Μάτι: Προς δικαστικό κουκούλωμα; Αντί κακουργημάτων, πλημμελήματα οι τυχόν κατηγορίες!

1325
Μάτι

Ένα “στενό” νομικό πλαίσιο έρευνας , το οποίο προκαλεί πελώρια ερωτήματα στις οικογένειες των θυμάτων του ολέθρου στο Μάτι και στην κοινή γνώμη, αποκαλύπτεται μέσα από την απαράδεκτη παραγγελία που απέστειλε η εισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη προς την πυροσβεστική, το λιμενικό και την αστυνομία ώστε να λάβουν μαρτυρικές καταθέσεις από τους οικείους των ανθρώπων που βρήκαν τραγικό θάνατο στις 23 Ιουλίου.

Από αυτό το έγγραφο προκύπτει – όπως λένε νομικές πηγές – πως βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστικό πραξικόπημα, αφού ουσιαστικά αποκλείεται η διερεύνηση τυχόν διάπραξης κακουργημάτων από κρατικούς λειτουργούς ή εντεταλμένα πρόσωπα. Συγκεκριμένα η παραγγελία ζητεί να ληφθούν καταθέσεις για έρευνα που αφορά τα εξής αδικήματα:

1.    Εμπρησμός από πρόθεση από τον οποίο επήλθε θάνατος
2.    Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή
3.    Σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή
4.    Φθορά ξένης ιδιοκτησίας
5.    Παραβάσεις διατάξεων για την προστασία του περιβάλλοντος

Όπως όμως ερμηνεύουν νομικές πηγές, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της έρευνας, με σοβαρές ποινές απειλείται επί της ουσίας μόνο ο άνθρωπος ο οποίος άναψε την φωτιά καθώς ο εμπρησμός από πρόθεση τιμωρείται με κάθειρξη και όταν επήλθε θάνατος ακόμα και με ισόβια. Αντίθετα όλα τα άλλα αδικήματα τα οποία μπορεί να αφορούν ακόμα και κρατικούς λειτουργούς ή εντεταλμένα πρόσωπα διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος.

Το γεγονός βέβαια πως αυτά τα αδικήματα αναφέρονται στην παραγγελία δεν δεσμεύει την εισαγγελία να απαγγείλει οποιαδήποτε άλλη κατηγορία εφόσον προκύψει με στοιχεία και κρίνει πως πρέπει να απαγγελθεί.

Έρευνα και ύποπτοι

Πάντως για το κύριο κομμάτι της έρευνας σχετικά με τα αίτια και τις παραλείψεις της φονικής πυρκαγιάς, οι εισαγγελείς Ζαγοραίος (προϊστάμενος της Εισαγγελίας) και Γνεσούλη ολοκληρώνουν τη λήψη των μαρτυρικών καταθέσεων και περιμένουν δυο ακόμα πορίσματα, της πυροσβεστικής και του πραγματογνώμονα που όρισαν για να αξιολογήσουν το υλικό πριν προχωρήσουν την κλήση υπόπτων. Όμως ήδη κινούνται πιο γρήγορα σε ένα άλλο κομμάτι της έρευνας που αφορά τις καταγγελίες περί παραποίησης στοιχείων στα έγγραφα που καταγράφουν τις κινήσεις πυροσβεστών και οχημάτων.

Οι καταγγελίες φαίνεται πως ενισχύθηκαν στην πορεία από τη συλλογή στοιχείων καθώς  σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ήδη έχουν κληθεί για ανωμοτί καταθέσεις ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής που ήταν υπεύθυνοι του  Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου και του επιχειρησιακού – επικοινωνιακού κέντρου “199” της Πυροσβεστικής την 23η Ιουλίου. Οι κλήσεις αφορούν δυο αξιωματικούς, οι οποίοι θα πρέπει να παράσχουν εξηγήσεις ως ύποπτοι τέλεσης αδικήματος. Από όσα θα πουν θα εξαρτηθεί αν η εισαγγελία θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους, κάτι που δεν θεωρείται δεδομένο με βάση την κλήση τους μόνο ως υπόπτων.

*Βασική Πηγή: capital.gr – Παναγιώτης Στάθης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας