Μανωλάδα: Άθλιες συνθήκες κατοικίας και εργασίας για χιλιάδες μετανάστες

934
μανωλάδα

Στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στη Μανωλάδα Ηλείας, όπου χιλιάδες μετανάστες απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, δημοσίευσε η οργάνωση Manolada Watch. 

Κατά τον μήνα Οκτώβριο, ο κύκλος εργασιών παραγωγής φράουλας βρίσκεται ακόμα σε προπαρασκευαστικό στάδιο, καθώς απαιτείται μόνο η φύτευση του σπόρου με τον χρόνο που χρειάζεται για την ολοκλήρωσή του να κυμαίνεται στις 6-7 μέρες. Ως εκ τούτου, οι εργάτες γης που συνεχίζουν και διαμένουν στην περιοχή, απασχολούνται και σε άλλες εργασίες εποχικής αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων, αυτή την εποχή διαμένουν μόνιμα στην ευρύτερη περιοχή περίπου 5.000-6.000 εργάτες γης, οι οποίοι διπλασιάζονται στις αρχές του έτους μέχρι και τα μέσα Ιουνίου, την περίοδο δηλαδή που διαρκεί η παραγωγή και συγκομιδή της φράουλας.

 Κατά τον Οκτώβριο στην περιοχή καταγράφηκε ότι η ύπαρξη των δύο καταυλισμών που παρακολουθεί η οργάνωση και στους οποίους έχουν δομηθεί αυτοσχέδιες παράγκες από καλάμια, σίδερα και νάιλον θερμοκηπίου παραμένει σταθερή. Τα λύματα από τις αυτοσχέδιες ντουζιέρες και τουαλέτες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται ακριβώς δίπλα από τις παράγκες αλλά και τον παρακείμενο ποταμό, μαζί με κάθε είδους απορρίμματα.

Καθώς η φύτευση φράουλας δεν απαιτεί πολλά εργατικά χέρια, ο αριθμός των μεταναστών εργατών γης στην περιοχή είναι εμφανώς μειωμένος.

Ως πρόσθετη δυσκολία σε ό,τι αφορά την καταβολή δεδουλευμένων μέσω του εργόσημου, φαίνεται να αποτελεί ο περιορισμός στην έκδοση ΑΜΚΑ για αλλοδαπούς, σύμφωνα με μαρτυρίες των μεταναστών εργατών γης της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας