“Ματώνουν” οι καταναλωτές:Αυξήσεις έως και 50% βασικών αγαθών-Πού καταγράφεται εκτίναξη τιμών

548
Αυξήσεις έως και 50% βασικών αγαθών

Με τον εφιάλτη της ακρίβειας έρχονται εκ νέου αντιμέτωποι οι Έλληνες πολίτες. Πόσο δικαιολογημένες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται.

Με εκτίναξη τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά βρίσκονται αντιμέτωποι οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως σήμερα αρκετά καταναλωτικά είδη ανατιμώνται προς τα πάνω με αυξήσεις που εκτιμούνται από το 5 έως 40%.

Αυτό εξήγησε στο Sputnik o Γεώργιος Λεχουρίτης, πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ινστιτούτο, το καταναλωτικό αγαθό που έχει χτυπήσει «κόκκινο« είναι το λάδι που γνωρίζει αυξήσεις έως και 40%.
«Η δικαιολογία που δόθηκε για αυτήν την αύξηση είναι ο δάκος στις ελιές που αποτελεί μακράν το πιο ζημιογόνο έντομο στην ελληνική αγροτική παραγωγή» εξηγεί.
Κάτι αντίστοιχο, όπως προσθέτει, συνέβη και με τα ροδάκινα που άγγιξαν τα 3 ευρώ, «κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές. Και εδώ η δικαιολογία που ακούστηκε ήταν η χαλαζόπτωση που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και την αύξηση της τιμής».
Πραγματικές αιτίες όμως για τις ανατιμήσεις, όπως διευκρινίζει είναι οι μεσάζοντες και η αισχροκέρδεια.
«Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να κερδίζουν πολύ περισσότερα απ’ όσα τους αναλογούν» καταγγέλλει ο κ. Λεχουρίτης.
Την «τιμητική» τους στις αυξήσεις έχουν και άλλα είδη φρούτων όπως το σταφύλι και η σταφίδα που έχουν φτάσει σε ύψη «που δεν μπορεί να προσεγγίσει ο καταναλωτής».

«Αντί για υπουργείο Ανάπτυξης, βλέπουμε… υπουργείο “Ανάπαυσης”»

Πέρα από τα φρούτα, όμως, «έκρηξη» ακρίβειας, γνωρίζουν και τα οικοδομικά υλικά, όπως το τσιμέντο, τα τούβλα και οι μονώσεις.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουμε αυξάνονται κάθε μέρα οι τιμές των οικοδομικών από 10 έως 30%, ειδικά μετά την καραντίνα» σημειώνει ο κ. Λεχουρίτης.
Σε όλο αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδος, καταγγέλλει το αρμόδιο Υπουργείο για ελεγκτικούς μηχανισμούς που δεν λειτουργούν:
«Το Υπουργείο Ανάπτυξης δεν κάνει απολύτως τίποτα. Αντί να παρεμβαίνει στην αγορά με ελέγχους βλέπουμε ένα “υπουργείο Ανάπαυσης” που παρακολουθεί αμέτοχο».

Αυξήσεις σε καύσιμα και ρεύμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το ΙΝΚΑ «εκρήξεις ακρίβειας» υπάρχουν και στα καύσιμαμε τη βενζίνη να φτάνει ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο στη νησιωτική Ελλάδα.
Η μεγάλη πρόκληση όμως σύμφωνα με το ίδιο ινστιτούτο αναμένεται να έρθει για το ηλεκτρικό ρεύμα, όπου εκεί αναμένονται αυξήσεις έως και 50% στους λογαριασμούς.
Ήδη τα παράπονα των καταναλωτών είναι πολλά λόγω επιβαρύνσεων πριν από τον καύσωνα καθώς οι ιδιώτες πάροχοι ενεργοποίησαν τις ρήτρες αναπροσαρμογής που μετακυλίουν αυτομάτως στους πελάτες τους το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς.
«Η στρατηγική απραξίας της κυβέρνησης μετά την παραδοχή της ΕΕ ότι θα έχουμε αυξήσεις που θα συμπαρασύρουν το ηλεκτρικό ρεύμα, εκθέτει τους κυβερνώντες και αναμένεται να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στους καταναλωτές» σχολιάζει ο κ. Λεχουρίτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας