Μια συγκινητική βραδιά με Θάνο Μικρούτσικο στο Ηρώδειο

1055
θάνο

Με μια μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο ξεκίνησε το φετινό φεστιβαλικό καλοκαίρι.

Η συναυλία της Τετάρτης και αυτή που θα επαναληφθεί σήμερα Πέμπτη στο Ηρώδειο, είναι μια «ειδική παραγγελία» του Φεστιβάλ Αθηνών, για έναν συνθέτη που σφράγισε με το έργο του όχι μόνο τη μουσική σκηνή του τόπου μας, αλλά κι ένα κομμάτι της ατομικής και συλλογικής μας ιστορίας.

Το Ηρώδειο γέμισε με κόσμο όλων των ηλικιών που απόλαυσαν ένα μελωδικό ταξίδι στα τραγούδια που έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος για το θέατρο.

Το «σύνθημα» για την εκκίνηση της συναυλίας δόθηκε από τον ίδιο τον συνθέτη, που η φωνή του γέμισε το Ηρώδειο, καθώς ερμήνευε τους στίχους του ποιητή της Επανάστασης Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι: «Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά, σαν τον καθρέφτη, μα σαν φακός να μεγεθύνει…».

Η Ρένια Λουιζίδου, που κρατούσε τον ρόλο του αφηγητή, μοιραζόταν με το κοινό ιστορίες και μνήμες του Θάνου, για τη σχέση του συνθέτη με τον τόπο του, την τέχνη του, τη μουσική, το ταξίδι… «Τόπος μου η σκηνή, όταν έπαιζα πετούσα… Και ο κόσμος στην πλατεία! Εμένα το θέατρο είναι το σπίτι μου και οι μνήμες σπίτι μου… Τραγούδια σαν όνειρο… Ανοιγοκλείνω τις πόρτες να δω το έργο από την αρχή… Κανείς δεν πετάει με ένα φτερό…».

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Κώστας Θωμαΐδης ερμήνευσαν μοναδικά έργα του συνθέτη, από την 50χρονη διαδρομή του, σε τραγούδια που έγραψε για το θέατρο. Ο Μικρούτσικος αγαπούσε το θέατρο και «έντυσε» με τη μουσική του πολλές ιστορικές θεατρικές παραστάσεις: Από αρχαίο δράμα μέχρι μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και θέατρο για παιδιά.

Τραγούδια που έχουν γράψει τη δική τους μοναδική ιστορία, όπως το «Άννα μην κλαις», την «Μπαλάντα του ξεσηκωμού», την «Ελένη», το «Μηδέν» και τόσα άλλα. Από τον Μπρεχτ και τον Καβάφη, στον Λόπε Ντε Βέγα και τον Ρίτσο… Πλάι σε αυτά, ακούστηκαν και άγνωστα τραγούδια όπως «Η κυρία του τρένου» του Γ. Σκαρίμπα και άλλα ανέκδοτα τραγούδια…

Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας είχε ο Θύμιος Παπαδόπουλος και η σκηνοθετική επιμέλεια ήταν της Σεσίλ Μικρούτσικου. Έπαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος τρομπέτα, Γιώργος Κατσίκας τύμπανα, Δημήτρης Ντούτσουλης μπάσο, Θοδωρής Οικονόμου πιάνο, Θύμιος Παπαδόπουλος φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο και Τζίμης Σταρίδας τρομπόνι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας