Η ΛΑ.Ε για καταστροφικό “περιβαλλοντικό” νομοσχέδιο

648
καταστροφή
Κυβερνητικό Ν/Σ «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας»: Περαιτέρω καταστροφή του περιβάλλοντος, προς όφελος των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την τακτική της, με πρόσχημα την πανδημία, να προωθεί προς ψήφιση μέτρα, που σε καμιά περίπτωση  δεν θα μπορούσε να ψηφίσει χωρίς τις σθεναρές αντιδράσεις της κοινωνίας και των κινημάτων.

Αυτό γίνεται και με το νομοσχέδιο με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας», όπου ουσιαστικά καταργείται κάθε προστατευτική ρύθμιση για το περιβάλλον με στόχο την προσέλκυση «επενδυτών».

Με το νομοσχέδιο αυτό καταργούνται:

  • Οι προϋποθέσεις περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με την επιβολή ασφυκτικών προθεσμιών.
  • Ανατίθεται σε ιδιώτες, οι οποίοι θα επιλέγονται από τους επενδυτές, ο έλεγχος των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  • Αποτρέπεται η συμμετοχή των επιστημόνων και των τοπικών κοινωνιών από την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών.
  • Εισάγονται ρυθμίσεις χρήσεων γης, για όλες τις κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών, ακόμα και για τις περιοχές Natura.
  • Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την νομιμοποίηση χιλιάδων αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις και ρέματα.
  • Παρακάμπτει νόμους και συλλογικά όργανα που αφορούν τη διαχείριση των απορριγμάτων και με μια απλή υπουργική απόφαση,  δίνει εν λευκώ εξουσιοδότηση και νομιμοποιεί την ασυδοσία της εκτελεστικής εξουσίας, με την επίκληση λόγων δημοσίου συμφέροντος.
  • Η  «προσωρινή» νομιμοποίηση  των ΣΜΑ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, λειτουργεί σε βάρος της ανακύκλωσης και συντηρεί την κυριαρχία των σύμμεικτων και των εργολαβικών συμφερόντων.

Σε μια εποχή που πληττόμαστε από την υγειονομική κρίση και που οι επιστήμονες αποδίδουν την πανδημία και τους ιούς στην ρύπανση και την αποψίλωση παρθένων περιοχών και δασικών εκτάσεων, η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η προστασία όμως της φύσης καιτου περιβάλλοντος είναι προστασία της ίδιας της ζωής.

Δεν είναι τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας και από τις ζωές των μελλοντικών γενεών.

Η Λαϊκή Ενότητα:

Απαιτεί την απόσυρση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου,

Στηρίζει  τις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις με αρχή την κινητοποίηση που πραγματοποιείται την Δευτέρα 4-5-2020 και ώρα 6.00 μμ έξω από την Βουλή και στην Θεσσαλονίκη στον Λευκό Πύργο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας