Η Τουρκία “πάγωσε” συμφωνία 70 εκατ. για αγορά ελικοπτέρων από Ιταλία

463
Βαθαίνει η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ιταλίας, με την Άγκυρα να “παγώνει” συμφωνία δεκάδων εκατομμυρίων για την αγορά ελικοπτέρων από την χώρα.
Το «Sofagate» αποδεικνύεται πολύ δύσκολο τεστ για τις σχέσεις Τουρκίας και Ιταλίας, με την κρίση ανάμεσά τους να βαθαίνει.
Σήμερα, Κυριακή, έγινε γνωστό πως η Άγκυρα «παγώνει» συμφωνία 70 εκατομμυρίων για την αγορά ελικοπτέρων από την ιταλική εταιρεία Leonardo.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που χρησιμοποίησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, για τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ειδικότερα, την Πέμπτη, ο Ντράγκι επέκρινε τον Ερντογάν για την ασέβεια που επέδειξε απέναντι στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αφήνοντας την όρθια, το γνωστό – πλέον – «Sofagate».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε πως ο Ερντογάν επέδειξε «απρεπή συμπεριφορά».
Απάντηση δόθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο περί «απαράδεκτης, λαϊκιστικής ρητορικής».
Ο Ιταλός πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε, μάλιστα, για εξηγήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών.
Η Άγκυρα, όπως μεταφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, απαιτεί μία επίσημη συγγνώμη από την κυβέρνηση και δεν θα δεχθεί καμία λύση μέσω της διπλωματικής οδού.
Όπως σημειώνεται, μάλιστα, οι τουρκικές Αρχές άρχισαν να στέλνουν «επιθετικά σήματα», βλέποντας πως δεν υπάρχει αντίδραση από τη Ρώμη.
Μεταξύ αυτών είναι και το «πάγωμα» της συμφωνίας, η οποία επρόκειτο να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.
Επιπλέον, τουλάχιστον τρεις ιταλικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, έχουν λάβει προειδοποιήσεις από την Άγκυρα. Μεταξύ αυτών και η επιχείρηση ενέργειας Ansaldo Energia η οποία κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ενέργειας στη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας