Μήνυμα Σολτς για συντάξεις:Eίναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν

576
σολτς

Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο τέλος των συνομιλιών για τις συντάξεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας πως “βρισκόμαστε λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους”.

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, “αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων”.

Παράλληλα, χαρακτήρισε “αποκύημα φαντασίας” το περιεχόμενο σημερινού ελληνικού δημοσιεύματος σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, είπε πως “αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος”.

“Για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό καλά, είναι σημαντικό να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που έγιναν. Σε αυτές ανήκουν ιδιαίτερα ένα συγκεκριμένο πλεόνασμα, το οποίο πρέπει να επιτευχθεί, αφήνοντας έξω πληρωμές τόκων και χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση έχει συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το γεγονός ότι, βάσει των δικών της υπολογισμών, αυτό το πλεόνασμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι είχε προβλεφθεί και αναμενόταν, ώστε να δημιουργούνται καινούργια επιπρόσθετα περιθώρια. Και είπε στην Επιτροπή μετά από -όπως θεωρώ- πολύ συντεταγμένη και σοφή διαδικασία, ότι θα ήθελε -σε διάλογο με την Επιτροπή- να μάθει εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει στο τελευταίο βήμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης”, δήλωσε ο κ. Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στους ξένους ανταποκριτές, στο Βερολίνο. Εξέφρασε δε τον έπαινό του “για την διαδικασία διαλόγου” που ακολουθεί η Αθήνα, “διότι είναι πολύ σοφό αυτό και βρισκόμαστε τώρα στην αξιολόγηση των αριθμών”.

“Όλα έγιναν καλά, πολύ σοφά και προετοιμάστηκαν πολύ σοβαρά και με διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρισκόμαστε λίγο πριν από την ολοκλήρωση αυτών των συνομιλιών, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη (στο τέλος)” συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο κυρίαρχη είναι η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίζει η ίδια για οτιδήποτε υπερβαίνει το πλεόνασμα του 3,5%, τόνισε: “Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της ολοκλήρωσης του προγράμματος, ότι τα περιθώρια κίνησης έχουν γίνει κάπως μεγαλύτερα, αλλά βεβαίως δεν είναι απεριόριστα, κυρίως λόγω του μεγέθους των προβλημάτων. Αυτό πρέπει πάντα να το καταλαβαίνουμε”.

Ο κ. Σολτς εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι “όλοι μαζί καταφέραμε να ολοκληρώσουμε το ελληνικό πρόγραμμα” και για το ότι “η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα σε πρόγραμμα, αλλά μπορεί κατά κάποιον τρόπο να χρηματοδοτηθεί η ίδια στις αγορές -αυτό παραμένει μία μεγάλη πρόοδος”, ενώ χαρακτήρισε “αποκύημα φαντασίας” το περιεχόμενο σημερινού ελληνικού δημοσιεύματος σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα τα Νέα στο σημερινό της φύλλο γράφει πως το επικρατέστερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί η μείωση μόνο για τις υψηλές συντάξεις, αλλά να μην περικοπούν οι χαμηλές για να προστατευτούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γερμανική πλευρά θα επιμείνει να μειωθούν ο ΕΝΦΙΑ και το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών προκειμένου να τροφοδοτηθεί η αναθέρμανση της οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας