ΛΑ.Ε-Θεσ/κης: Τιμούμε την απελευθέρωση της πόλης από ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

704
απελευθέρωση

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΟΚΤΩΒΡΗ, ΣΤΙΣ 6.30΄Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓ. ΣΟΦΙΑΣ

ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟ ΕΑΜ-ΕΛΑΣ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ – ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στις 30 Οκτώβρη 1944,  οι δυνάμεις του ΕΑΜ ΕΛΑΣ απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η ιστορική πραγματικότητα της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, η οποία δεν έγινε από τα συμμαχικά στρατεύματα, αλλά από τους αγωνιστές του ΕΑΜ ΕΛΑΣ και τον απλό κόσμο που πολέμησε στο πλάι του, πρέπει επιτέλους να αναδειχθεί και να τιμηθεί όπως της αξίζει. Ειδικά στις μέρες μας, όπου το «αυγό του φιδιού»,  με την άνοδο της ακροδεξιάς,  εκκολάπτεται στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, θρεφόμενο από  τις βάρβαρες πολιτικές της λιτότητας και την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, τη συστηματική περιστολή ελευθεριών και δικαιωμάτων, τη βίαιη καταστολή των αγώνων, την απομόνωση-δαιμονοποίηση μεταναστών, προσφύγων κτλ.

Ο φετινός εορτασμός της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, βρίσκει τον τόπο μας, μετά από εννιά σχεδόν χρόνια μνημονίων, σε κατάσταση ακραίας φτωχοποίησης της κοινωνίας, διάλυσης του παραγωγικού ιστού, και κυρίως, βαθιάς εξάρτησης και ασφυκτικής επιτροπείας από τους δανειστές και από τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Το πολιτικό μνημονιακό κατεστημένο (Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ), επαίρονται αναίσχυντα για το ΟΧΙ και την αντίσταση του ελληνικού λαού απέναντι στις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, ενώ έχουν πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη υποταγή χώρας σε καιρό ειρήνης, με την αποδοχή της αποπληρωμής ενός άδικου, μη βιώσιμου δημόσιου χρέους, στο βωμό του οποίου κατακρεούργησαν μισθούς και συντάξεις, αποδόμησαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, προέβησαν στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, κοινωνικών αγαθών όπως η ενέργεια, ιδιωτικοποιούν τη δημόσια υγεία και παιδεία

Αποτελεί εμπαιγμό και προσβολή στην μνήμη των πραγματικών ηρώων, που έδωσαν το αίμα τους για την ελευθερία αυτής της χώρας από τη ναζιστική κατοχή, η πλήρης ταύτιση της κυβέρνησης και της οικονομικής ελίτ με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεγάλου «παγκοσμιοποιημένου» κεφαλαίου, που διαλύουν χώρες με τους πολέμους τους, καταλύουν συντάγματα και επιβάλλουν σκληρή διαρκή λιτότητα και καταστολή στους εργαζόμενους και στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

Τους αγώνες όμως του λαού μας, δε μπορούν να τους διαγράψουν από την ιστορική μνήμη. Υπάρχουν, και μας δίνουν αυτοπεποίθηση και ελπίδα, υπάρχουν, και αποδεικνύουν ότι και σήμερα μπορούμε να κάνουμε την ανατροπή.

Μπορούμε και πρέπει, όλες οι αριστερές, ριζοσπαστικές, δημοκρατικές, αντιμνημονιακές δυνάμεις, με τα λαϊκά στρώματα, να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό μέτωπο και να πετύχουμε την κατάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και λαϊκής κυριαρχίας, την ανατροπή στην πράξη των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους, την επανάκτηση της δημόσιας περιουσίας, τον παραγωγικό μετασχηματισμό  της χώρας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου μέσα από την επαναθεμελίωση κοινωνικών, δημοκρατικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Η Λαϊκή Ενότητα Α΄ Θεσσαλονίκης, καλεί τα μέλη, τους φίλους της, αλλά και όλους τους πολίτες, στη συγκέντρωση – συλλαλητήριο, όπου καλούν σωματεία, αντιφασιστικές/αντιπολεμικές συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις, σήμερα,  Τετάρτη, 30 Οκτώβρη, στην πλ. Αγ. Σοφίας, στις 6.30΄μ.μ., ημέρα απελευθέρωσης της πόλης από τις δυνάμεις του ΕΑΜ ΕΛΑΣ, για να διατρανώσουμε το σημερινό ΟΧΙ στον πόλεμο, στο φασισμό, στα μνημόνια, στη λιτότητα, στην επιτροπεία από τους δανειστές και τα διεθνή ιμπεριαλιστικά κέντρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας