Νοσοκομείο Άρτας: Για μια ακόμη φορά απλήρωτοι οι εργαζόμενοι

1185
άρτας

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Άρτας, με ευθύνη της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης, και προγραμματίζουν κινητοποίηση για την προσεχή Τετάρτη 17 Ιουλίου. 

 

Πρόκειται για το προσωπικό ορισμένου χρόνου (47 εργαζόμενοι) που εργάζεται στην καθαριότητα και στην σίτιση του Νοσοκομείου, το επικουρικό προσωπικό (ιατρικό και μη – 10 εργαζόμενοι) που εργάζεται με παρατάσεις συμβάσεων και το σύνολο του ιατρικού προσωπικού ( 79 γιατροί όλων των κατηγοριών), για το σύνολο των εφημεριών.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων, οι πρόχειρες μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης με 12μηνες συμβάσεις, οι παρατάσεις με υπουργικές αποφάσεις των συμβάσεωντου επικουρικού προσωπικού – που έχουν ξεπεράσει όχι τα 2 αλλά τα 5 χρόνια – ο νόμος για την εφημεριακή εργασία του ιατρικού προσωπικού, που είναι ουσιαστικά ανεφάρμοστος χωρίς μαζικές προσλήψεις γιατρών, από τη μια, και η λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του τοπικής υπηρεσίας Επιτρόπου που δεν υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής από την άλλη, οδήγησαν στο αδιέξοδο της μη – πληρωμής των εργαζόμενων αυτών με τις διαδικασίες της δημόσιας διοίκησης.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και μετά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, η πληρωμή τους για δεδουλευμένη εργασία, να γίνεται με την διαδικασία του «εντέλλεσθε» από την πλευρά και των Υπουργών Υγείας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου.

Ένα «εντέλλεσθε» όμως που, στις αρχές του Ιούλη η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επέλεξε να μην το «δώσει» αυτή τη φορά, μπροστά στην κάλπη της 7ης Ιουλίου. Ενώ ταυτόχρονα διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους, ότι η μόνη επιλογή για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και να κρατήσουν τις δουλείες τους, ήταν να «ψηφίσουν σωστά» στις επερχόμενες εκλογές.

Έτσι σήμερα, μια εβδομάδα μετά, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση βαθιά προβληματική.

Παράλληλα συνεχίζεται η μερική λειτουργία του τμήματος του αξονικού καθώς όπως έχουμε ξαναπεί το Νοσοκομείο διεκδικεί την πανελλαδική πρωτοτυπία, να έχει καινούργιο αξονικό πάνω από 1,5 χρόνο τώρα, αλλά να μην έχει γιατρούς για να τον λειτουργήσει πλήρως, καθώς οι γιατροί που εργάζονται στο ακτινολογικό τμήμα συνολικά είναι 2, ενώ οι θέσεις των προκηρύξεων για άλλους 2 γιατρούς μένουν κενές. Τα περιστατικά που καλύπτονται είναι ακόμη και σήμερα, μόνο οι εσωτερικοί νοσηλευόμενοι ασθενείς και τα έκτακτα. Κανείς άλλος! Ούτε καν οι ανασφάλιστοι! Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το πρόσφατο πλαφόν του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά ακτινοδιαγνωστικά κέντρα για συγκεκριμένες εξετάσεις ανά μηχάνημα, οδηγεί με ταχείς ρυθμούς στην πλήρη εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας και στον αποκλεισμό των πολιτών από τις δημόσιες δομές υγείας.

Το ίδιο φαινόμενο, της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, εμφανίστηκε φέτος και στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η οποία έχει μείνει ουσιαστικά με 2 γιατρούς μόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επισκεπτών της περιόδου για αιμοκάθαρση.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών των μη-προσλήψεων αλλά και του μη έγκαιρου προγραμματισμού αναγκών και προσλήψεων, ειδικά σε κρίσιμα ιατρικά τμήματα.

Επειδή όμως σε μια δημοκρατική χώρα, η Δημόσια Διοίκηση, πρέπει να έχει συνέχεια

Επειδή οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να είναι έρμαια και όμηροι των κομματικών συμφερόντων κάθε φορά

Επειδή και Υπουργός Υγείας υπάρχει και Διοικητής στο Νοσοκομείο υπάρχει

Επειδή ΔΕΝ γίνεται να δουλεύεις και να μην πληρώνεσαι

Επειδή ΔΕΝ γίνεται να μην λειτουργούν για τις ανάγκες του λαού κρίσιμα τμήματα

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την τακτική της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την επιλογή της να αφήσει απλήρωτους εργαζόμενους και να τους εμπλέξει ωμά στην προεκλογική – αλλά και στην μετεκλογική- κομματική της εκστρατεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ άμεση καταβολή της δεδουλευμένης εργασίας με οποιονδήποτε τρόπο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ μετατροπή των συμβάσεων των εργαζόμενων στην σίτιση και στην καθαριότητα σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ του επικουρικού προσωπικού που εργάζεται – σε κάποιες περιπτώσεις από το 2014 – στο Νοσοκομείο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ λύση στο πρόβλημα ιατρικού προσωπικού στο τμήμα του αξονικού και στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τα Νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες και του Νοσοκομείου και των πολιτών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ για ένα δημόσιο σύστημα υγείας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ και ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ με όλες μας τις δυνάμεις, για να είναι η υγεία ένα δημόσιο αγαθό που παρέχεται δωρεάν σε όλο το λαό.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση της ΝΔ και προετοίμασε με τον καλύτερο τρόπο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό, να οργανώσουμε τον αγώνα για να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στην λιτότητα, στις πολιτικές επιτροπείας, στην εμπορευματοποίηση της υγείας, στο ξεπούλημα της χώρας.

Καλούμε τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και των ΚΥ Άρτας, την Τετάρτη 17 Ιουλίου, στις 10 το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του Διοικητή στον 1ο όροφο του Νοσοκομείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας