Μόνες και στο θέμα του Ιράν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ

1450
ιράν

Oύτε στο θέμα του Ιράν έδρεψαν την υποστήριξη του ΟΗΕ οι ΗΠΑ. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν φάνηκαν να αποδέχονται την επιχειρηματολογία της Αμερικής και το Ιράν έκανε λόγο για μια ακόμη «γκάφα» στην εξωτερική πολιτική του Donald Trump.
Η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το Ιράν πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών και η πρέσβειρα της χώρας Νίκι Χέιλι τόνισε πως το καθεστώς της Τεχεράνης περιφρονεί τα δικαιώματα του λαού, ενώ υποστήριξε πως η υφήλιος παρακολουθεί τις πράξεις των ιρανικών αρχών.
«Δεν θα σιωπήσουμε. Καμία ανέντιμη προσπάθεια να χαρακτηρίσετε τους διαδηλωτές μαριονέτες ξένων δυνάμεων δεν θα το αλλάξει αυτό. Ο ιρανικός λαός ξέρει την αλήθεια. Εμείς γνωρίζουμε την αλήθεια. Τίποτε δεν θα σταματήσει τους Αμερικανούς να σταθούν αλληλέγγυοι σε αυτούς», πρόσθεσε.
Οι άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν συμφώνησαν, ωστόσο. Η Ρωσία έκανε λόγο για ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπονομεύουν το ίδιο το Συμβουλίο Ασφαλείας που έχει ευθύνη τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλι Νεβένζια, εκ μέρους της Ρωσίας.
Επιπλέον σημείωσε ότι εναπόκειται στο Ιράν «να διευθετήσει τα προβλήματά του», καταγγέλλοντας, χωρίς περιστροφές, τη στάση των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη. «Σπαταλάτε την ενέργεια του Συμβουλίου» είπε ο Βασίλι Νεμπένζια απευθυνόμενος στις ΗΠΑ. Ο Ρώσος διπλωμάτης έκανε λόγο για «ερασιτεχνικές δικαιολογίες» που δόθηκαν για τη διεξαγωγή αυτής της συνεδρίασης.
Σημειώνεται ότι η πρέσβειρα των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι αποχώρησε από την αίθουσα αμέσως μετά την παρέμβασή της, αφήνοντας στη θέση της την αναπληρώτριά της.
Απόσταση από τη στάση των ΗΠΑ κράτησε και ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ που δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του Ιράν, ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις σε αυτήν τη χώρα δεν συνιστούν απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, επικρίνοντας εμμέσως τις ΗΠΑ που ζήτησαν τη διεξαγωγή της συνεδρίασης.
«Αν και προκαλούν ανησυχία, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο Ιράν ενδεχομένως δεν συνιστούν καθαυτού απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» επισήμανε ο Φρανσουά Ντελάτρ. «Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για οποιαδήποτε απόπειρα εκμετάλλευσης αυτής της κρίσης για προσωπικούς σκοπούς, κάτι που θα είχε διαμετρικά αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που είναι επιθυμητό» τόνισε ο ίδιος.
Η αντίδραση του Ιράν 
Η σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν ήταν ακόμη μια «γκάφα» των ΗΠΑ, δήλωσε με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την κραυγαλέα απόπειρα των ΗΠΑ να σφετεριστούν την εξουσία του… Ακόμη μια γκάφα (στην εξωτερική πολιτική) για την κυβέρνηση Τραμπ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός ΥΠΕΞ.
Eπίσης ο πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη Γκολαμαλί Χουσρού δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ότι η κυβέρνησή του διαθέτει «αδιάσειστα στοιχεία» ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν ήταν «ξεκάθαρα κατευθυνόμενες από το εξωτερικό».
Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για κατάχρηση της εξουσίας που διαθέτουν ως ένα μόνιμο μέλος του ΣΑ με το αίτημά τους για έκτακτη σύγκληση του ανώτερου οργάνου του ΟΗΕ με θέμα συζήτησης το Ιράν.
«Είναι ατυχές ότι παρά την αντίσταση κάποιων κρατών – μελών του ΣΑ, το Συμβούλιο επέτρεψε στην τωρινή αμερικανική κυβέρνηση να καταχραστεί την εξουσία της για να διεξαχθεί μια συνεδρίαση για ένα θέμα που δεν εμπίπτει στο πεδίο αρμοδιότητάς του», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χουσρού.
Η ΕΕ από την πλευρά της έχει διαμηνύσει πως η Τεχεράνη οφείλει μεν να σέβεται το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης των διαδηλωτών, όμως θέλει να αποφύγει μία νέα κρίση στη Μέση Ανατολή και επιδιώκει την σταθερή εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας με το περσικό κράτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας