράισι, επικαλούμενος τα στοιχεία της έκθεσης. Μεταξύ των νεκρών ήταν 35 παιδιά, δύο δημοσιογράφοι καθώς και γιατροί και νοσηλευτές, επισήμανε.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε να αυξήσει την παρουσία των παρατηρητών του Οργανισμού στη Λωρίδα της Γάζας. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να αναπτύξει πέντε αξιωματούχους αρμόδιους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, προκειμένου να παρακολουθούν «τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας