Νέα πρόκληση: Τουρκικά F-16 παρενόχλησαν ελικόπτερο με τον Αρχηγό ΓΕΣ

928
γεσ

Επεισόδιο που έθεσε σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης ελικοπτέρου ΧΙΟΥΙ, με το οποίο πετούσε ο Αρχηγός ΓΕΣ Γιώργος Καμπάς πέριξ του Καστελόριζου, σημειώθηκε νωρίτερα.

Όπως αναφέρει το militaire.gr, o Αρχηγός ΓΕΣ επισκεπτόταν μονάδες της περιοχής. Τα τουρκικά F-16 αρχικά πέταξαν πάνω από το ελικόπτερο του στρατηγού Καμπά και στη συνέχεια επιχείρησαν να πετάξουν μπροστά και κοντά στο ελικόπτερο, ώστε να προκαλέσουν ισχυρές αναταράξεις από τα καύσιμα και τους κινητήρες τους.

Η ψυχραιμία των χειριστών και η γρήγορη εμφάνιση ελληνικών F-16 απέτρεψαν τα χειρότερα.

Το επεισόδιο συνέβη λίγο μετά τις 8:30 το πρωί της Πέμπτης, την ώρα που το Σινούκ με τον αντιστράτηγο Καμπά βρισκόταν πάνω από τη Ρω και λίγο πριν την προσγείωση του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

Το τουρκικό F-16, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, πέταξε περίπου ενάμισι μίλι νοτιότερα από το νησί της Ρω κατά τη στιγμή της προσγείωσης του Αρχηγού ΓΕΣ στο ακριτικό νησί του νησιωτικού συγκροτήματος του Καστελόριζου. Σε απόσταση αναπνοής από το τουρκικό F-16 βρίσκονταν εκείνη την ώρα και ελληνικά μαχητικά που είχαν σπεύσει να το αναχαιτίσουν.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό F-16 που αποπειράθηκε να παρενοχλήσει το ελληνικό ελικόπτερο είχε μπει στον Εθνικό Εναέριο χώρο νωρίτερα με ακόμη ένα F-16. Και τα δύο είχαν δε εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν από τη Σούδα και το Καστέλι. Μάλιστα, τα τουρκικά F-16 παρέμειναν στην περιοχή.

«Πέρασαν χαρακτηριστικά πίσω από το ελικόπτερο με τον αρχηγό ΓΕΣ» αναφέρει στρατιωτική πηγή χαρακτηρίζοντας σοβαρή την διπλή πρόκληση των Τούρκων που έστειλαν F-16 τα οποία παρενόχλησαν  το ελληνικό Σινούκ θέλοντας να περάσουν την ανυπόστατη άποψή τους ότι η περιοχή είναι δήθεν αμφισβητούμενης κυριαρχίας.

Δεν ήταν η πρώτη φορά…

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη απόπειρα παρενόχλησης ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου μέσα σε ένα μήνα. Είχε προηγηθεί ανήμερα της 25ης Μαρτίου στο Αγαθονήσι η απόπειρα παρενόχλησης του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα.

Τότε, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, σε απόσταση μόλις 4 μίλια βορειότερα από το ελικόπτερο του Πρωθυπουργού την ώρα που αυτό έφτανε στο Αγαθονήσι και σε ύψος 6.000 πόδια είχαν πετάξει δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, το ελληνικό ελικόπτερο να αναγκαστεί να κάνει ελιγμούς. Η απόσταση άλλωστε που είχε το ελληνικό ελικόπτερο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν αρκετά μικρή.

Τα τουρκικά μαχητικά (ζεύγος F-4) πετούσαν στην περιοχή ανάμεσα στο Αγαθονήσι και την Κω και προκάλεσαν πετώντας πολύ κοντά στο ελληνικό ελικόπτερο που μετέφερε τον Πρωθυπουργό όταν αυτό προσέγγιζε το Αγαθονήσι.

Για την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών είχαν σπεύσει δύο ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από το Καστέλι.

Μάλιστα, η Αθήνα είναι απαντήσει σε αυτή την ενέργεια με αυστηρό διάβημα έναντι της Άγκυρας.

Ενώ ανάλογα περιστατικά έχουν σημειωθεί στο παρελθόν με ελικόπτερο που μετέφερε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας