Λάθος Ρωσίας ότι δεν αποδέχεται τις “κυρώσεις” ΕΕ κατά Τουρκίας

1272
κυρώσεις

Η Ρωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί την μονομερή πολιτική κυρώσεων της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Φυσικά, αυτό είναι ζήτημα της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ξεκινάμε από το ότι οι πιέσεις μέσω κυρώσεων, αν και, δυστυχώς, συνιστούν ήδη παράγοντα των σημερινών διεθνών σχέσεων, δεν προέρχονται σαφώς από το οπλοστάσιο της διπλωματίας. Και βεβαίως δεν πρέπει να βρίσκονται στην βάση της διεθνούς πολιτικής. Αυτό οδηγεί σε πολύ θλιβερές συνέπειες» δήλωσε η Ζαχάροβα και προσέθεσε: «Είμαστε αναγκασμένοι να διαπιστώσουμε ότι σε μεγάλο βαθμό αυτές είναι μέρος της σημερινής πραγματικότητας, αλλά όταν γίνονται μονομερώς είναι μη νόμιμες. Και φυσικά μια τέτοια πολιτική επιθετικής άσκησης πιέσεων για την επίτευξη ιδίων συμφερόντων δεν μπορούμε να την αποδεχθούμε».

Όσο και αν η ίδια η Ρωσία όπως και άλλες χώρες όπως Κούβα, Ιράν, Βενεζουέλα κλπ υφίστανται άδικες και σκληρές πολιτικές και κυρίως οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τους, όσο και αν οι κυρώσεις είναι όπλο των ισχυρών σε βάρος των αδυνάτων, μιας και οι τελευταίοι δεν μπορούν να κάνουν ποτέ χρήση σε βάρος ισχυρών που τους αδικούν, θεωρούμε λάθος της Ρωσίας ότι εκφράζει την αντίθεση της στις ούτως η άλλως ανώδυνες και ατελέσφορες κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία.

Και το θεωρούμε λάθος διότι αυτές οι άσφαιρες κυρώσεις δεν αφορούν θέματα όπως η προμήθεια των S-400, που είναι δικαίωμα κάθε χώρας το είδος και η προέλευση των εξοπλισμών της. Θεωρούμε λάθος την ρώσικη θέση διότι αφορά την ωμή καταπάτηση από πλευράς μιας χώρας όπως η Τουρκία, δύναμη στρατιωτικής εισβολής, κατοχής και διχοτόμησης της Κύπρου, της κυριαρχίας της Κύπρου, εκβιάζοντας για συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων πέραν από κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου, κάτι που η Τουρκία επιχειρεί και σε βάρος της Ελλάδας.

Όσο και αν η Μόσχα είναι ενοχλημένη από τις αντιρωσικές πολιτικές που ακολουθεί η Αθήνα και εν μέρει, εσχάτως, και η Λευκωσία, δεν δικαιολογείται να λαμβάνει θέσεις όπως αυτές που εξέφρασε η Μαρία Ζαχάροβα και ελπίζουμε γρήγορα να υπάρξουν διορθωτικές τοποθετήσεις.

N.Z.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας