Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη «κατατρώει» τα πενιχρά λαϊκά εισοδήματα

467
Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη

Κύμα ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες μέρες σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες της αγοράς. Μία πρόγευση πήραν πολλοί καταναλωτές που πήγαν τις προηγούμενες μέρες στα κρεοπωλεία για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.

Οι τιμές του αρνιού κινούνται  σε επίπεδα από λίγο έως πολύ υψηλότερα αναλόγως της τιμής στην οποία προμηθεύτηκαν οι καταστηματάρχες και της δυνατότητάς τους να διαμορφώσουν όσο το δυνατόν πιο προσιτές τιμές για τους πελάτες τους.

Γιατί αυτή η ακρίβεια

Εκπρόσωποι της αγοράς  αποδίδουν τις τσιμπημένες τιμές στην άνοδο των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στην Ευρώπη, κυρίως σε Ιταλία και Ισπανία. Αποτέλεσμα, επιμένουν, είναι η μικρότερη προσφορά εγχώριων προϊόντων σε σύγκριση με το Πάσχα του 2020, όταν οι εξαγωγές είχαν σχεδόν παγώσει λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, εξαιτίας και της παραμονής των πολιτών στα αστικά κέντρα, οδηγεί στην αύξηση της τιμής του αρνιού με τον καταναλωτή να πρέπει να πληρώσει κατά περίπτωση ως και 4,5 ευρώ περισσότερο το κιλό από πέρυσι.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βαρβακείου Αγοράς, Γιώργο Ευριπιώτη, η κίνηση των τελευταίων ημερών θυμίζει τα επίπεδα προ κορονοϊού. Χθες οι τιμές στο αρνί κυμαίνονταν από 7 έως 9 ευρώ το κιλό, αυξημένες κατά περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι.

Εως 12 ευρώ το κιλό

Κάνοντας μια σύγκριση σε σχέση με το 2019, καθώς το 2020 σημειώθηκε πρωτοφανής πτώση των τιμών, διακρίνουμε μια καθαρή άνοδο. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), το 2019 οι παραγωγοί πωλούσαν τα αμνοερίφια έναντι 5 έως 5,5 ευρώ το κιλό και αυτά έφταναν στον καταναλωτή σε τιμές που προσέγγιζαν τα 8 ευρώ.

Φέτος, οι κτηνοτρόφοι πωλούν έναντι 6 έως 7 ευρώ το κιλό, με το αρνί και το κατσίκι να φτάνουν στον τελικό καταναλωτή σε τιμές που προσεγγίζουν τα 10 ευρώ το κιλό και μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 12 για όσους αργήσουν να κάνουν τα πασχαλινά ψώνια. «Παρά την αύξηση στις τιμές παραγωγού του αιγοπρόβειου γάλακτος, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών (σόγια, σιτηρά, καλαμπόκι) έφερε αύξηση του κόστους εκτροφής κατά 15%.

«Προσπαθούμε για όλους»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), Σταύρος Πέρρος σημειώνει προς τον ot.gr ότι «Η αγορά κινήθηκε ομαλά και αντιμετώπισε ικανοποιητικά τη ζήτηση σε σχέση με τη χαμηλή προσφορά που υπήρχε φέτος σε εγχώρια αρνιά και κατσίκια. Όσοι έδωσαν παραγγελίες έχουν εξυπηρετηθεί και εκείνους οι οποίοι άφησαν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε με καλό και ποιοτικό προϊόν».  Σε σχέση με τις τιμές ο κ. Πέρρος ανέφερε ότι «στην πλειοψηφία τους οι καταστηματάρχες κρεοπώλες κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια να απορροφήσουν ένα μέρος των τιμών που διαμορφώθηκαν φέτος και τελικά να κρατήσουν την τιμή στα 11,9 με κεφάλι και 12,8 χωρίς κεφάλι».

Έφτασε στα 7,5 ευρώ στον παραγωγό 

Οι τιμές παραγωγού κυμάνθηκαν για μεγάλο διάστημα μεταξύ 6,5 και 6,8 ευρώ το κιλό, ενώ μέσα στη Μ. Εβδομάδα έφτασαν στα 7 ευρώ το κιλό για το αρνί και 7,5 ευρώ για το κατσίκι, όπως είπε στον ot.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας, Γιάννης Γκουρομπίνος. Ο ίδιος σημείωσε ότι φέτος είναι μια χρονιά που οι τιμές στις οποίες πούλησαν το προϊόν τους αφήνει ικανοποιημένους τους κτηνοτρόφους, σε σχέση με το κόστος εκτροφής.

«Τέτοιες τιμές είχαμε να δούμε από το 2010. Υπήρχε ροή, έπαιρναν οι έμποροι και ζητούν αρνιά, μπαίναμε στη λίστα αναμονής για να σφάξουμε, πράγματα που είχαμε ξεχάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «πλέον δεν υπάρχουν ελληνικά αρνιά και κατσίκια στους παραγωγούς». Αναφερόμενος στο θέμα των «ελληνοποιήσεων», ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος είπε ότι κάτω και από την πίεση των οργανώσεων των κτηνοτρόφων φέτος οι έλεγχοι για την πρόληψη της κερδοσκοπικής πρακτικής των «ελληνοποιήσεων» ήταν εντατικοί και αυξημένοι, και τόνισε ότι εφόσον αυτό έχει διάρκεια με συνέπεια από την πλευρά των αρμόδιων αρχών υπάρχει δυνατότητα τα αμνοερίφια να μην πέσουν κάτω από τα 5,5 ευρώ το κιλό όλο

Τι γίνεται με το γάλα

Πέρα από μείωση της διαθέσιμης ποσότητας σε σφάγια επηρεάζεται και το ισοζύγιο επάρκειας γάλακτος. Σύμφωνα με τη naftemporiki.gr, oι εκτιμήσεις θέλουν το πρόβειο γάλα, που κατά μέσο όρο κυμαίνεται σε 0,93 – 0,95 ευρώ, να έχει προοπτική να ξεπεράσει το 1 ευρώ στις νέες συμφωνίες, το κατσικίσιο να προσεγγίζει το 0,60 ευρώ/κιλό, ενώ σε ό,τι αφορά την τιμή του αγελαδινού γάλακτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ, αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 37,5 έως 44 λεπτά το κιλό.

Τα τυριά

Σε περίπτωση που ανοίξει ο τουρισμός θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση των αποθεμάτων κυρίως των τυροκομικών προϊόντων, γεγονός που θα επηρεάσει εκ νέου τις ισορροπίες. Σχέδιο Ανάκαμψης: Πώς θα γίνεται η εκταμίευση των πόρων

Το ράλι των τιμών σε καλαμπόκι, σιτάρι, σόγια και φυτικά έλαια δεν περιορίζεται μόνο στον κτηνοτροφικό κλάδο, αλλά επηρεάζει μια ευρεία γκάμα βασικών καταναλωτικών προϊόντων από το ψωμί μέχρι και τα αναψυκτικά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι πρόσφατα ο δείκτης Bloomberg Agriculture Spot -ο οποίος παρακολουθεί τα βασικά αγροτικά προϊόντα στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων- σημείωσε άνοδο σε υψηλό σχεδόν 9 ετών, που αποδίδεται στις τιμές των σιτηρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας