Μέρκελ: Μη λειτουργικό το Δουβλίνο. Αδιέξοδο Ε.Ε. στο μεταναστευτικό – προσφυγικό

943
επιτήρηση

Το αδιέξοδο της πολιτικής της Ε.Ε. στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα αναγνώρισε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ισπανία, χαρακτηρίζοντας “μη λειτουργικό” το σύστημα του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα “Die Welt”, η Μέρκελ επανέλαβε την πεποίθηση της για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στο μεταναστευτικό. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμφωνία με την Ισπανία, ενώ επεσήμανε ότι υπάρχουν “εντατικές διαπραγματεύσεις” για μια παρόμοια συμφωνία με την Ελλάδα.

Σε κοινή συνέντευξή της με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στην πόλη Σανλουθάρ στη νότια Ισπανία, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι “σημαντικό είναι να βρεθεί ένα δίκαιο σύστημα κατανομής των προσφύγων, να μιλήσουμε με τις χώρες προέλευσης, να σταματήσουμε τους εμπόρους και τους λαθρεμπόρους και να συνάψουμε συμφωνίες επαναπατρισμού”.

Όπως πρόσθεσε, “σύμφωνα με τη θεωρία, δεν πρέπει ποτέ να φθάσει κανείς μετανάστης ή πρόσφυγας στη Γερμανία. Αυτό δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Το σύστημα προβλέπει ότι, κατά κανόνα, το κράτος πρώτης εισδοχής είναι υπεύθυνο για την είσοδο των μεταναστών. Το σύστημα αυτό του Δουβλίνου είναι μη λειτουργικό… Η Ε.Ε. πρέπει να σέβεται τις θεμελιώδεις αξίες της, και αυτό περιλαμβάνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια”.

Η Μέρκελ υπογράμμισε ότι “ο ρατσισμός είναι αντίθετος με τις βασικές αξίες της Ε.Ε.” και αμέσως μετά είπε ότι η Γερμανία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της Ισπανίας να περιορίσει την αυξανόμενη εισροή μεταναστών από το Μαρόκο στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου. Προφανώς, μέσω της καταστολής, όπως απαιτούν οι ρατσιστικές τάσεις της άκρας Δεξιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας