Με σαρωτική αποχή-ρεκόρ πάει να εξασφαλίσει ευρύ προβάδισμα ο Macron

1550
Macron

Στις κάλπες προσέρχονται για τέταρτη φορά σε δύο μήνες οι Γάλλοι στο πλαίσιο του β’ γύρου των βουλευτικών εκλογών.
Το κόμμα του προέδρου Macron, στη βάση ενός υπερπλειοψηφικού και άκρως αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος, φέρεται να διεκδικεί την πλειοψηφία των εδρών, με πολλά από τα άλλα κόμματα να δίνουν μάχη πολιτικής επιβίωσης.
Στον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής, το κόμμα REM του Macron κέρδισε το 32,3% των ψήφων, η Δεξιά το 21,5%, ενώ η Marine Lepen έμεινε στο 13,2% με ελάχιστους υποψήφιους στον β’ γύρο, η Ανυπότακτη Γαλλία του Mélenchon, 11%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα έλαβε μόλις το 9,5%.
Σε επίπεδα-ρεκόρ και η αποχή: πάνω από 50%, γεγονός που ενδέχεται να επαναληφθεί στον β’ γύρο. Δυστυχώς η αποχή, ιδιαίτερα των πιο φτωχών στρωμάτων, έχει μετατραπεί στον καλύτερο σύμμαχο των κατεστημένων κέντρων.
Πράγματι, στις 12 το μεσημέρι είχε ψηφίσει μόλις το 17,75%. Στον β’ γύρο του 2012 την ίδια ώρα είχε ψηφίσει το 21,41% και το 2007 το 22,89%.
Το κόμμα του Macron χρειάζεται 289 έδρες για την απόλυτη πλειοψηφία και όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τον αριθμό αυτό.
Μάχες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Η Γαλλία είναι χωρισμένη σε μονοεδρικές περιφέρειες (όπως και η Βρετανία), αλλά οι υποψήφιοι χρειάζονται την απόλυτη πλειοψηφία για να κερδίσουν τη βουλευτική έδρα. Έτσι σχεδόν όλες οι μάχες δίνονται σε β’ γύρο μεταξύ των δύο επικρατέστερων.
Κάποιες από αυτές τις μάχες έχουν ενδιαφέρον:

  • Η πρώην ταυρομάχος Marie Sara θα μπει στην αρένα για την έδρα απέναντι σε έναν υποψήφιο του Λαϊκού Μετώπου, τον Gilbert Collard.
  • Ο τέως πρωθυπουργός Manuel Valls, που διεκδίκησε το χρίσμα των Σοσιαλιστών για την προεδρία, το έχασε και τελικά ψήφισε Macron, διεκδικεί την έδρα στην Εσόν. Απέναντί του μια νεαρή μαροκινής καταγωγής, η οποία είναι υποψήφια με το κόμμα του Mélenchon.
  • Η Marine Lepen αναμένεται να κερδίσει την πρωτάρα του REM στο Πα-ντε-Καλέ.
  • Ο Jean-Luc Mélenchon αναμένεται να κερδίσει την Μασσαλία την νεαρή υποψήφια του REM Corine Versini.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας