Μπλόκο Λετονίας στο site του RT:”Υβριδικός πόλεμος απέναντι στη ρωσική κουλτούρα”

607
Υβριδικός πόλεμος απέναντι στη ρωσική
Για λογοκρισία και “στοιχεία υβριδικού πολέμου” μιλά ο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, Κώστας Ήσυχος, σχολιάζοντας την απόφαση της Λετονίας να απαγορεύσει την πρόσβαση στον ιστότοπο του RT Ρωσίας.
«Στα όρια του “νευρωτικού” ρατσισμού είναι η απόφαση των λετονικών αρχών για τον περιορισμό των ειδήσεων από το RT» σημειώνει ο Κώστας Ήσυχος, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, με αφορμή το λετονικό «μπλόκο» στον ιστότοπο του RT Ρωσίας.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός κάνει λόγο για «λογοκρισία», ενώ επιρρίπτει βολές και κατά της ΕΕ για «ένοχη σιωπή».
«Η λογοκρισία σε βάρος των ρωσόφωνων πολιτών της, που ασκείται εδώ και καιρό από τις λετονικές αρχές ξεπερνούν κατά πολύ το δόγμα της ρωσοφοβίας που εξελίσσουν τα ευρωατλαντικά κέντρα σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας» υπογραμμίζει ο κ. Ήσυχος.
Το ζήτημα, προσθέτει, που «πλέον απογυμνώνει την ηγεσία της ΕΕ είναι η ένοχη σιωπή της σε σχέση με τη ρωσοφοβική πολιτική που ασκείται συστηματικά (από χώρες μέλη της), όχι μόνο στη Λετονία τώρα, αλλά εδώ και καιρό από την ουκρανική και πολωνική κυβέρνηση -και όχι μόνο».

Υβριδικός πόλεμος συνολικά απέναντι στη ρωσική κουλτούρα

Την εν λόγω απόφαση, ο κ. Ήσυχος, εντάσσει σε μια ευρύτερη επιθετικότητα στην ΕΕ κατά της ρωσικής κουλτούρας, ιδιαίτερα μάλιστα σε χώρες όπου υπάρχουν ρωσικές μειονότητες, όπως είναι η Λετονία.
Η «νατοϊκή επιθετικότητα στην ΕΕ αποκτά τώρα», συνεχίζει ο κ. Ήσυχος, και «στοιχεία υβριδικού πολέμου συνολικά απέναντι στη ρωσική κουλτούρα που επιδιώκεται να συρρικνωθεί, να περιοριστεί, να απαγορευθεί εν τελεί σε χώρες της ΕΕ όπου οι ρωσικές μειονότητες υπάρχουν».
«Η υποκρισία της ΕΕ αγγίζει τα όρια θεατρικών παραστάσεων που βρίσκονται έξω από την πραγματική και ουσιαστική διπλωματία, η οποία ολοένα και περισσότερο περιθωριοποιείται δίνοντας περισσότερο χώρο στους πολεμοχαρείς της εποχής μας» συνοψίζει ο κύριος Ήσυχος.

Η υπόθεση με το λετονικό «μπλόκο» στο RT

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και μερικές ημέρες, το site του RT Ρωσίας δεν είναι διαθέσιμο σε πολλούς χρήστες στη Λετονία.
Πλέον, οι χρήστες που επιχειρούν να μπουν στον ιστότοπο διαβάζουν ένα μήνυμα στα λετονικά και τα αγγλικά που προειδοποιεί ότι ο ιστότοπος έχει αποκλειστεί λόγω «παράνομης διανομής τηλεοπτικών προγραμμάτων χωρίς άδεια αναμετάδοσης που εκδίδεται από το Εθνικό Συμβούλιο Ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης», ενώ γίνεται επίκληση του νόμου για τα ψηφιακά μέσα, καθώς ο ιστότοπος, όπως σημειώνεται, περιέχει απαγορευμένο περιεχόμενο που «ενδέχεται να παραβιάζει τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς και να είναι εχθρικό στρεφόμενο εναντίον της Λετονίας και του λαού της».
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά και την περσινή απαγόρευση σε επτά τηλεοπτικά κανάλια του RT να εκπέμπουν στο σύνολο της επικράτειας της Λετονίας.
Για «στοχευμένη λογοκρισία» έκανε λόγο από την πλευρά της η Ρωσική Ένωση Δημοσιογράφων:

«Η Ρωσική Ένωση Δημοσιογράφων είναι εξοργισμένη με τις ενέργειες των λετονικών αρχών που εμποδίζουν την πρόσβαση στον ρωσικό ιστότοπο RT στη χώρα. Βλέπουμε για άλλη μια φορά σοβαρές παραβιάσεις βασικών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η ελευθερία του λόγου, η ελευθερία πληροφόρησης και η ελευθερία της δημοσιογραφίας, συνοδευόμενη από πλήρη αδράνεια της διεθνούς κοινότητας. Αυτές οι ενέργειες δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια στοχευμένη πράξη λογοκρισίας που επιτρέπεται με υπερβολικά προσχήματα, βλάπτοντας όχι μόνο τους συναδέλφους μας, τους Ρώσους δημοσιογράφους, αλλά και τους Λετονούς πολίτες στο δικαίωμα τους για ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες».

Ρωσική Ένωση Δημοσιογράφων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας