«Μπλοκάκι ή απόλυση»-Η απάντηση στην e-food μετά το τελεσίγραφο στους διανομείς

890
«Μπλοκάκι ή απόλυση»-Η απάντηση στην e-food

Η εταιρεία e-food, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η καταγγελία για το τελεσίγραφο που έστειλε στους διανομείς, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει το μήνυμα της ως «λανθασμένη επικοινωνία», η οποία, όπως λέει «δεν εκφράζει την φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας».

Το χθεσινό μήνυμα προς τους διανομείς ανέφερε ότι η εταιρεία θέλει να αλλάξει τις συμβάσεις εργασίας με τους διανομείς και να τους προσλάβει ως freelancer με μπλοκάκι, αλλιώς δεν θα μπορούσε να ανανεώσει την σύμβαση μαζί τους. Η δημοσίευση του μηνύματος από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Eπισιτισμού Τουρισμου Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων της Αττικής ξεσήκωσε θύελλα κατά της εταιρείας και ένα κύμα συμπαράστασης προς τους διανομείς, το οποίο εκφράστηκε τόσο σε πολιτικό επίπεδο με σχετικές δηλώσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25 που έκαναν λόγο για τις πρώτες επιπτώσεις του νόμου Χατζηδάκη, όσο και από τους χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησαν το hashtag #cancel_efood.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας e-food:

«Αδιαπραγμάτευτη στάση του efood είναι η διασφάλιση των δικαιωμάτων των διανομέων και των συνεργατών μας. Αποδοκιμάζουμε τη χθεσινή λανθασμένη επικοινωνία καθώς δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της εταιρείας. To efood αποτελεί εδώ και 10 χρόνια τη Νο1 υπηρεσία delivery, επενδύοντας σε ένα πρότυπο περιβάλλον εργασίας με σταθερές συνεργασίες και αυτή τη στιγμή απασχολεί 3.700 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 3.000 είναι διανομείς σε όλη την Ελλάδα.

Δεδομένης της ταχείας ανάπτυξης του κλάδου και των συνεχών επενδύσεων από την εταιρία υπολογίζεται να δημιουργηθούν άλλες 7.500 θέσεις εργασίας εντός του 2022 εκ των οποίων οι 7.000 αφορούν διανομείς. Οι διανομείς αποτελούν θεμέλιο της πλατφόρμας, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόσωπο της εταιρείας στους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τους διανομείς παρέχει συμβάσεις ορισμένου και αορίστου χρόνου, καθώς και τη σύμβαση με πάροχο ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου (freelancer). Στην σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, προσαυξήσεις σε ημέρες και ώρες που προβλέπονται, ασφαλιστικές εισφορές, μηνιαίο bonus απόδοσης, μηνιαία παροχή σε κάρτα καυσίμων, ιδιωτική ασφάλεια, αποζημίωση δικύκλου, πλήρη επαγγελματικό εξοπλισμό, εκπαίδευση και ευκαιρίες εξέλιξης. Στο μοντέλο ανεξάρτητης συνεργασίας (freelancer), οι συνεργάτες – διανομείς απολαμβάνουν ανταγωνιστικές αποδοχές, αμοιβή ανά παραγγελία, πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις, παροχή επαγγελματικού εξοπλισμού, προσωπικό προγραμματισμό στις ώρες και ημέρες εργασίας, απόλυτο έλεγχο των αποδοχών τους και εκπαίδευση.

Θα θέλαμε να διευκρινίσουμε προς τους διανομείς, συνεργάτες και χρήστες του efood πως η λανθασμένη διατύπωση της πρόσφατης επικοινωνίας που έγινε προς 115 διανομείς των οποίων η σύμβαση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, δεν εκφράζει τη φιλοσοφία και τη κουλτούρα της εταιρείας και σε καμία περίπτωση δεν ήταν εκβιαστική. Ουδεμία πρόθεση είχε να δημιουργήσει κλίμα ανασφάλειας στους διανομείς, αλλά αντιθέτως να προσφέρει, σε όσους το επιθυμούν και λήγει η σύμβασή τους, έναν νέο τρόπο συνεργασίας με την εταιρεία που θα λειτουργήσει θετικά προς τις δύο πλευρές.

Το efood τοποθετεί την πετυχημένη επιχειρησιακή του ύπαρξη δίπλα στους διανομείς και τους διαβεβαιώνει πως με βασικές αρχές του τη διαφάνεια, τη συνέπεια και το σεβασμό προς τους συνεργάτες του ουδεμία πρόθεση έχει να μειώσει το στόλο του, αντιθέτως τον αυξάνει διαρκώς».

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

► ΣΥΡΙΖΑ: «Το αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών και του νόμου Χατζηδάκη»

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του τόνισε ότι η απόφαση αυτή της εταιρείας είναι απόρροια του «αντιεργατικού νομοσχεδίου» του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη. «Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ καταγγέλλει την πολιτική πίεσης της εταιρείας e-food στους εργαζόμενους, προκειμένου να αποδεχτούν τον εκβιασμό για συνέχιση της εργασίας τους ως ανεξάρτητοι συνεργάτες με μειωμένα δικαιώματα και να απαλλαγεί από βασικές εργοδοτικές υποχρεώσεις», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

Η απαράδεκτη και εκβιαστική στάση της εταιρείας είναι δυστυχώς ένα ακόμα αποτέλεσμα των αντεργατικών πολιτικών της κυβέρνησης, που έχουν δημιουργήσει κλίμα γενικευμένης εργοδοτικής ασυδοσίας στην αγορά. Είναι απόρροια του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) που όπως είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή, αποτελεί “οδοστρωτήρα” για τα εργασιακά δικαιώματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους της e-food και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τα εργασιακά τους δικαιώματα. Ο νόμος Χατζηδάκη θα καταργηθεί στην πράξη από τους αγώνες των εργαζομένων, μέχρι την οριστική του κατάργηση την επόμενη μέρα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.»

► ΚΚΕ: «Αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη»

Το ΚΚΕ επίσης σε ανακοίνωση του τόνισε ότι η επιλογή της εταιρείας efood να μετατρέψει τις συμβάσεις των διανομέων σε «συνεργάτες freelancer» είναι ο «εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων».

«Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι του αντεργατικού τερατουργήματος Χατζηδάκη, οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν να εφαρμόσουν τις διατάξεις του. Πρόσφατο κρούσμα η επιχείρηση-πλατφόρμα “efood”, που, με την απειλή της απόλυσης, μετατρέπει τους διανομείς σε “συνεργάτες-freelancer”, τσακίζοντας ακόμα περισσότερο μισθούς, εργασιακά κι ασφαλιστικά δικαιώματα, ωράρια, μέτρα προστασίας», αναφέρει και συνεχίζει:

Καθημερινά αποδεικνύεται ο εκτρωματικός χαρακτήρας του νόμου Χατζηδάκη, αλλά και η απάτη του υπουργού, ότι δήθεν θα έλυνε τα προβλήματα των διανομέων» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις στην επιχείρηση-πλατφόρμα “e-food”. Ένας δρόμος υπάρχει. Ο ενωτικός, μαζικός αγώνας των εργαζομένων, μέσα απ’ τα συνδικάτα τους, για να μείνει αυτό το έκτρωμα στα χαρτιά και να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο».

► ΜέΡΑ 25: «Τις απεχθέστερες πρακτικές τις εφαρμόζουν οι εταιρείες που θησαυρίζουν από την κρίση»

Το ΜέΡΑ 25 με ανάρτηση που έκανε στο Twitter, ανέφερε για την e-food το εξής: «Τις απεχθέστερες εργασιακές πρακτικές δεν τις εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την Κρίση, όσο αυτές που θησαυρίζουν από αυτή».

► Η απάντηση του υπουργείου Εργασίας

Το Υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στις αντιδράσεις των κομμάτων υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για εφαρμογή του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, αλλά οι συμβάσεις «υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν, όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ». «Η εσφαλμένη και ατυχής επικοινωνία συνεργατικής πλατφόρμας με υπαλλήλους της, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, για την αλλαγή του τρόπου απασχόλησής τους, χρησιμοποιείται από κόμματα της αντιπολίτευσης, για να διαστρεβλωθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενο του πρόσφατου εργασιακού νόμου 4808/2021», αναφέρει το υπουργείο και προσθέτει:

«Ισχυρίζονται ότι δήθεν ο νόμος αυτός είναι που επέτρεψε τις συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο, όταν είναι γνωστό ότι τέτοιου είδους συμβάσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλη τη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο ότι επιτρέπονταν και υπογράφονταν, όταν κυβέρνηση ήταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Τι καταγγέλλει λοιπόν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ; Τον εαυτό του; Τις πρακτικές του; Τους νόμους του; Η πολιτική υποκρισία έχει και όρια!

Ο πρόσφατος εργασιακός νόμος ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις συνεργατικές πλατφόρμες, καθώς εισάγει το συνδικαλισμό για τους freelancers, αλλά και επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις για την κάλυψη του εξοπλισμού τους. Το δε ελληνικό δίκαιο στο συγκεκριμένο τομέα είναι εναρμονισμένο με τις πρακτικές που ακολουθούνται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η εκμετάλλευση, όμως, μιας αρνητικής πρακτικής, προκειμένου να διαστρεβλωθεί ξεδιάντροπα το περιεχόμενο ενός νόμου που ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο συγκεκριμένο εργασιακό χώρο σε σχέση με την προϋπάρχουσα κατάσταση, είναι μια ακόμα απόδειξη μιας χολερικής αντιπολίτευσης, που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας