Ξεπαγιάζει ο κόσμος, κινδυνεύουν ζωές. Να μειωθεί τώρα ο φόρος πετρελαίου

2895

Βροχή πέφτουν οι καταγγελίες στην ιστοσελίδα μας από κόσμο ο οποίος ξεπαγιάζει αυτές τις ώρες γιατί δεν μπορεί στοιχειωδώς να ζεστάνει το σπίτι του, ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες από νοικοκυριά που ιδιαίτερα στη Β.Ελλάδα, έχουν υποστεί κρυοπαγήματα, σε τέτοιο σημείο μάλιστα ορισμένοι ώστε να κινδυνεύει ακόμα και η ζωή τους.

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση ως Νέρων να αντιμετωπίζει παγερά αδιάφορη μια τέτοια κατάσταση που στέλνει στο κρεβάτι με κρυώματα, πυρετό, ρίγη και κρυοπαγήματα, τα πιο φτωχά νοικοκυριά στη χώρα μας.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 20% σε σχέση με πέρυσι λόγω και της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά και της κερδοσκοπίας, το καθιστά απλησίαστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Η κυβέρνηση και το μνημονιακό σύστημα δείχνουν για μια ακόμη φορά το αντιλαϊκό τους πρόσωπο αφού αρνούνται να συζητήσουν την μείωση της τρομακτικής υπερφορολόγησης στα καύσιμα και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο θέρμανσης που έχουν επιβάλει με τα μνημόνια που υπηρετούν. Την ιδία ώρα μάλιστα η κυβέρνηση υπερηφανεύεται για τα “υπερπλεονάσματα”.

Τονίζεται ότι για να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η μόνη λύση είναι να μειωθεί τώρα ο Ε.Φ.Κ. από τα 280 €/χιλιόλιτρο στα 21€/χιλιόλιτρο. Δηλαδή  να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν το 2009.

Τα τρία μνημόνια «εκτόξευσαν» τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21€/χιλιόλιτρο που ήταν το 2009 στα 280€/χιλιόλιτρο σήμερα (αύξηση 1344%) και τον ΦΠΑ στο 24%. Αποτέλεσμα της τρομακτικής αυτής αύξησης είναι να έχει μετατραπεί το δικαίωμα στη θέρμανση σε είδος πολυτελείας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.

Η μεγάλη αυτή αύξηση σε συνδυασμό με την μείωση των εισοδημάτων των λαϊκών νοικοκυριών,  λόγω των μνημονιακών πολιτικών και τον δραστικό περιορισμό του επιδόματος θέρμανσης κατά 50% λόγω του τρίτου  μνημονίου, έχει ως συνέπεια αυτές τις μέρες με το δριμύ ψύχος, να «παγώνει» η πλειοψηφία των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειωδώς το κόστος για την αγορά πετρελαίου τις ανάγκες θέρμανσής τους.

Το δικαίωμα στη θέρμανση πρέπει να το έχουν όλοι οι πολίτες, γι’ αυτό κανονικά δεν πρέπει καθόλου να υπάρχει Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι  να επανέλθει ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2009, δηλαδή στα 21€/χιλιόλιτρο, ενώ το επίδομα στο πετρέλαιο πρέπει να φτάσει τουλάχιστον στα 0,250€/λίτρο.

Για αυτό καλείται η κυβέρνηση να φέρει άμεσα στη Βουλή και να ψηφίσει την τροπολογία που είχε καταθέσει και το 2013 και το 2014 σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του τότε αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και είχε υπογράψει και ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός και ζητούσε να επανέλθει ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2009 δηλαδή στα 21€/χιλιόλιτρο.

Επιπλέον είναι απόλυτα αναγκαίο: 

  • Να μειωθεί σημαντικά ο ΦΠΑ και να «κατέβει» στο χαμηλό συντελεστή.
  • Να μειωθεί δραστικά και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Όλα αυτά είναι στοιχειώδη μέτρα για  να μπορέσουν τις κρύες μέρες αυτού του χειμώνα εκατομμύρια πολίτες να θερμανθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας