Μεγάλες συγκεντρώσεις-πορείες στην Αθήνα-Θεσ/νίκη με επιθέσεις των ΜΑΤ και χημικά

980
συγκεντρώσεις

Αποκλεισμένο είναι σήμερα, Πέμπτη, το κέντρο της Αθήνας καθώς κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Τα συλλαλητήρια ξεκίνησαν με εργαζόμενους της ΠΟΕ-ΟΤΑ να συγκεντρώνονται στην πλατεία Καραΐσκάκη και στη συνέχεια να πραγματοποιούν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου.

Τα αίματα άναψαν όταν οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση έφτασαν έξω από τη Βουλή και επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό.

 

Οι αστυνομικοί τους απώθησαν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικρο-συμπλοκές.

Το… φέρετρο έξω από το υπ. Εσωτερικών

Νωρίτερα, εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση είχαν τοποθετήσει… ένα φέρετρο στην είσοδο του υπουργείου Εσωτερικών!

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κλιμακώνει σήμερα τις κινητοποιήσεις αντιδρώντας σε διάταξη του αναπτυξιακού νόμου που επιτρέπει σε δήμους να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες στους τομείς της Καθαριότητας, του Πρασίνου και του Ηλεκτροφωτισμού.

Στους δρόμους και οι φοιτητές

Κάλεσμα σε συλλαλητήριο είχαν απευθύνει για σήμερα το πρωί και φοιτητικοί σύλλογοι.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια, ενώ η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα. Οι φοιτητές αντιδρούν σε διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Οι ρυθμίσεις αφορούν στα μεταπτυχιακά, με τους φοιτητές να θεωρούν ότι τα δίδακτρα θα αυξηθούν. Παράλληλα, αντιδρούν στην επαναφορά του «ν+2» και τις διαγραφές των φοιτητών που έχουν ξεπεράσει το διάστημα αυτό, ενώ είναι αντίθετοι στην επαγγελματική ισοτιμία τίτλων σπουδών κολλεγίων και πανεπιστημίων.

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Λόγω των κινητοποιήσεων, έκτακτες κυκλοφοριακές  ρυθμίσεις εφαρμόζει η Τροχαία σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόζονται σταδιακά και ανάλογα με τις συνθήκες.

Παράλληλα, η Τροχαία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση στο κέντρο της Αθήνας και στα σημεία όπου θα πραγματοποιηθούν πορείες.

Φοιτητικές πορείες και ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη

 

Ένταση προκλήθηκε κατά τη διάρκεια κινητοποίησης φοιτητών, στη Θεσσαλονίκη, όταν οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Ορισμένοι φοιτητές πέταξαν μπογιές στις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν παραταχθεί έξω από το υπουργείο, και ακολούθησαν συμπλοκές. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση χημικών.

Νωρίτερα, οι φοιτητές είχαν συγκεντρωθεί στην Καμάρα, διαμαρτυρόμενοι για τις αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Όπως σημειώνουν, με τις αλλαγές τα πτυχία τους εξισώνονται με αυτά των ιδιωτικών κολεγίων και λένε “όχι” στην παιδεία για λίγους και εκλεκτούς αλλά δωρεάν για όλους.

Ζητούν επιπλέον ενίσχυση των κρατικών πανεπιστημίων τόσο με προσωπικό όσο και με επιπλέον χρηματοδότηση και τάσσονται κατά του νόμου για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας