Μήνυση στον στρατιωτικό ιερέα που αρνήθηκε να κοινωνήσει ΑμΕΑ

1197
μήνυση

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε το Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων κατά του στρατιωτικού ιερέα, ο οποίoς αρνήθηκε να κοινωνήσει ΑμΕΑ «για ρατσιστικές μισοαναπηρικές δηλώσεις του σε βάρος παιδιών με αναπηρίες, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι στρατιωτικός ιερέας μετά την Λειτουργία της περασμένης Κυριακής αρνήθηκε να κοινωνήσει έξι παιδιά ΑμΕΑ από την παρακείμενη κατασκήνωση «Νηρηίδες» του υπουργείου Εργασίας, η οποία σημειωτέον τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας,  με την αιτιολογία ότι… «δεν καταλαβαίνουν».

Την ίδια ώρα αναφορά στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, και τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιο, αναμένεται να κάνει, και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Συλβάνα Καρασαββίδου για το περιστατικό της 28ης Ιουλίου 2019 στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς.

Εν τω μεταξύ ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και η Ιερά Μητρόπολη της περιοχής.

«Σχετικά με το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή 28 Ιουλίου κατά τη Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό των ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς, από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τονίζεται ότι η ένταξη των ΑμεΑ και όλων των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας αντιμετωπίζεται ως αδιαμφισβήτητη ποιμαντική προτεραιότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου και του κλήρου της Πιερίας.

Η Εκκλησία αγκαλιάζει το διαφορετικό, το υποστηρίζει, παρέχει δικαιώματα, ευκαιρίες, προοπτικές και σέβεται κάθε ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέλος της» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές (δεδομένου ότι ο ιερέας υπάγεται στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων), με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση. Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, κάθε ιερέας φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προπαρασκευή (τελετουργία) της Θείας Κοινωνίας, ευθύνεται όμως και για την ασφαλή μετάδοσή της στους πιστούς, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθενείς, βρέφη, υπερήλικες, ΑμεΑ, μη ορθόδοξοι κ.ά. Γι’ αυτό και οι ιερείς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν ανάλογη εμπειρία, την οποία δεν διέθετε ο συγκεκριμένος ιερέας. Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δίδει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των Τιμίων Δώρων εκ μέρους των κληρικών για τη μετάληψη των ατόμων που εντάσσονται στις παραπάνω περιπτώσεις και γι΄ αυτό πάντα προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με τον ιερέα.

Oι υπεύθυνοι του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Νηρηίδες» θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η Μηνυτήρια Αναφορά του Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκημάτων:

ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ/Τ.Κ.Ζ.Α.Ρ.

ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ  ΒΙΑΣ

1 Αυγούστου 2019

Κυρίες/Κύριοι,

Σας υποβάλλουμε άλλη μια μηνυτήρια αναφορά, στα πλαίσια του προγράμματος του  Παρατηρητηρίου Ρατσιστικών Εγκλημάτων, κατά του στρατιωτικού ιερέα  στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας Λεπτοκαρυάς Ολύμπου, για ρατσιστικές μισοαναπηρικές δηλώσεις του σε βάρος παιδιών με αναπηρίες τα οποία και ρατσιστικά αρνήθηκε να κοινωνήσει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας