Μητσοτάκης ΔΕΘ: Φιλολαϊκή τρικυμία σ’ ένα άδειο ποτήρι νερό

1336
αναδρομικά

Η φετινή ΔΕΘ εγκαινιάστηκε από το νέο Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην ομιλία και στην εν συνεχεία συνέντευξη τύπου του, παρότι προσπάθησε να φανεί ως φιλολαϊκός, δεν μπόρεσε να κρύψει το πραγματικό νεοφιλελεύθερο, ταξικό, εχθρικό προς τους εργαζόμενους και εθελόδουλο προς την οικονομική ολιγαρχία και τους δανειστές της χώρας μας, πρόσωπο της κυβέρνησής του.

Κεντρικό ρόλο στις δύο παρεμβάσεις του είχαν τα προκλητικά δώρα υπέρ των δυνάμεων του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας (στους εγχώριους και ξένους καπιταλιστές «επενδυτές», μεγαλοβιομήχανους, εφοπλιστές, μεγαλοεπιχειρηματίες).

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι τους προσφέρει:

  • Μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από 28% σε 24% και των μερισμάτων των μετόχων τους από 10%, που το είχε κατεβάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε 5%, διατήρηση και ενίσχυση των κίνητρων και φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, ξεκινώντας όπως είπε από το αεροδρόμιο ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ και προετοιμάζοντας για ξεπούλημα τον όμιλο της ΔΕΗ,αφού πρώτα η κυβέρνηση του εδώ και 60 ημέρες, αφότου ανέλαβε, την κατασυκοφάντησε και αφού επέβαλε από την 1η Σεπτέμβρη νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, για τις οποίες δεν είπε κουβέντα.
  • Προώθηση ταχύτατων διαδικασιών έγκρισης επενδύσεων των πολυεθνικών επιχειρήσεων, σε βάρος των αναγκαίων ουσιαστικών ελέγχων για την προστασία του περιβάλλοντος και για την πραγματική συμβολή τους με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η αναφορά του, ως δήθεν θετικά παραδείγματα, στις καταστροφικές για το περιβάλλον επενδύσεις της Eldorado Gold στις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, που είπε ότι θα τη διευκολύνει να κάνει το ίδιο και στην Θράκη, του Λάτση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, καθώς και στην καταστροφική για τα εργασιακά δικαιώματα επένδυση της COSCO στο ξεπουλημένο σε αυτή λιμάνι του Πειραιά επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνησή του θα κινηθεί και για τις νέες “επενδύσεις” στην ίδια κατεύθυνση με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και δουλοπρέπεια.

  • Συνέχιση και κλιμάκωση υποβάθμισης ή και ακύρωσης εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνησή του ψήφισε, ήδη, την κατάργηση της υποχρέωσης της εργοδοσίας για αιτιολόγηση των ατομικών απολύσεων και της συνευθύνης των εργολάβων και υπεργολάβων για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. Επίσης, την κατάργηση της αναστολής των προθεσμιών παραγραφής των αξιώσεων του εργαζομένου έναντι της εργοδοσίας, όταν προσφεύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Όπως παραδέχτηκε, θα συνεχίσει με την θέσπιση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τη λήψη αποφάσεων για απεργία, παρεμβαίνοντας με αυτό τον τρόπο και παρεμποδίζοντας την εσωτερική δημοκρατική ζωή, λειτουργία και δράση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και υπονομεύοντας το ίδιο  το δικαίωμα της απεργίας.  Επίσης, θα συνεχίσει με το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών στον ιδιωτικό τομέα και την ολοκληρωτική κατάργηση της Κυριακής – Αργίας με άνοιγμα καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Το χειρότερο είναι ότι εξήγγειλε ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα μπορούν να παρεκκλίνουν επί το δυσμενέστερο από την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και θα μπορούν να θεσπίζουν χαμηλότερους μισθούς και όρους εργασίας.

  • Ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και πλήρη εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος των ατομικών κουμπαράδων (σύστημα Πινοσέτ), ξεκινώντας από την επικουρική ασφάλιση, τα αποθεματικά της οποίας θα προσφέρει ως αντικείμενο κερδοσκοπίας στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των εργοδοτικών, για να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων. Αυτή, όμως, σημαίνει μείωση των εσόδων της κοινωνικής ασφάλισης με συνεπακόλουθο ως προοπτική τη μείωση των σημερινών συντάξεων, τη μείωση της προσδοκούμενης σύνταξης για τους νεότερους και στο βάθος ιδιωτική ασφάλιση για αναπλήρωση αυτής που χάνεται.
  • Αξιοποίηση ενδεχόμενης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία παρέπεμψε για μία ακόμη φορά στο αόριστο μέλλον, όχι για να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα, αλλά για να στηριχτούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Διαβεβαίωση προς την ολιγαρχία και τους δανειστές της χώρας ότι η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνητικών μνημονιακών δεσμεύσεων μέχρι το 1060 θα εφαρμόζεται χωρίς καμία παρέκκλιση, παρότι όλα δείχνουν ότι έρχεται μία νέα παγκόσμια ύφεση και μία νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση.

 

Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά, ενώ συνεχίζουν και κλιμακώνονται επί κυβέρνησής του, εξαθλιώνοντας και οδηγώντας σε απόγνωση τα φτωχοποιημένα λαϊκά νοικοκυριά:

  • Στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας και περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επαγγελματιών, αγροτών και αυτοαπασχολουμένων, ακόμα και αξίας κάτω των 30.000 από εδώ και πέρα, από τις τράπεζες, το δημόσιο, που τώρα θα γίνονται και από τη ΔΕΗ, που τους επανεκκίνησαν, περίπου 400 έγιναν, με προκλητική σιωπή των συστημικών ΜΜΕ, την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Στις εντεινόμενες και κλιμακούμενες από τη ΔΕΗ, στο όνομα δήθεν της διάσωσής της, αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, που αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους ή και να θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους οι όροι και προϋποθέσεις που τους τίθενται είναι υπερβολικά αυστηροί, αβίωτοι και ανεκπλήρωτοι.

 

Όσον αφορά τις δήθεν φιλολαϊκές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα λαϊκά στρώματα, αυτές συνιστούν περισσότερο ανέξοδες υποσχέσεις και όχι συγκεκριμένες πράξεις. Συγκεκριμένα:

  • Η εξαγγελθείσα μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, αυτή για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εάν πάρουμε υπόψη ότι το αφορολόγητο εισόδημά τους σήμερα είναι 8.648 ευρώ, αφορά φορολογητέο εισόδημά τους μόλις 1.400 ευρώ ετησίως.
  • Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, που υποτίθεται ότι θα ανακούφιζε τα μικρομεσαία στρώματα, παραπέμπεται στο 2023, ενώ τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ για μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50% και 10.500 προσλήψεις καθηγητών «τις πήρε ο άνεμος».
  • Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να μειώθηκε, όμως αυτό δεν μπορεί να κρύψει τη μονιμοποίηση αυτού του άδικου και δημευτικού για τη λαϊκή κατοικία φόρου, καθώς και το ότι τα μεγάλα οφέλη αυτών των μειώσεων αφορούν κυρίως τα πολύ υψηλά εισοδήματα και τις πολύ μεγάλες περιουσίες.
  • Η αύξηση της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης των ελαστικά απασχολούμενων κατά 10% είναι υποκριτική και αναποτελεσματική, αφού δεν συνδυάζεται με ουσιαστικά μέτρα για τον περιορισμό της ελαστικής εργασίας, την ενίσχυση της πλήρους και σταθερής εργασίας και την προστασία των εργαζομένων από την καταστρατήγηση του νομίμου ωραρίου τους και συνολικά της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
  • Η αναστολή του ΦΠΑ σε κάθε οικοδομική δραστηριότητα για την επόμενη τριετία δεν θα ενισχύσει από μόνη της την οικοδομική δραστηριότητα. Αυτή μειώθηκε κυρίως λόγω συρρίκνωσης των διαθέσιμων λαϊκών εισοδημάτων, φτωχοποίησης του λαού από τα μνημόνια της λιτότητας και μη χρηματοδότησης της οικονομίας και της κοινωνίας από τις τράπεζες. Βέβαια, εάν πάρουμε υπόψη ότι την επόμενη τριετία η εταιρεία του Λάτση, που σχεδόν της χαρίστηκε από τι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, θα κάνει μεγάλη οικοδόμηση εκεί, κατανοούμε ποιοι κυρίως θα ωφεληθούν από αυτό το μέτρο και θα κτίσουν εκεί ουρανοξύστες και κτίρια καζίνο με μηδενικό ΦΠΑ, με απώλειες δηλαδή για το δημόσιο εξ αυτού του λόγου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε ούτε μία αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε στη συνέντευξή τύπου του, διαβεβαίωσε για «πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών», επιβεβαιώνοντας όσους λέγαμε προεκλογικά, ότι αυτή η επικίνδυνη για τους λαούς συμφωνία υπαγορεύθηκε από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, γι’ αυτό και η ΝΔ ως κυβέρνηση θα την εφαρμόσει πιστά.

Το πιο εξωφρενικό πολιτικά είναι ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαρατίθενται για την πατρότητα των μέτρων Μητσοκάκη, που ωφελούν κυρίως την ολιγαρχία, επιβεβαιώνοντας για άλλη μία φορά όσους υποστηρίζαμε και υποστηρίζουμε ότι τα περιθώρια της πολιτικής και των δύο κινούνται μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια των μνημονιακών και μεταμνημονιακών δεσμεύσεών τους στη  ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ για συνέχιση της λιτότητας και της επιτροπείας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ θεωρεί ότι μπορεί χωρίς ισχυρές αντιστάσεις να εφαρμόσει τις αντεργατικές, αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές πολιτικές της. Ποντάρει στην έλλειψη πολιτικής αξιοπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ να ξεσηκώσει το λαό για να αντισταθεί, επειδή αυτή ουσιαστικά συνεχίζει και κλιμακώνει τις μνημονιακές πολιτικές της δικής του κυβέρνησης. Επίσης, υπολογίζει στην έλλειψη διάθεσής λαϊκών στρωμάτων, λόγω απογοήτευσής τους, να κινητοποιηθούν ενάντια στη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και αυταρχισμού και κυρίως στην πολυδιάσπαση της Αριστεράς και των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων.

Σε αυτές τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις εναπόκειται να διαψεύσουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης για μετατροπή της Ελλάδας σε κοινωνικό νεκροταφείο με τις συντονισμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και την κοινή δράση τους. Δυστυχώς, η εικόνα της πολυδιάσπασης και της διασποράς αυτών των δυνάμεων, που αναπαράχτηκε στις κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ, δεν συνιστά μία καλή αρχή για αυτό που πρέπει να γίνει στο άμεσο μέλλον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας