Μ.Θάλασσα: Αναθεωρούν κανόνες εμπλοκής οι Ρώσοι-Mιλούν για παράκαμψη της Συνθήκης Μοντρέ

1576
Mιλούν για παράκαμψη της Συνθήκης Μοντρ

Για “παράκαμψη” της Συνθήκης του Μοντρέ με συχνές εναλλαγές πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ κάνει λόγο η Μόσχα τονίζοντας πως αυτό δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις για “ένα θερμό επεισόδιο με την Βρετανία”.

Οι Ρώσοι έχουν εστιάσει συγκεκριμένα στην Βρετανία και μόνο.

Μάλιστα θεωρούν πως ο μήνας Αύγουστος για μια σειρά λόγων αποτελεί κρίσιμο μήνα. Σκληροπυρηνικοί Ρώσοι στρατιωτικοί πιστεύουν πως είναι ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί ένα “θερμό” επεισόδιο με την Βρετανία στην Μ. Θάλασσα. Μάλιστα πολλοί προτείνουν το Ρωσικό Ναυτικό να βυθίσει βρετανικό πλοίο ώστε να περάσει το “μήνυμα” προς όλους.

Για το Άρθρο 5 περί συλλογικής Ασφάλειας του ΝΑΤΟ δεν ανησυχούν. Παραπέμπουν σε όσα δήλωσε ο Β.Πούτιν.

“Υπάρχουν απειλές εναντίον της Ρωσίας, απειλές που είναι απαράδεκτες. Είναι φανερό πως η Ρωσία πρέπει να αρχίζει να απαντά “σκληρά” εναντίον των πλοίων που παραβιάζουν τα ρωσικά εθνικά χωρικά ύδατα κάνοντας χρήση βίας” σημειώνουν Ρώσοι στρατιωτικοί.

Σημειώνεται ότι υπάρχει απογοήτευση στην ρωσική στρατιωτική Διοίκηση για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Defender. Ίσως γιατί με την πρώτη χρήση πυρών οι Βρετανοί δεν αποχώρησαν δημιουργώντας “ρήγμα” στην ρωσική αποτροπή κάτι που ανάγκασε τους Ρώσους στην συνέχεια να του ανακόψουν τον δρόμο ρίχνοντας βόμβες OFAB-250. 

“Το ΝΑΤΟ “προσπερνά” την Συνθήκη του Μοντρέ”

“Το ΝΑΤΟ έχει βρει τον τρόπο να “προσπερνά” την Συνθήκη του Μοντρέ διατηρώντας σημαντική ΝΑΤΟϊκή δύναμη στην Μαύρη Θάλασσα.

Πώς το κατάφερε αυτό; Με το να εναλλάσσει διαρκώς ΝΑΤΟϊκούς Στολίσκους αντικαθιστώντας τα πολεμικά πλοία που πρέπει να εξέλθουν από την Μαύρη Θάλασσα.

Με τον τρόπο αυτό έχει καταφέρει να διατηρεί μόνιμη παρουσία και πλοία χωρών που δεν ανήκουν στην Μαύρη Θάλασσα (ΗΠΑ, Βρετανία κτλ) παραμένουν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή”

Αυτό ανέφερε ο πρώην Διοικητής του Ουκρανικού Ναυτικού Andriy Ryzhenko. Πρόσθεσε επίσης:

“Παρατηρούμε ότι υπάρχουν συντονισμένες πράξεις χωρών που δεν ανήκουν στην Μαύρη Θάλασσα να προβαίνουν σε “rotation”. Έρχονται πλοία, μένουν 3 εβδομάδες και μετά αποχωρούν από την Μ. Θάλασσα. Την επόμενη ημέρα έρχεται νέο πολεμικό πλοίο προς αντικατάσταση αυτού που αποχωρεί”.

Θα συνεχιστούν οι προκλήσεις στην Κριμαία

Ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας τόνισε πως τα βρετανικά πλοία θα συνεχίσουν να περιπολούν στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που σημαίνει-σύμφωνα με τους Ρώσους- πως θα συνεχιστούν οι προκλήσεις.

Ο Βρετανός ΥΠΑΜ Dominic Raab απέρριψε τις κατηγορίες περί παραβίασης των χωρικών υδάτων της Ρωσίας δίπλα στην Κριμαία τονίζοντας πως το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει την Χερσόνησο της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας.

Επίσης τόνισε πως τα βρετανικά πολεμικά πλοία θα συνεχίσουν να κάνουν χρήση των χωρικών υδάτων δίπλα στην Κριμαία.

“Το πλοίο μας περνούσε από ένα διεθνώς αναγνωρισμένο θαλάσσιο διάδρομο. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να περνάμε μέσω των ουκρανικών χωρικών υδάτων χωρίς εμπόδια” ανέφερε ο Dominic Raab.

Η Ρωσία πρέπει να πλήξει βρετανικό πλοίο

“Η Ρωσία πρέπει να πλήξει βρετανικό πολεμικό πλοίο αν επαναληφθεί επεισόδιο παρόμοιο με το HMS Defender.

Aν μετά την πρώτη προειδοποίηση, τα βρετανικά πλοία δεν αποχωρήσουν ξανά, τότε η Ρωσία πρέπει να επιτεθεί. Αυτό φυσικά δεν πρέπει να ισχύσει μόνο για τα βρετανικά πολεμικά πλοία αλλά και για τα πλοία των υπολοίπων χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Αυτό υποστήριξε και ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Sergei Ryabkov τονίζοντας πως το “θέμα της εισβολής βρετανικού πλοίου σε ρωσικά χωρικά ύδατα είναι πολύ σοβαρό. Μπορούμε να το κτυπήσουμε φυσικά καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά σοβαρή”.

“Θα κλιμακωθεί η κατάσταση”

O Aντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Georgy Muradov ανέφερε πως “η κατάσταση θα κλιμακωθεί. Η Ρωσία πρέπει να αναμένει νέες προκλήσεις μέχρι τον Αύγουστο που θα ξεκινήσει η Σύνοδος της Πλατφόρμας της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ενέργειες της Δύσης στην Θάλασσα του Αζόφ καθώς ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στα λιμάνια της Μαριούπολης και του Berdyansk μέσω των Στενών του Κερτς.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν πως η Μόσχα έχει αναθεωρήσει διαδικασίες και κανόνες εμπλοκής ώστε να υπάρξει “βελτίωση” στην αντιμετώπιση της επόμενης βρετανικής πρόκλησης.

“Ο στόχος είναι ένας, προειδοποιητικές βολές και αν δεν αλλάξουν πορεία οι Βρετανοί τότε πυρ εναντίον του ίδιου του πλοίου ώστε να σταματήσουν οι προκλήσεις και να μην ξαναδοκιμάσουν την υπομονή των Ρώσων”.

Πάντως μέσα σε 24 ώρες στην Μ. Θάλασσα πέταξαν ουκρανικό Bayraktar TB2, αμερικανικό P8 Poseidon και Lasai CL-600 ARTEMIS…

Δείτε βίντεο από την άσκηση Sea Breeze

Image

google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας