Νόμιμη η υποδηλωμένη εργασία–Έως 4 μηνιάτικα ετησίως οι απώλειες μισθωτών

1549
νόμος

Σαρωτικές αλλαγές και δυσάρεστες εκπλήξεις για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Μόνο από την νομιμοποίηση των υπερωριών στη «ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» και παρά την υποτιθέμενη αύξηση 12% οι εργαζόμενοι θα έχουν απώλειες… έως 4 μισθούς ετησίως!

Υπενθυμίζουμε, η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε με σκοπό τη διευκόλυνση ορισμένων επιχειρήσεων χαμηλότερης του 8ωρου προσφοράς εργασίας αλλά και εργαζομένων (κατά βάση φοιτητών – γυναικών) που την αναζητούσαν, χωρίς βεβαία παρεκκλίσεις του συμφωνημένου ωραρίου ο οποίος ήταν και κατά 7,5% ποιο ακριβός.

Ο κανόνας αυτός παραβιάστηκε, ο θεσμός κακοποιήθηκε και… έγινε το δακτυλοδεικτούμενο μέσο, παράκαμψης της εργατικής νομοθεσίας και της δηλωμένης εργασίας! Το σύνολο πλέον των επιχειρήσεων (χωρίς λόγο) προσλαμβάνουν ή μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους εργασίας, δήθεν ως «ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ενώ η παρεχομένη εργασία είναι πλήρης. Και με τον τρόπο αυτό κερδοσκοπούν τόσο σε βάρος των εργαζομένων, όσο και σε βάρος των Ασφαλιστικών ταμείων αλλά και της οικονομίας.

Σήμερα, το 53% των νέων προσλήψεων γίνεται με την μορφή της «ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ» ενώ τα τελευταία 10 χρόνια, 503.133 θέσεις πλήρους εργασίας… μετατράπηκαν στο καθεστώς αυτό!

Αντί λοιπόν για μέτρα, που να θωρακίζουν τον θεσμό αυτό προκειμένου να παταχτούν, καταχρηστικές πρακτικές της υποδηλωμένης εργασίας, με το νομοσχέδιο αυτό, επί της ουσίας, οι πρακτικές αυτές ενισχύονται (!) ενώ η υποδηλωμένη εργασία νομιμοποιείται!

 Συγκεκριμένα:

Νομοσχέδιο – άρθρο 55

Η νομιμοποίηση της υποδηλωμένης εργασίας έρχεται μέσα από την θεσμοθέτηση υπερωριών στην «ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» και με το δικαίωμα υπέρβασης του συμφωνηθέν χρόνου εργασίας, σε συνδυασμό με την υποχρέωση των μισθωτών να παρέχουν εργασία έως και 8 ώρες ημερησίως!

Οι εργοδότες (ελευθέρα και χωρίς λόγο) θα μπορούν δηλαδή να μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους εργασίας σε «ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ή να προσλαμβάνουν στο καθεστώς αυτό, θα αναγράφεται (τυπικά) ο συμφωνηθέν χρόνος εργασίας ο οποίος θα αποτελεί και τον νόμιμο μισθό, αλλά…. ο μισθωτός θα παραμένει στην διάθεση του εργοδότη έως και 8 ώρες ημερησίως, με την διαφορά, ο υπόλοιπος χρόνος υποτίθεται θα είναι «προσαυξημένος» κατά 12%!!

Το υπουργείο εργασίας και κυβέρνηση ισχυρίζονται, ότι τα μέτρα αυτά στοχεύουν στην αντιμετώπιση και στη μείωση της υποδηλωμένης εργασίας!! Αντίθετα, εμείς ισχυριζόμαστε (και όπως θα αποδείξουμε) η υποδηλωμένη εργασία θα αυξηθεί ταχύτατα, αφού, οι εργοδότες με το νέο καθεστώς αυτό, κερδίζουν έως και 4 μισθούς ετησίως.

Αποδείξεις – παραδείγματα

Μέσα από τρία παραδείγματα, θα καταδείξουμε, πως και πόσο, οι επιχειρήσεις θα κερδοσκοπούν από την διάταξη αυτή.

1ον. Μισθωτός πλήρως απασχόλησης

Καταγράφουμε τις ετήσιες αποδοχές και εργοδοτικές εισφορές καθώς και το κόστος για την αποζημίωση απόλυσης ενός μισθωτού, με μηνιαίο μισθό, έστω 1.000 ευρώ:

2ον . Μισθωτός ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (4 ώρες νόμιμες+4 υπερωρία)

Ο ίδιος μισθωτός, τώρα ως ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΣ και για τον ίδιο χρόνο απασχόλησης 4 ώρες νόμιμες και 4 ώρες ως υπερωρία και σε καλόπιστο εργοδότη.

Καθώς το ωρομίσθιο για μισθό 1.000 ευρώ αναλογεί (1000/166,6) 6 ευρώ, ο νόμιμος μισθός μειώνεται στα (83,3Χ6) 500 ευρώ, ενώ ο υπόλοιπος χρόνος (83,3 ώρες) καταβάλλεται προσαυξημένος (6Χ12%) 6,72 ευρώ. Από το γεγονός όμως ότι κατά την ετήσια άδεια και τις επίσημες αργίες δεν θα εργάζεται, ο χρόνος παρεχόμενης εργασίας μειώνεται στους 10,56 μήνες ετησίως, άρα αντίστοιχα και ο χρόνος των υπερωριών, συνεπώς:

3ον . Μισθωτός ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (4 ώρες νόμιμες+4ωρες «μαύρα» )

Ο ίδιος μισθωτός, σε μια σύνηθες πρακτική, με τον μισό χρόνο νόμιμο και τον μισό «μαύρα» και υπό την προϋπόθεση, ότι του καταβάλουν κανονικά, την άδεια, δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα, επίδομα άδειας, αργίες, τα οποία στην «ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» σπάνια καταβάλλονται σωστά, συνεπώς:

Συμπερασματικά λοιπόν, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση και να τηρηθεί ο εν λόγο νόμος (μισά νόμιμα – μισά ως «υπερωρία» 12%) οι εργοδότες κερδίζουν κατά δυο μισθούς ετησίως. Επειδή όμως η υπερωρία δεν ελέγχεται, αυτό που θα συμβεί είναι, μισά νόμιμα – μισά «μαύρα» (!) για να κερδίζουν… από 4 μισθούς και πάνω.

Και επειδή, όλα θα είναι νόμιμα και οι μετατροπές συμβάσεων πλήρους εργασίας γίνονται ποιο εύκολα, στο εξής, αυτό που θα κυριαρχεί είναι, η δήθεν «ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» ενώ η υποδηλωμένη εργασία… ο κανόνας!!

Εάν τώρα, ο νομοθέτης πραγματικά ήθελε να περιορίσει την υποδηλωμένη εργασία, μόνο ένα μέτρο αρκεί. Στη ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ απαιτείται, η αυστηρή τήρηση του συμφωνηθέντος & δηλωθέντος χρόνου απασχόλησης και να απαγορεύεται κάθε υπέρβαση των ωραρίων αυτών, για το οποίο τεκμαίρεται πλήρης εργασία και να καταλογίζονται ασφαλιστικές εισφορές αλλά και μισθολογικές διαφορές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επί προσθέτως, γενικά η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ θα πρέπει να γίνει ποιο ακριβή, να επανέλθει η προσαύξηση 7,5% που ήταν, αλλά και περισσότερο.

 

*Νικολάου Κώστας, Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας