Μύλος με κοινωνικό μέρισμα. Εκτός χιλιάδες εξαθλιωμένοι. Δεν μαζεύονται τα ασυμμάζευτα

1571
μέρισμα

Πανικόβλητη η κυβέρνηση από τις γενικευμένες αντιδράσεις επιχειρεί να ξαναμοιράσει την τράπουλα με το φετινό μέρισμα είναι η κυβέρνηση και να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Λίγες ημέρες πριν κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολής της σχετικής αίτησης στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν το θέμα ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των τελικών δικαιούχων.

Μάλιστα ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που έχει απορριφθεί έχει οδηγήσει το οικονομικό επιτελείο να διατηρεί στην επικαιρότητα τα σενάρια επανεξέτασης των κριτηρίων, ώστε να λάβουν το επίδομα των 700 ευρώ αρκετοί από αυτούς που τους «έκοψε»  το σύστημα και έμειναν απ’ έξω.

Οι αλλαγές θα εστιάζουν σε νοικοκυριά ΑμεΑ προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν το κοινωνικό μέρισμα περισσότερες κατηγορίες αναπήρων και να διορθωθούν αδικίες όπως αυτές αποτυπώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις ενστάσεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται να διορθώσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις φορολογικές δηλώσεις και την υποχρέωση υποβολής επί επτά έτη – κριτήριο που παραμένει απροσπέλαστο για ένα μεγάλο αριθμό δικαιούχων  ΑμεΑ που ενώ πληροί κανονικά τα κριτήρια κόβεται τελικά από αυτό.

Χωρίς αυτές τις διορθώσεις ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα ποσά στα ταμεία ενώ κανονικά προορίζονταν για τον σκοπό αυτό είναι πολύ μεγάλος.

Πηγές πάντως του οικονομικού επιτελείου διαβεβαιώνουν ότι δεν θα συμβεί αυτό και ότι ο αριθμός των δικαιούχων νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 40.000 με 50.000 για να φθάσει στα 300.000 συνολικά, παρ’ ότι όσοι θα έπρεπε λόγω φτώχειας και εξαθλίωσης να πάρουν το μέρισμα είναι πολύ περισσότεροι.

Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερη θα είναι τελικά και η δαπάνη για το κοινωνικό μέρισμα η οποία θα ανέρθει στα 200 εκατ. ευρώ από 175 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προϋπολογιστεί.

Στο Γενικό Λογιστήριο δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτή την υπέρβαση από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός εκτελείται με πλεόνασμα μεγαλύτερο των προβλέψεων.

Τα “διορθωτικά” αυτά μέτρα της κυβέρνησης θεωρούνται κάτι λιγότερο από ασπιρίνες την ώρα που πολλές δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε κατάσταση έσχατης φτώχειας και εξαθλίωσης, θα περάσουν πολύ δύσκολες έως μαύρες γιορτές και δεν αγγίζονται από τις προδιαγραφές του συστήματος παροχής του κοινωνικού επιδόματος, που ενώ έχουν κάνει αίτηση του σύστημα τους πετάει έξω.

Η φετινή παρέμβαση της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα αυτό που έχει αναδείξει είναι το μέγεθος της πραγματικής φτώχειας που επικρατεί στην κοινωνία μας, άγνωστο εν  πολλοίς στις στατιστικές και το οποίο έχει προκαλέσει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση γιατί αποκαλύπτεται ότι τελικά το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί φέτος ακόμα μεγαλύτερη κοροϊδία από το περσινό και το αίτημα που αναβλύζει από την κοινωνία είναι να μπορεί να κάνει ο κόσμος ανθρώπινες γιορτές χωρίς να χρειάζεται έκτακτες παροχές και κοινωνικά μερίσματα.

 

Ν.Ζ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας