Μεγάλο κρυφό δημόσιο χρέος από εκκρεμείς συντάξεις και ληξιπρόθεσμα χρέη

755
Μεγάλο κρυφό δημόσιο χρέος

Τα μνημόνια «δήθεν τέλειωσαν», οι μνημονιακές δεσμεύσεις και επιτηρήσεις διαιωνίζονται

Στενό μαρκάρισμα από τους θεσμούς για εκκρεμείς συντάξεις ,ληξιπρόθεσμα χρέη δημοσίου προς ιδιώτες

Ασφυκτικό πρέσινγκ για εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου και του «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων άσκησαν οι επικεφαλής των θεσμών στο οικονομικό επιτελείο στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρώτη εκ του σύνεγγυς επαφή οι δανειστές εξαπέλυσαν δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για ολιγωρία και αθέτηση δεσμεύσεων σημειώνοντας ότι παρά τις πρωτοβουλίες και τις νέες δράσεις τα κρατικά φέσια εξακολουθούν να κινούνται σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία το περασμένο Ιούλιο το δημόσιο χρωστούσε σε ιδιώτες 1,75 δισ. ευρώ και επιπλέον 547 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων δηλαδή συνολικά 2,3 δισ. ευρώ.
Τη μερίδα του λέοντος κατέχουν τα νοσοκομεία με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να φθάνουν στα 927 εκατ. ευρώ και να ακολουθούν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με 470 εκ. ευρώ με τις απλήρωτες συντάξεις να ξεπερνούν τις 200.000 ή σε ποσά τα 359 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά επικαλέστηκε για τις καθυστερήσεις τη κρίση της πανδημίας που παρουσίασε ένα αναλυτικό σχέδιο παρεμβάσεων και κινήσεων για την επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των οφειλών συμπεριλαμβανόμενων των εκκρεμών συντάξεων καθώς και των επιστροφών φόρων διαβεβαιώνοντας ότι ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα έχει διεκπεραιωθεί ο μεγαλύτερος όγκος των υποχρεώσεων. Σημειώνεται ότι με βάση την αρχική συμφωνία με τους θεσμούς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου δεν θα πρέπει να ξεπερνούν σε ετήσια βάση το 0,2% του ΑΕΠ ή 350 εκ. ευρώ.

Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των εξελίξεων στην πραγματική οικονομία με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι τα νεότερα στοιχεία για τη πορεία των συνιστωσών του ΑΕΠ δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 6,5% και δεν αποκλείεται να σπάσει και το φράγμα του 7% έναντι πρόβλεψης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για 6,1%.
Όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες η επιτάχυνση της ανάκαμψης απελευθερώνει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για την υλοποίηση του σχεδίου για «μέρισμα ανάπτυξης» προσθέτοντας ότι αυτό προς το παρόν αποτελεί πολιτική απόφαση καθώς δεν έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των δανειστών.

Οι θεσμοί αντιμετωπίζουν το μέτρο με έντονο σκεπτικισμό συστήνοντας αυτοσυγκράτηση και προσεκτικές κινήσεις για να αποφευχθούν δημοσιονομικές περιπέτειες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες είπε χαρακτηριστικά ότι εγώ δεν θα πρότεινα ένα τέτοιο μέτρο με έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ

Τα κεφάλαια ανάπτυξη, πρόσθετες παροχές παραμένουν στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς και το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον επόμενο μήνα με ην κατάθεση του τελικού σχεδίου για το νέο προϋπολογισμό. Μία ακόμα εκκρεμότητα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι ο νέος ΕΝΦΙΑ που θα εφαρμοστεί το 2022 με στόχο να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις που φέρουν οι αυξημένες αντικειμενικές τιμές σε πάνω από 7.000 περιοχές της χώρας σε φορολογούμενους με ακίνητα χαμηλής και μεσαίας αξίας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση με τους θεσμούς καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν έχει καταλήξει σε αποφάσεις για το εύρος και το είδος των παρεμβάσεων σε κλιμάκια και συντελεστές με πηγές να κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη εξίσωση.

Πηγή: bankingnews.gr – Μάριος Χριστοδούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας