Μπάιντεν και Πούτιν υπέρ άρσης πατέντας για τα εμβόλια

395

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, τάχθηκε σήμερα, Πέμπτη, υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, μετά τη σχετική πρόταση που έκαναν μία μέρα νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η παγκόσμια διανομή τους, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είναι «έτοιμη να συζητήσει» την άρση της πατέντας.

«Αναμφίβολα, η Ρωσία θα υποστηρίξει μια τέτοια προσέγγιση», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκόλικοβα, με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μάλιστα, ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας:

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος, αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων».

«Αυτή τη στιγμή, ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα, λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

Αυτό, όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας