“Ξέφραγο αμπέλι”: Και Global Hawk φέρνουν οι Αμερικανοί στη Λάρισα!

740
hawk

Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες στρατιωτικές υποδομές της χώρας μας, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την έχει μετατρέψει σε ξέφραγο αμπέλι, στο πλαίσιο μιας πολιτικής εκχώρησης της εθνικής κυριαρχίας.

Μετά από τη μεταστάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper στη Λάρισα, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να φέρουν από την Ιταλία και τα “θηριώδη” σε μέγεθος και δυνατότητες μη επανδρωμένα αεροσκάφη Global Hawk!

Όπως επισημαίνεται, οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ σε στρατιωτικό επίπεδο είναι τα τελευταία χρόνια πιο στενή παρά ποτέ άλλοτε, μετά την πτώση της Χούντας. Πρόκειται για μια σχέση ετεροβαρή, από την οποία οι ΗΠΑ έχουν κερδίσει πολλά -και οικονομικά- ενώ για την Ελλάδα διακυβεύεται η εθνική της κυριαρχία και οι ειρηνικές σχέσεις με τις άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή.

Η υπόθεση των Global Hawk δεν είναι καθόλου ασήμαντη. Αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ,τεράστια σε μέγεθος, φέρουν πολλά οπλικά συστήματα. Πρόκειται για κατασκοπευτικά αεροσκάφη που διαθέτουν κάμερες,αισθητήρες υπερύθρων και αντίμετρα για την προστασία του. Έχουν μήκος 13,4 μέτρα και ανάπτυγμα πτερύγων 35,4 μέτρα. Πετάνε με 735 χιλιόμετρα την ώρα, σε ύψος 20,5 χιλιομέτρων, έχοντας εμβέλεια 26.000 χιλιομέτρων και αυτονομία 42 ωρών. Μ΄αυτά τα αεροσκάφη οι ΗΠΑ κάνουν επιθέσεις ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη.

Τα Global Hawk σταθμεύουν μεταξύ άλλων και στην αεροπορική βάση Σιγκονέλα της Σικελίας. Στη βάση αρχίζουν έργα και οι Αμερικανοί θέλουν να μεταφέρουν τα Global Hawk. Τα έργα ίσως να ναι η αφορμή για να φύγουν και να αποφύγουν τους ενδοιασμούς που κατά καιρούς έχουν εκφράσει κυβερνήσεις της Ρώμης για τις αποστολές που εκτελούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους.

Οι Αμερικανοί είχαν προβλήματα όταν ήθελαν να πετάξουν στη Λιβύη και να πλήξουν στόχους. Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών είχε επικαλεστεί την αμυντική συμφωνία που είχαν ΗΠΑ και Ιταλία και η οποία προέβλεπε “μόνον αποστολές αμυντικού χαρακτήρα και όχι επιθετικής φύσης”. Προφανώς οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν μεγαλύτερη “ευελιξία” και όπως φαίνεται τους την εγγυάται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προσφέροντάς τους τη Λάρισα.

Την Πέμπτη Αμερικανοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν την αεροπορική βάση της Λάρισας, στην οποία ήδη φιλοξενούνται τα “μικρότερα” UAV MQ-9, για να διαπιστώσουν τις δυνατότητες υποστήριξης των Global Hawk.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας