Νέα πρόκληση Akar: Ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου

249
Ακάρ
H στρατικοποίηση των νησιών που πρέπει να παραμένουν αποστρατικοποιημένα συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων, υποστήριξε ο Akar.

Θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου θέτει ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Hulusi Akar, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αθήνας, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να ζητά από την Άγυρα “να μάθει να σέβεται το διεθνές δίκαιο”.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας,  έρχονται σε μία περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται σε κρίση ενώ παράλληλα διαφαίνεται η αναβάθμιση του στρατιωτικού και γεωπολιτικού ρόλου, που διαδραματίζει η Αθήνα για την Ουάσινγκτον στην  ευρύτερη περιοχή.

Μάλιστα, ο Hulusi Akar σε δηλώσεις του στα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης υπέδειξε ότι η στρατικοποίηση των νησιών που πρέπει να παραμένουν αποστρατικοποιημένα συνιστά σαφή παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών και Συμβάσεων.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Akar ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, εξοπλίζοντας νησιά του Αιγαίου, τα οποία υπόκεινται σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης».

Ο ίδιος έκανε λόγο για σαφή παραβίαση των Διεθνών Συνθηκών,  λέγοντας πως πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις που είναι αντίθετες προς τις συνθήκες αυτές, «οι οποίες είναι ασυμβίβαστες με τη φιλία και τις σχέσεις καλής γειτονίας», τονίζοντας ότι η Τουρκία σέβεται πάντα τις διεθνείς συνθήκες.

«Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Αναμένουμε από όλους τους γείτονές μας να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο», είπε μεταξύ άλλων.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu,«ο Τούρκος υπουργός Άμυνας προτρέπει τον Έλληνα ομόλογό του να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ως μέρος των ειλικρινών, εποικοδομητικών διμερών σχέσεων».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της επίλυσης προβλημάτων στη Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο με ειρηνικά μέσα, καθώς η Άγκυρα πάντα σέβεται τις διεθνείς συνθήκες.

O Akar επανέλαβε πάντως την  αποφασιστικότητα της Άγκυρας να «προστατεύσει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις δηλώσεις Akar – σε κάποιες περιπτώσεις και με τη μορφή έκτακτης επικαιρότητας- ενώ περιγράφουν τις προκλητικές απαιτήσεις της Άγκυρας ως «πολυετή διαμάχη μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για τα ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου που έφερε τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου το 1996», υπονοώντας την κρίση των Ιμίων.

Ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα των προκλήσεων

Οι δηλώσεις του Akar αποτελούν τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των τουρκικών προκλήσεων, που σε αρκετές περιπτώσεις εγείρουν τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου.

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 σημειώθηκε προσπάθεια παρενοχλήσεως του ελικοπτέρου UH-1H Huey που μετέφερε τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά από τη Ρόδο στη Μεγίστη (Καστελόριζο).

Η πρόκληση συνεχίστηκε  και κατά το σκέλος της επιστροφής του από Μεγίστη προς Σύμη, με διαδοχικές παραβιάσεις, παραβάσεις και εμπλοκές.

Ειδικότερα, τέσσερα μεμονωμένα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και 1 μεμονωμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235 της Αεροπορίας των Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, συνολικώς 5 αεροσκάφη, από τα οποία τα 4 μαχητικά ήταν οπλισμένα, πραγματοποίησαν 8 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 14 παραβιάσεις – όλες από τα μαχητικά – του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στις 26 Μαρτίου και με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι η τουρκική εφημερίδα Sozcu ανέφερε, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ενώ ισχυρίστηκε,πως η Τουρκία δεν παρενόχλησε το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήγε σε τουρκικό νησί, που δεν υπάγεται στην Ελλάδα, αλλά ανήκει στην περιφέρεια του Αϊδινίου» έγραψε χαρακτηριστικά.

«Ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε διπλή πρόκληση: Αφενός είπε ψευδώς ότι παρενοχλήθηκε το ελικόπτερο που τον μετέφερε και αφετέρου και επισκέφθηκε το Αγαθονήσι, το οποίο είναι υπό παράνομη ελληνική κατοχή».

Η εφημερίδα Aksam κάνει λόγο για «άμεση απάντηση στο άμεσο ψέμα του Τσίπρα».

Εξάλλου η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι  μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο που επέβαινε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την πορεία του προς το Αγαθονήσι.

«Πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δεν ενεπλάκησαν σε καμία παρενόχληση, όπως υποστήριξε ο Έλληνας πρωθυπουργός και κάποια ξένα ΜΜΕ», μετέδωσε το Anadolu.

«Τα αεροσκάφη εκτελούσαν τα συνηθισμένα καθήκοντά τους» προσέθεταν οι ίδιες πηγές ασφαλείας στο τουρκικό πρακτορείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας