Λιβύη: Απελευθερώθηκαν οι 6 Τούρκοι πολίτες

594
Λιβύη
Απεφεύχθη ένοπλη συμπλοκή μεταξύ Άγκυρας και δυνάμεων του Haftar

Έξι Τούρκοι πολίτες, οι οποίοι κρατούνταν από τις δυνάμεις του K. Haftar, απελευθερώθηκαν, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μία ημέρα αφού η Άγκυρα διατύπωσε απειλές για αντίποινα.

Παρουσιάζοντας τους έξι Τούρκους ως «ναυτικούς», πηγή του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκαν και ότι οι ίδιοι αποφάσισαν να παραμείνουν στην Λιβύη και να συνεχίσουν την εργασία τους.

Το υπουργείο Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει χθες (30/76) ότι οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης K. Haftar θα αποτελούσαν «δικαιολογημένους στόχους», εάν δεν απελευθερώνονταν.

Ο Haftar είχε απειλήσει με επιθέσεις κατά των τουρκικών συμφερόντων στην Λιβύη, κατηγορώντας την Άγκυρα ότι υποστηρίζει στρατιωτικά τους αντιπάλους του της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα και η έδρα της βρίσκεται στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Κλιμακώνοντας την ένταση, οι δυνάμεις του Haftar ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι κατέρριψαν «τουρκικό drone» στο διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης.

Οι απειλές του Haftar κατά της Τουρκίας συμπίπτουν με την ανακατάληψη της πόλης Γκάριαν από τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η πόλη, που βρίσκεται σε απόσταση 100 περίπου χιλιομέτρων από την Τρίπολη είχε μετατραπεί σε στρατηγείο του Haftar κατά την επιχείρησή του κατά της Τρίπολης και βρίσκεται σε απόσταση άνω των 1.000 χιλιομέτρων από το προπύργιό του, την Βεγγάζη.

Στις 19 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας T. Erdogan είχε επιβεβαιώσει ότι η χώρα του τροφοδοτεί με όπλα τις δυνάμεις της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, γεγονός που επέτρεψε στην Τρίπολη «να εξισορροπήσει» την κατάσταση απέναντι στις δυνάμεις του Haftar, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας