Με υπογραφή Κουρτουά στα ημιτελικά το Βέλγιο (2:1 την Βραζιλία)

1517
κουρτουά

Ο Κουρτουά «κατάπιε» τη Βραζιλία και χάρισε «μυθική» πρόκριση στην πατρίδα του.

Σε μια ποδοσφαιρική παράσταση μεταξύ δύο υπερδυνάμεων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, το Βέλγιο επικράτησε με 2-1 της Βραζιλίας και πέρασε στα ημιτελικά του Μουντιάλ.

Όνειρα τελικού από τους «κόκκινους διαβόλους», ακόμη ένας πικρός αποκλεισμός για τη «Σελεσάο». Απόλυτος πρωταγωνιστής του αγώνα ο πορτιέρο των Βέλγων, Τιμπό Κουρτουά.

Από τα πρώτα λεπτά το τέμπο του παιχνιδιού προμήνυε το ρυθμό που θα είχαν οι δύο ομάδες κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης.

Μόλις στο 8′ μετά από κόρνερ της Βραζιλίας, ο Τιάγκο Σίλβα… άθελα του έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι του Κουρτουά, με τον δεύτερο να μπλοκάρει προτού σπρώξει κάποιος τη μπάλα στα δίχτυα. Οι επιθέσεις της «Σελεσάο» συνεχίστηκαν και μόλις 2 λεπτά αργότερα ο Παουλίνιο βρέθηκε σε θέση βολής. Ωστόσο ο Αλντερβέιρελντ παραχώρησε το κόρνερ διώχνοντας όπως-όπως τη μπάλα.

Παρά την υπεροχή τους εντός του αγωνιστικού χώρου οι Βραζιλιάνοι ήταν αυτοί που βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Στο 13′ ο Φερναντίνιο μετά από κόρνερ έστειλε άθελα του τη μπάλα στην εστία της ομάδας του.

Η «Σελεσάο» θέλησε να απαντήσει άμεσα, αλλά η ωραία προσπάθεια του Νεϊμάρ στο 15′ από τα αριστερά κόπηκε από τους Βέλγους αμυντικούς.

Οι παίκτες του Μαρτίνεθ δεν επέτρεψαν στη Βραζιλία να σκοράρει και τελικά πέτυχαν και δεύτερο τέρμα. Ο Λουκάκου «ξεχύθηκε» σε ωραία αντεπίθεση στον κενό χώρο, βρήκε τον Ντε Μπρόινε και ο επιτελικός μέσος της Μάντσεστερ Σίτι με απίστευτο σουτ από τα όρια της περιοχής νίκησε τον Άλισον.

Το δεύτερο τέρμα των Βέλγων έπιασε εξ απίνης τη Βραζιλία που είχε τις περισσότερες φάσεις μέχρι εκείνη την ώρα.  Ο Κουτίνιο θέλησε να μειώσει στο 37′ για την ομάδα του, αλλά ο Κουρτουά έδιωξε εντυπωσιακά.

Λίγο πριν το ημίχρονο ο Ντε Μπρόινε πήγε να δώσει διαστάσεις θριάμβου στην ομάδα του με απευθείας εκτέλεση φάουλ, με τον Άλισον ωστόσο να αποκρούει σε κόρνερ.

Με την επανέναρξη η πίεση της «Σελεσάο» έγινε ακόμα πιο σφιχτή. Στο 51′ ο Φιρμίνο δεν μπόρεσε να σπρώξει τη μπάλα στην εστία μετά το γύρισμα του Μαρσέλο, ενώ στο 55′ ο Παουλίνιο ηττήθηκε σε τετ-α-τετ από τον Κουρτουά.

Οι Βέλγοι θέλησαν πάλι να χτυπήσουν στην αντεπίθεση και στο 62′ ο Αζάρ μετά από κόντρα επίθεση είδε τη μπάλα να περνάει μόλις άουτ. Στην αμέσως επόμενη φάση η Βραζιλία εκδήλωσε επικίνδυνη επίθεση, αλλά ο Κουρτουά ήταν πάλι σε ετοιμότητα.

Η επιθετική υπεροχή της Βραζιλίας συνεχίστηκε με τον Ρενάτο Αουγκούστο να πετυχαίνει εν τέλει το πολυπόθητο γκολ στο 76′ μετά από μπαλιά ακριβείας του Κουτίνιο.

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν οι παίκτες του Τίτε συνέχισαν να πιέζουν για το τέρμα της ισοφάρισης. Η «χρυσή» αλλαγή του Τίτε, Αουγκούστο «άγγιξε» το γκολ στο 81′ αλλά το δυνατό σουτ του πέρασε μερικά εκατοστά δίπλα από το δεξί δοκάρι των Βέλγων. Στο 84′ ο Νεϊμάρ έσπασε ιδανικά στον Κουτίνιο, το τελείωμα του παίκτη της Μπαρτσελόνα ήταν κάκιστο και πέρασε πολύ άουτ.

Η επέμβαση του αγώνα έγινε στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων από τον πρωταγωνιστή της αναμέτρησης, Τιμπό Κουρτουά ο οποίος απέκρουσε εντυπωσιακά του τεχνικό σουτ του Ντάγκλας Κόστα.

Τα λιγοστά δευτερόλεπτα που χώριζαν τους Βέλγους από μια ιστορική πρόκριση πέρασαν και ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη της αναμέτρησης, στέλνοντας στα «ουράνια» τους Βέλγους 32 χρόνια μετά το Μουντιάλ του 1986.

Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)

Κίτρινες κάρτες: 47′ Αλντερβάιρελντ, 71′ Μενιέ – 85′ Φερναντίνιο, 90′ Φάγκνερ

Κόκκινες κάρτες:

Βραζιλία (Τίτε): Άλισον, Φάγκνερ, Τιάγκο Σίλβα, Μιράντα, Μαρσέλο, Παουλίνιο, Φερναντίνιο, Γουίλιαν (46′ Φιρμίνο), Κουτίνιο, Νεϊμάρ, Γκαμπριέλ Ζεζούς (58′ Ντούγκλας Κόστα).

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Φερτόνχεν, Μενιέ, Φελαϊνί, Βίτσελ, Τσαντλί (82′ Φερμάιλεν), Ντε Μπρόινε, Λουκάκου (87′ Τίλεμανς), Αζάρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας