Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει την ισραηλινή κατοχή του παλαιστινιακού λαού-Απάντηση πρέσβη Ισραήλ

972
ακελ

Έντονη σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ του ΑΚΕΛ και του Ισραηλινού πρέσβη, με αφορμή ανακοίνωση του κόμματος της αριστεράς στην οποία αναφέρεται σε «53 χρόνια κατοχής της Παλαιστίνης. Παράλληλα υποδεικνύει πως η διεθνής κοινότητα «οφείλει να σταματήσει την προσάρτηση των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ».

Στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «η 5η Ιουνίου 2020 σηματοδοτεί την 53η επέτειο του επιθετικού πολέμου του 1967, κατά τον οποίο το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, τα Συριακά Υψώματα Γκολάν και τη χερσόνησο του Σινά».

Συνεχίζει λέγοντας πως «μετά από πενήντα τρία χρόνια κατοχής των Παλαιστινιακών  εδαφών η Κυβέρνηση του Ισραήλ διακηρύττει ότι θα προχωρήσει στην προσάρτηση των κατεχομένων Παλαιστινιακών εδαφών.  Έχοντας την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και εφαρμόζοντας την επαίσχυντη «Συμφωνία του Αιώνα» που οι ίδιοι συνέταξαν για να εξυπηρετήσουν τους επεκτατικούς τους στόχους,  και υπό το πέπλο σιωπής που δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας, Νετανιάχου-Γκαντζ προχωρούν στα άνομα σχέδια τους».

Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει «τα παράνομα σχέδια προσάρτησης και υπογραμμίζει πως δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί το έγκλημα 53 χρόνων κατοχής με ένα νέο έγκλημα.  Η διεθνής κοινότητα οφείλει να τερματίσει την ανοχή και ατιμωρησία που επιδεικνύεται προς το Ισραήλ.  Σε αυτή την πολύ κρίσιμη στιγμή για το μέλλον ολόκληρης της περιοχής  πρέπει να τεθεί τέρμα στα άνομα σχέδια του και να απαιτηθεί ο άμεσος τερματισμός της ισραηλινής κατοχής και των πολιτικών εποικισμού. Να απαιτηθεί η άμεση αναγνώριση ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως ορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ, και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των προσφύγων για επιστροφή στη γη τους».

Τέλος το ΑΚΕΛ «καλεί την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι σε αυτή την κατάφωρη παραβίαση που επίκειται να συντελεστεί δίπλα μας». Το κόμμα της κυπριακής αντιπολίτευσης διερωτάται εάν η κυπριακή κυβέρνηση: «Θα σιωπήσει μπροστά σε τέτοια περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου, των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των δικαίων ενός λαού υπό κατοχή και εποικισμό; Με ποια αξιοπιστία θα μιλά αύριο για τα δίκαια της Κύπρου, για τις τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, αν σήμερα η κυβέρνηση Αναστασιάδη σιωπήσει ξανά για το χατίρι του Τραμπ και του Νετανιάχου;».

Απάντηση από Σάμι Ρέβελ

Αν και δεν είναι σύνηθες φαινόμενο σε διπλωματικό επίπεδο να δίνεται απάντηση από ξένο πρέσβη σε μια τοποθέτηση ενός κόμματος, εντούτοις ο Σάμι Ρέβελ θέλησε να απαντήσει, όπως έπραξε και στο παρελθόν, στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. Στην δήλωσή του ο Ισραηλινός πρέσβης εκφράζει τη λύπη του γιατί «δεν αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα για το Παλαιστινιακό ζήτημα» στην ανακοίνωση του ΑΚΕΛ. Και καταγράφει στη συνέχεια τα γεγονότα όπως θεωρεί ότι έχουν συμβεί  η ισραηλινή πλευρά.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας