Νέο νομοσχέδιο ζητά την αναθεώρηση των σχέσεων ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας

957
νομοσχέδιο

Ένα νέο νομοσχέδιο απαιτεί την πλήρη αναθεώρηση των σχέσεων των ΗΠΑ με το Ριάντ, δίχως ωστόσο να εισάγει διακοπή των πωλήσεων όπλων στο βασίλειο, δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής της Γερουσίας για τις Εξωτερικές Σχέσεις, Τζιμ Ρις.

Η επιτροπή κάλεσε την ακρόαση να επεξεργαστεί την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ τον Μάιο να εγκρίνει πωλήσεις όπλων έκτακτης ανάγκης στη Σαουδική Αραβία αξίας 8 δισ. δολαρίων, ανταποκρινόμενη στην αυξανόμενη «απειλή» που θέτει το Ιράν στα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο βοηθός γραμματέας πολιτικών και στρατιωτικών υποθέσεων Κλαρκ Κούπερ υπερασπίστηκε τις πωλήσεις, αναφέροντας την «απειλή που θέτει το Ιράν».

Το νομοσχέδιο του Ρις, που ονομάστηκε νόμος περί αναθεώρησης των διπλωματικών σχέσεων με την Σαουδική Αραβία, θα αρνείται θεώρηση σε ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους του βασιλείου και θα απαλλάξει από την ασυλία τους διπλωμάτες που υποστηρίζουν εγκληματικές πράξεις ή βοηθούν τους εγκληματίες να αποφύγουν τη δικαιοσύνη, σύμφωνα με το κείμενο του νομοσχεδίου.

Ο γερουσιαστής είπε ότι το νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί εν μέρει για να καταδικάσει το ρόλο του βασιλείου στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, αρθρογράφου της Washington Post που σκοτώθηκε στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς και στον πόλεμο στην Υεμένη και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ωστόσο, ο Ρις δήλωσε ότι αντιτίθεται σε μία νομοθεσία που θα εμπόδιζε τις πωλήσεις όπλων, προσθέτοντας ότι οι παραδόσεις όπλων στείλουν σημαντικά μηνύματα στους εχθρούς και τους συμμάχους των ΗΠΑ. Η Γερουσία έχει ήδη εγκρίνει νομοθεσία για να εμποδίσει τις πωλήσεις όπλων έκτακτης ανάγκης, αλλά ο Τραμπ αναμένεται να ασκήσει βέτο.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής επαίνεσε τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την «αυτοσυγκράτησή του απέναντι σε πολυάριθμες προκλήσεις» από το Ιράν, λέγοντας: «Ούτε ο πρόεδρος ούτε το Κογκρέσο ούτε ο Αμερικανός λαός αναζητούν πόλεμο με το Ιράν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας