Μειώσεις σε χιλιάδες συντάξεις με κυβερνητική εγκύκλιο σε εφαρμογή του ν.Κατρούγκαλου!

936
Μειώσεις σε χιλιάδες συντάξεις με κυβερνητική

Περικοπές -άμεσες αλλά και έμμεσες- στις συντάξεις που μπορούν να φτάσουν έως 268 ευρώ ανά περίπτωση, «κρύβει» τελικά… η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και του Πάνου Τσακλόγλου που εκδόθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ουσιαστικά, πρόκειται για εγκύκλιο που έρχεται να ερμηνεύσει διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και ορίζει ότι από την έναρξη του 2022 και εφεξής, κάθε συνταξιούχος θα λαμβάνει μία εθνική σύνταξη, όχι μόνο στη σώρευση συντάξεων εξ ιδίου δικαιώματος αλλά και εφόσον ο δικαιούχος λαμβάνει και σύνταξη χηρείας.

Με την συγκεκριμένη εγκύκλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη εφαρμόζεται η σκληρή διάταξη για ανάπηρους, χήρους, χήρες συνταξιούχους του άρθρου 7 του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) για απογόρευση «σώρευσης εθνικών συντάξεων»! Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα οδηγήσει σε περικοπές σε  περίπου 300.000 συντάξεις!

Αυτό στην πράξη ερμηνεύεται ως εξής:

Ο συνταξιούχος που λαμβάνει και σύνταξη χηρείας, κατά την πρώτη τριετία θα εισπράττει το 70% μόνο της ανταποδοτικής σύνταξης, εφόσον από τη δική του σύνταξη, λαμβάνει εθνική σύνταξη.

Αντίστοιχα και μετά το πέρας της τριετίας, η σύνταξη χηρείας του θα υπολογίζεται στο 35%, μόνο όμως του ανταποδοτικού σκέλους.

Πρακτικά δηλαδή, δικαιούχος δύο ή και περισσότερων συντάξεων, ακόμη κι αν κάποιες από αυτές είναι χηρείας, το ποσό της εθνικής σύνταξης δεν μπορεί πλέον να ξεπερνά τα 384 ευρώ.

Ακόμη και στην περίπτωση συνταξιούχων πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, που λαμβάνουν εκτός από την δική τους σύνταξη και σύνταξη χηρείας, θα υπάρξουν έμμεσες περικοπές. Και αυτό, γιατί στον επανυπολογισμό, το ποσό που λαμβάνει ο δικαιούχος και προέρχεται από εθνικές συντάξεις, εφόσον ξεπερνά τα 384 ευρώ, θα νοείται ως «προσωπική διαφορά».

«Η ερμηνεία αυτή», δηλώνει στο Euro2day.gr o κ. Μπούρλος, «έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες προσεγγίσεις που θεωρούσαν ότι πρέπει να απονέμεται εθνική σύνταξη σε κάθε κατηγορία συντάξεως».

Στην εγκύκλιο ορίζεται ότι το μέτρο αυτό επηρεάζει όλες τις συντάξεις τέτοιου τύπου, που χορηγήθηκαν από την έναρξη του «νόμου Κατρούγκαλου», δηλαδή από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά! Άρα, αφορά δεκάδες χιλιάδες συντάξεις, που από τον επόμενο μήνα, είναι πιθανό να υποστούν σημαντικές περικοπές. Επίσης, επηρεάζει όλες εκείνες τις συντάξεις που πρόκειται να εκδίδονται από εδώ και στο εξής (περίπου 80.000 ανά έτος).

Για όσους ακόμα έχουν απορίες. Η κυβέρνηση της ΝΔ (μέσω του υπουργείο Εργασίας) εξέδωσε εγκύκλιο για να εφαρμόσει διάταξη του (νόμου Κατρούγκαλου) της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως εξάλλου ξεκαθάρισε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης«Ο κ. Τσακλόγλου εφαρμόζει τον νόμο. Το νόμο Κατρούγκαλου και στη συνέχεια τον νόμο Βρούτση. Αυτό το σύστημα αναπαρήχθη και στην Ελλάδα και αυτό ζητάει ο κ. Τσακλόγλου να εφαρμοστεί από τις αρμόδιες αρχές του ΕΦΚΑ. Τι θα μπορούσε να πει; Θα μπορούσε να πει ότι πρέπει να γίνει παραβίαση του νόμου; Αυτό προβλέπεται πανευρωπαϊκά. Στην Ελλάδα αυτό προβλέπει η νομοθεσία και διερωτώμαι πως κάποιος ζητά από έναν υφυπουργό να παραβιάσει τη νομοθεσία».

Το κράτος έχει συνέχεια και στις περικοπές των συντάξεων…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας