Κόκκινα δάνεια: Αυξάνονται στην Ελλάδα, παρά την εικονική μείωση τους

255
δόσεις

Αισθητά μειωμένος σε σχέση με την κορύφωσή ήταν ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης το τρίτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με στοιχεία, που περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υποχώρησε στα 628 δισ. ευρώ από 1 τρισ. ευρώ στις αρχές του 2015. Μείωση και στην Ελλάδα, όπου ωστόσο εξακολουθεί να εμφανίζει το υψηλότερο, με διαφορά, ποσοστό κόκκινων δανείων.

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2017 ο όγκος των κόκκινων δανείων των ευρωπαϊκών τραπεζών μειώθηκε κατά 131 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό τους επί του συνόλου μειώθηκε κατά 1 μονάδα, σε 4,2%.

Το ποσοστό των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ μεγάλες αποκλίσεις από χώρα σε χώρα, με το βάρος τους να είναι πολύ πιο μεγάλο στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Στη χώρα μας το ποσοστό των κόκκινων δανείων το τρίτο τρίμηνο του 2018 ήταν 43,4%, δηλαδή κοντά στα 90 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πτώση 3,2 μονάδων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Στην Κύπρο το ποσοστό των κόκκινων δανείων έκανε βουτιά 13,3 μονάδων στο 20,7%, ενώ στην Πορτογαλία μειώθηκε κατά 3,6 μονάδες στο 14,5%.

«Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιταχύνθηκε τα δύο τελευταία έτη και ήταν ιδιαίτερα έντονη σε χώρες που παρουσιάζουν υψηλούς δείκτες. Παρόλα αυτά ο συνολικός όγκος στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα παραμένει υψηλός για τα διεθνή δεδομένα και η εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών θα διαρκέσει αρκετό καιρό ακόμη» σημειώνει στην έκθεσή της η ΕΚΤ.

Σημείωση: Η πτώση των κόκκινων δανείων στην χώρα μας είναι εικονική αφού υπερβολικά πολλά κόκκινα δάνεια “φεύγουν” από τις τράπεζες και πωλούνται σε funds. Στην πραγματικότητα τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται στη χώρα μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας