«Ναυάγια πλοίων»: Ποιοι κερδοσκοπούν πάνω στο «πτώμα» του ΝΑΤ

ναυάγια

Ένα τεραστίων διαστάσεων πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο το οποίο είναι διαχρονικό ήρθε στην δημόσια επικαιρότητα με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την ανέλκυση του ναυαγισμένου κρουαζιερόπλοιου SEA DIAMOND στην Σαντορίνη.

Η ΠΕΝΕΝ και οι αντιπρόσωποί της στο ΝΑΤ έχουν επανειλημμένα αναφερθεί σε έναν νόμο έκτρωμα με βάση τον οποίο το παρασιτικό εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει βρει φλέβα χρυσού και λυμαίνεται τον κόπο και τον ιδρώτα των Ναυτεργατών και καταληστεύει το ΝΑΤ μέσω των ναυαγισμένων πλοίων και ανάμεσα στους πολλούς που συμμετέχουν σε αυτό το άθλιο φαγοπότι είναι και επιχειρήσεις ανέλκυσης ναυαγισμένων πλοίων.

Επί μια εικοσαετία όλο το πολιτικό προσωπικό που πέρασε από το ΥΕΝ γνωρίζει αυτό το βρώμικο κύκλωμα και το παράνομο αλισβερίσι που έχει στηθεί, χωρίς κανένας από αυτούς να το «ακουμπήσει» παρά το γεγονός ότι όλοι τους ορκίζονται στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος!!!

Ας δούμε τα πράγματα με αφετηρία τον νόμο 2881/2001 με τον οποίο υπάρχουν οι σχετικές προβλέψεις, αρχές και ρυθμίσεις που αφορούν την ανέλκυση ναυαγίων με στόχο να διασφαλίζεται η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και να αποφεύγονται οι κίνδυνοι ναυτικών ατυχημάτων.

Σοβαρότατα κενά και παραλήψεις αυτού του νόμου χρησιμοποιήθηκαν εντέχνως από τους εμπλεκόμενους στην χρυσοφόρα αυτή μπίζνα, με αποτέλεσμα τα ναυαγισμένα πλοία να επανέρχονται πανηγυρικά στους ίδιους τους εφοπλιστές, μέσω πλειστηριασμών του ΟΛΠ και άλλων οργανισμών λιμένων που τα θεωρούσαν ναυάγια, επισπεύδοντας τον πλειστηριασμό τους και συνεπώς με αυτό τον τρόπο η αξία τους να απομειώνεται δραματικά και να πωλούνται για διάλυση (σκραπ).

Στις περισσότερες των περιπτώσεων τα θεωρούμενα ως ναυάγια πλοίων «αναδύονται από τον βυθό» (παροπλισμός) και αντί να οδηγηθούν στα διαλυτήρια, αλλάζουν όνομα, σημαία και διακριτικά και συνεχίζουν, μετά την αναγκαία επισκευή η μετασκευή, να δρομολογούνται σε διάφορες θάλασσες μεταξύ των οποίων και τις ελληνικές!!!

Να πάρουμε ως παράδειγμα τα 7 πλοία της ναυτιλιακής εταιρείας G.A Ferries (πλοιοκτησίας Γεράσιμου Αγούδημου), λόγω χρεών το ΝΑΤ δεν τους χορηγούσε πλέον απόπλου.

Η εκτιμώμενη αξία τότε των πλοίων κυμαινόταν ανάμεσα στα 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ το καθένα. Ο δημόσιος τότε ΟΛΠ εσπευσμένα και με διαδικασίες εξπρές, επικαλούμενος τον νόμο περί ναυαγίων, τα εκπλειστηριάζει ως ναυάγια με αποτέλεσμα το ΝΑΤ να χάσει πάνω από 28 εκατομμύρια.

Ο «πτωχευμένος» έως το τέλος της ζωής του Αγούδημος διήγαγε πολυτελή – χλιδάτο βίο στην Ελβετία και βέβαια δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ από τα χρέη του!

Ακριβώς το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε παλιότερα με την ΔΑΝΕ και πιο πρόσφατα με την ΝΕΛ.

Συνολικά από τις τρεις αυτές εταιρίες, εξ αιτίας αυτού του νόμου, το ΝΑΤ χάνει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ από απλήρωτες οφειλές!!!

Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις οφειλές δεν ήταν μόνο οι εισφορές των Ναυτεργατών αλλά και το ειδικό τέλος που εισέπρατταν από τους επιβάτες οι Ναυτιλιακές ακτοπλοϊκές εταιρίες υπέρ του ΚΑΕΟ, χρήματα τα οποία «τσέπωναν» οι εφοπλιστές και τα οποία ουδέποτε απέδιδαν στο ταμείο!!!

Μια άλλη χαρακτηριστική περίπτωση που βγάζει μάτι και επιβεβαιώνει την εκτίμησή μας περί παράνομων κυκλωμάτων και άθλιο αλισβερίσι είναι το Ε/Γ- Ο/Γ ακτοπλοϊκό πλοίο ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΝΟΥ για το οποίο είχε έγκαιρα το ΝΑΤ κινήσει την διαδικασία κατάσχεσης ώστε να αποφευχθεί η ανάμειξη του ΟΛΠ με την διαδικασία του νόμου και το οποίο, σύμφωνα με εκτίμηση των ειδικών, η αξία του ήταν 1,6 εκατομμύρια ευρώ και ο πλοιοκτήτης είχε χρέη στο ΝΑΤ 2,6 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη το πλοίο βρέθηκε περιέργως μισοβυθισμένο μέσα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά…

Η άλλη όψη αυτού του ίδιου νομίσματος είναι οι λεγόμενες ναυαγιαιρέσεις που αφορούν την ανέλκυση από τον βυθό της θάλασσας ναυαγισμένων πλοίων για τις οποίες πρέπει να επισημάνουμε τα παρακάτω.

Πολλά από αυτά τα πλοία είναι στο βυθό της θάλασσας πολλές δεκαετίες αφού τα προκλητικά κενά του σχετικού νόμου εκμεταλλεύονται οι εφοπλιστές και τα ξεπετούν σε διάφορες περιοχές, μεταξύ των οποίων και στον Σαρωνικό, χωρίς να καταβάλουν το παραμικρό τίμημα, δημιουργώντας ένα νεκροταφείο πλοίων που αποτελεί και οικολογική βόμβα για το θαλάσσιο περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Η δεύτερη επιχειρησιακή δράση του τυχοδιωκτικού αυτού δαιμόνιου κυκλώματος που έχει στηθεί από εφοπλιστές, εργολάβους και άλλους, έχει στόχο να αρμέξουν το ελληνικό δημόσιο. Εισπράττουν ιλιγγιώδη ποσά από αυτή την καλοστημένη επιχείρηση στην οποία οι ευθύνες του ΟΛΠ ήταν τεράστιες και το ίδιο ακριβώς έργο συνεχίζει και σήμερα η κινεζική COSCO, αλλά αυτή για τα δικά της συμφέροντα απομυζώντας το ελληνικό δημόσιο!

Βέβαια το κύκλωμα που άρπαξε την ευκαιρία στηριζόμενο στον νόμο σκάνδαλο 2881/2001 και την διάταξη περί επίσπευσης των σχετικών διαδικασιών, είχε ως αποτέλεσμα οι εφοπλιστές να διαγράφουν δια παντός τα χρέη τους σε ΝΑΤ – δημόσιο, αξιοποίησε στο έπακρο τα πλοία τα οποία μπορούσαν να μεταπωληθούν και άφησε τα κατεστραμμένα σαπάκια στον βυθό της θάλασσας για να καταστρέψουν το θαλάσσιο περιβάλλον.

Πως ο Δρίτσας ανέδειξε και στην συνέχεια έπνιξε το σκάνδαλο…

Το πρόβλημα ήρθε για πρώτη φορά στην Βουλή με πρωτοβουλία και επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή από τον Βουλευτή Α΄ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα στις 16/11/2010, με αφορμή την πτώχευση της εταιρείας του Γεράσιμου Αγούδημου, ο οποίος επικρίνει και ελέγχει την τότε ηγεσία του ΥΕΝ «γιατί επιλέγει την διαδικασία περί ανέλκυσης ναυαγίων…..»

Ο ίδιος όταν ανέλαβε Υπουργός Ε.Ν γνώριζε άριστα αυτός και οι στενοί συνεργάτες του (ορισμένοι από τους οποίους σήμερα εξακολουθούν να κατέχουν πολιτική θέση στην ηγεσία του ΥΕΝ) το όλο πρόβλημα όπως προκύπτει από την σχετική ερώτηση στην Βουλή.

Δεν θα επικαλεστούμε τις παρεμβάσεις της ΠΕΝΕΝ προς τον ίδιο, πιθανότατα να μας θεωρεί ότι εμείς είμαστε στον δρόμο του εξτρεμισμού με έξαλλες και ακραίες θέσεις, θα σταθούμε σε επίσημο έγγραφο που του κοινοποιήθηκε από το Δ.Σ του ΝΑΤ το οποίο είχε διορίσει η κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε…..

Με έγγραφο το οποίο υπογράφει ο Πρόεδρός του (διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) στις 20/5/2015 στην παράγραφο 2 αναφέρει επί λέξει: «Ν. 2881/01 να μην χαρακτηρίζονται ως ναυάγια πλοία παροπλισμένα εντός λιμένων με απαγόρευση απόπλου λόγω οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών ή οφειλών προς τα πληρώματα, ώστε το ΝΑΤ να διασφαλίζει κατά προτεραιότητα τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές».

Ο «αριστερός ριζοσπαστικός και οικολογικός» ΣΥΡΙΖΑ και οι Υπουργοί του επί της ναυτιλίας Δρίτσας – Κουρουμπλής – Κουβέλης επί 4,5 χρόνια άφησαν ανέγγιχτο ένα ακόμη σκανδαλώδη νόμο που προκαλεί το κοινωνικό αίσθημα και μέσα από τον οποίο οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν δεκάρα για εκατομμύρια χρέη τους σε ΝΑΤ – δημόσιο, οι Ναυτεργάτες με την σειρά τους μπαίνουν σε μια μακροχρόνια και αμφίβολης αποτελεσματικότητας δικαστική περιπέτεια για να πάρουν τα πραγματικά δεδουλευμένα τους και από την άλλη τα επιχειρηματικά και εφοπλιστικά τζάκια τρίβουν τα χέρια τους και κερδοσκοπούν είτε από τις ναυαγιαιρέσεις είτε αποκτώντας ξανά την ιδιοκτησία των πλοίων τους σε βάρος των κορόϊδων…

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι πολλά, εύλογα και προφανώς έως τώρα αναπάντητα….

Τίνος συμφέροντα υπηρετούσε και υπηρετεί αυτό το αχρείο αστικό πολιτικό προσωπικό, ποιός και γιατί έβαλε και βάζει βέτο να διατηρείται ένα εξόφθαλμα σάπιο καθεστώς σε βάρος των συμφερόντων των Ναυτεργατών, των Ταμείων τους και φυσικά του ελληνικού δημοσίου.

Ποιός έχει λόγο και γιατί να χαρίζεται στους διάφορους τυχοδιώκτες εφοπλιστές για να απαλλάσσονται αυτοί των χρεών και με την διαδικασία περί ναυαγίων ορισμένοι από αυτούς να ξαναπαίρνουν καθαρά τα πλοία τους πίσω.

Η ΠΕΝΕΝ για άλλη μια φορά αποκαλύπτει το άθλιο αυτό αλισβερίσι που παίζεται πίσω από τις πλάτες των Ναυτεργατών, των ασφαλιστικών τους ταμείων και του δημόσιου χρήματος και τονίζει την ανάγκη να δοθεί άμεση και οριστική λύση με την κατάργηση του σχετικού νόμου περί επίσπευσης με τον χαρακτηρισμό των παροπλισμένων πλοίων ως ναυαγίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας