Κύπρος: Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση στη νεκρή ζώνη της Δένειας

1497
κύπρος

Kλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή της Δένειας, αφού και σήμερα, Σάββατο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι γεωργοί συνεχίζουν να θερίζουν χωράφια που καλλιεργήθηκαν από Ελληνοκύπριους γεωργούς της περιοχής. 

Στην περιοχή από το πρωί βρίσκονται Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι γεωργοί με έντονη την παρουσία του κατοχικού στρατού εντός της νεκρής ζώνης.
Κάτοικοι και γεωργοί της Δένειας παρακολουθούν με κιάλια από μακριά τα χωράφια τους την ώρα που οι Τούρκοι τα θέριζαν. 
Σε δηλώσεις του στο philenews, ο κοινοτάρχης της Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου είπε πως σήμερα στη νεκρή ζώνη έχουν μεταβεί και οι Ελληνοκύπριοι γεωργοί να θερίσουν τα σπαρτά τους, ενώ από την άλλη το ίδιο προσπαθούν να πράξουν και οι Τουρκοκύπριοι.
Ο κοινοτάρχης της Δένειας Χριστάκης Παναγιώτου.
Σημείωσε ακόμη πως στην περιοχή βρίσκονται μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης προκειμένου να διαβουλευθούν με τους αξιωματικούς του κατοχικού στρατού.

Παρακολουθεί η Κυβέρνηση- Εντάλματα σύλληψης ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου τόνισε ότι «δυστυχώς, συνεχίζονται αυτές οι προκλητικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά και από τον κατοχικό στρατό στη νεκρή ζώνη. Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι σε διαρκή συνεννόηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες από τη συμπεριφορά των κατοχικών “αρχών”.

Ερωτηθείς αν οι προκλήσεις γίνονται εντός της νεκρής ζώνης, ο εκπρόσωπος είπε ότι «οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι αφορά τη νεκρή ζώνη. Χρειάζεται προσοχή, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις επί τόπου στις διάφορες περιοχές. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση και προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο για να λυθεί και αυτή η τεχνητή κρίση».

Σε ανακοίνωση του το Υπουργείο ανέφερε ότι «το ΥΠΕΞ πληροφορεί ότι, σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή στενά τις εξελίξεις και προβαίνει σε όλα τα διαβήματα και παραστάσεις που κρίνονται σκόπιμα προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ».

Από την άλλη, οι αγροτικές οργανώσεις καταδίκασαν έντονα τα όσα διαδραματίζονται στη Δένεια. Οι αγροτικές οργανώσεις ΠΕΚ – ΕΚΑ – Παναγροτικός Σύνδεσμος – Νέα Αγροτική Κίνηση και Ευρωαγροτικός εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρουν ότι «οι Τουρκοκύπριοι μπήκαν στη νεκρή ζώνη και θέρισαν τα χωράφια των Ελληνοκυπρίων, χρησιμοποιώντας ως ασπίδα τους Τούρκους στρατιώτες».

Οι αγροτικές οργανώσεις ζητούν από την κυβέρνηση, «η οποία έχει την απόλυτη ευθύνη για την προστασία των δικαιούχων γεωργών μας, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς τα Ηνωμένα Έθνη, υπεύθυνα για την επιτήρηση της νεκρής ζώνης, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις συνεχιζόμενες εγκληματικές παραβιάσεις των Τούρκων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

*Πηγή: philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας