Λαφαζάνης, Μιχαλάκης, αντιπροσωπεία ΛΑ.Ε στο μνήμα Φλωράκη στον Άι-Λιά στο Παλιοζογλώπι

9297
Φλωράκη

Ο Παν. Λαφαζάνης στη διάρκεια της περιοδείας του στην Καρδίτσα επισκέφθηκε μαζί με τον Ν. Μιχαλάκη, πρώην βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν ψήφισε και αποχώρησε στο τρίτο μνημόνιο, και πλατιά αντιπροσωπεία της ΛΑ.Ε, το μνήμα του Χ. Φλωράκη στον ύψωμα του Άι-Λιά, στο Παλιοζογλώπι των Αγράφων του νομού Καρδίτσας. Παραθέτουμε σχετικές φωτογραφίες οι οποίες δεν είναι τόσο καθαρές λόγω της βροχής και της ομίχλης εκείνες τις ώρες.
Κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΛΑ.Ε στον τάφο του Χ. Φλωράκη, λύθηκε και μια απορία που απασχολούσε πολλά από τα μέλη της και γενικώς.
Ένας από τους λόγους που ο Χ. Φλωράκης, όπως γράφει στο σημείωμα που άφησε, θέλησε να ταφεί στο ύψωμα στο Παλιοζογλώπι ήταν για να έχει αγνάντιο.
Όμως, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, από το συγκεκριμένο σημείο που ζήτησε να ταφεί ο Χαρίλαος, αγνάντιο δεν υπάρχει.
Απέναντι, ακριβώς από το μνήμα υπάρχουν δασιά βουνά, που κόβουν το αγνάντεμα.
Τι εννοούσε, λοιπόν, ως αγνάντιο ο καπετάνιος; Ή λάθεψε;
Ο αντάρτης και ανώτερος αξιωματικός του Δημοκρατικού Στρατού, σύντροφος και συνδιοικητής του ατρόμητου και φόβητρου των κατακτήσεων Διαμαντή, δεν έκανε λάθος.
Όπως μας εξήγησαν και φαίνεται κάπως και στις φωτογραφίες, απέναντι ακριβώς από το μνήμα του Χαρίλαου, στην πλαγιά του βουνού, βρίσκεται το ιστορικό σημείο από το οποίο οι αντάρτες στην Γερμανική κατοχή, τροφοδοτούνταν με τρόφιμα, ρουχισμό και οπλισμό και από κει τράβαγαν ανεβαίνοντας το βουνό και πήγαιναν ψηλά στα Άγραφα.
Αυτό ακριβώς το γεγονός ήταν βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του Χ. Φλωράκη και αυτήν ακριβώς την ελπιδοφόρα σκηνή της αντάρτικης τροφοδοσίας ήθελε να αγναντεύει για πάντα ο πρωτοκαπετάνιος.
Δόξα και τιμή στον καπετάνιο.
Δόξα και τιμή στο αντάρτικο και στον αντάρτικο στρατό που έβγαλε τέτοιους ηγέτες.
DSC_5032m
DSC_5019k

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας