Μια κυβέρνηση αναισθησίας και διάλυσης υπεύθυνη για το κολαστήριο της Μόριας

1287
αμνηστία

Το κολαστήριο της Μόριας έχει αρχίσει να γίνεται μια εφιαλτική κατάσταση που εξαπλώνεται σιγά σιγά σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα και του ελληνικού πληθυσμού.

«Δεν πρέπει να αφήνουν παιδιά να ζουν στη Μόρια. Πρέπει τα παιδιά να ζήσουν καλύτερα». Σόνα, 12 ετών, από το Αφγανιστάν.

«Ζω με την οικογένεια μου σε μια μικρή σκηνή. Είναι πολύ μικρή και άβολη. Η Μόρια είναι ένα πολύ κακό μέρος για να μένει κανείς. Περνάω όλη τη μέρα μου στην ουρά για το φαγητό. Συνήθως ξυπνάω πολύ νωρίς για να είμαι στην ουρά του πρωινού από τις 3 το πρωί. Περιμένω ως τις 8. Κάνω ένα διάλειμμα και μετά από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι πρέπει να περιμένω ξανά στην ουρά για το μεσημεριανό. Μετά πάω για μαθήματα στο ΤAPUAT (ΣτΜ: Κέντρο Στήριξης για Παιδιά και Οικογένειες που ίδρυσε η Unicef μέσα στο camp) μέχρι τις 5 το απόγευμα και μετά πάλι στην ουρά, για βραδινό. Η Μόρια για μένα είναι πολύ πολύ κακή, είναι σαν ένας δρόμος για το θάνατο. Υπάρχουν πολλά ναρκωτικά και καυγάδες, ο κόσμος είναι πάρα πολύς και είναι επικίνδυνα». Γιουσούφ, 17 ετών, από τη Συρία.

«Ζούμε μέσα σε ένα κοντέινερ στο camp της Μόριας μαζί με άλλες δυο οικογένειες, 12 άτομα, μαζί με την αδελφή μας και τον πατέρα μας. Είναι καλοί άνθρωποι όμως κι έχουμε γίνει φίλοι. Όταν βγαίνουμε έξω ο πατέρας μου πρέπει να είναι μαζί μας. Η μητέρα μας έφυγε και δυσκολεύεται πάρα πολύ να μας μεγαλώσει, ειδικά την αδελφή μας που είναι πολύ μικρή. Το TAPUAT είναι το μόνο μέρος που επιτρέπεται να είμαστε μόνοι. Οπουδήποτε αλλού ο πατέρας θέλει να είμαστε όλοι μαζί. Δεν μπορούμε να πάμε στην ουρά για φαγητό χωρίς αυτόν γιατί είναι επικίνδυνα. Κάθε μέρα έχει καυγάδες. Η μητέρα μου προσπάθησε τρεις φορές να αυτοκτονήσει εδώ, στη Μόρια, πριν αποφασίσει να φύγει χωρίς εμάς. Τώρα της μιλάμε καμιά φορά. Τουλάχιστον είναι ζωντανή. Είναι στη Γερμανία…Κάποιος πρέπει να μας ακούσει και να κάνει κάτι γι’αυτή την άθλια κατάσταση». Ραμίν, 12 ετών, Αλί Ρεζάρ, 11 ετών, αδέλφια από το Αφγανιστάν.

Οι μαρτυρίες αυτές συλλέχθηκαν από την Unicef και δημοσιεύτηκαν στο Euronews την 1η Νοεμβρίου.

Έμεινα άφωνος

«Επισκέφθηκα τη Μόρια πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Έμεινα άφωνος και σοκαρισμένος, καθώς είδα με τα μάτια μου συνθήκες διαβίωσης εκ των αθλιότερων που μπορείς να συναντήσεις στον πλανήτη. Είναι ό,τι πιο αποτρόπαιο και ντροπιαστικό έχω δει». Κούμι Ναϊντού, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Καθημερινή, 29/10.

«Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουμε περιθάλψει στην κλινική μας, που βρίσκεται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας, συνολικά 23 ασθενείς που ανέφεραν ότι υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση, συμπεριλαμβανομένου και βιασμού, μέσα ή γύρω από τον καταυλισμό. Από τους ασθενείς αυτούς 14 ήταν ενήλικες και εννέα ανήλικοι, εκ των οποίων κάποιοι ηλικίας μόλις πέντε ετών». Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, διέψευσε, για άλλη μια φορά τις εκατοντάδες μαρτυρίες προσφύγων, ενηλίκων και παιδιών, γιατρών και εθελοντών στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με το καταπληκτικό επιχείρημα ότι γίνονται εμβολιασμοί (στοιχειώδης υποχρέωση) και μαθήματα μουσικής: «Επιμένετε στην επικοινωνιακή λέξη “κολαστήριο” της Μόριας. Δεν έχετε πάει, ή αν έχετε πάει, δεν έχετε αντιμετωπίσει την πραγματικότητα εκεί. Όλοι είναι εμβολιασμένοι, προσφέρονται στα παιδιά υπηρεσίες εκπαίδευσης, λειτουργεί σχολείο εκμάθησης μουσικών οργάνων…Η κατάσταση είναι οριακή».

Γενικώς, οι απαντήσεις κι οι δηλώσεις του κ. Βίτσα έχουν ένα τυπικό pattern στην επιλογή των λέξεων. Για παράδειγμα:

«Η κατάσταση στη Μόρια είναι από πολύ δύσκολη έως οριακή». Δημήτρης Βίτσας, 5/10.

«Έχει δημιουργηθεί μία οριακή κατάσταση κατά κύριο λόγο στη Λέσβο στη Σάμο και στη Χίο, η οποία απαιτεί λύσεις. Η λύση είναι η αποσυμφόρηση». Δημήτρης Βίτσας, 21/9.

«Στη Μόρια, έφυγαν περίπου 3.500 άνθρωποι κι ήρθαν από την απέναντι ακτή 5.500. Αυτό δημιούργησε μία οριακή κατάσταση στη Μόρια». Δημήτρης Βίτσας, 14/9.

Επιδεινώνεται η κατάσταση στα ελληνικά νησιά

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel δημοσιεύεται άρθρο το οποίο αναφέρεται στον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων σε ελληνικά νησιά. «Έλλειψη υγιεινής, σεξουαλική παρενόχληση, βία: πρόσφατα ο ΟΗΕ άσκησε κριτική στις συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς προσφύγων στην Ελλάδα. Τώρα οι αρχές καταγράφουν ακόμη περισσότερους ανθρώπους που καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου.

Η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς στην Ελλάδα επιδεινώνεται και πάλι. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο αριθμός των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου αυξήθηκε στις 20.000, ενώ μέχρι τα μέσα του μήνα ήταν περίπου 18.000.

Ένας από τους λόγους που αυξήθηκε ο αριθμός είναι προφανώς και η έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου προχωρά αργά».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας