Κωνσταντοπούλου: Θανατική ποινή η έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ στη Γαλλία

1470
σακελλαροπούλου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας υπέγραψε απόφαση για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin» στη Γαλλία. Εκ νέου απεργία πείνας ξεκινάει ο Βίνικ. «Θανατική ποινή» χαρακτήρισε την απόφαση η δικηγόρος του, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μιλώντας στο Sputnik.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπέγραψε απόφαση για την έκδοση του Ρώσου υπηκόου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού και ως «Mr Bitcoin» στη Γαλλία. Η απόφαση δεν του έχει επιδοθεί ακόμη, σύμφωνα την δικηγόρο του Ζωή Κωνσταντοπούλου. 

«Θανατική ποινή αυτή η απόφαση»

Θανατική ποινή χαρακτήρισε την απόφαση, η κυρία Κωνσταντοπούλου: «Ενημερωθήκαμε σήμερα ότι εκδόθηκε απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοση του Αλεξάντερ Βίνικ πρώτα στη Γαλλία, ύστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη συνέχεια στη Ρωσία. Αυτή είναι μια απόφαση θανατικής ποινής, όπως δήλωσε και ο ίδιος. Ως δικηγόρος του, θα ενεργήσω με κάθε νόμιμο τρόπο ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα».

Ο Αλεξάντερ Βίνικ ξεκίνησε σήμερα απεργία πείνας, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Υπενθυμίζεται ότι είχε ξεκινήσει την πρώτη απεργία πείνας στις 26 Νοεμβρίου του 2018, για 88 ημέρες.

«Ένας άνθρωπος που δικαιούται να δικαστεί δίκαια και που ζητάει να δικαστεί στη χώρα του, δεν μπορεί να υποβάλλεται σε αυτό το βασανιστήριο της επί 2,5 χρόνια προφυλάκισης και τελικά να παραδίδεται, χωρίς καμία εγγύηση, με άγνωστο χρονικό ορίζοντα, σε μια διαδικασία επάλληλων εκδόσεων. Οι εκδόσεις αυτές είναι παράνομες. Ο Ποινικός Κώδικας της χώρας, στον οποίο στηρίζονταν οι αποφάσεις έχει αλλάξει πλέον», όπως τόνισε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Ούτε μία έγκληση εις βάρος του Βίνικ»

Κατηγορηματική ήταν ότι ο Βίνικ έχει στοχοποιηθεί για τη δράση του υπέρ της οικονομικής ελευθερίας. «Ο Αλεξάντερ Βίνικ εκζητείται για αδικήματα, για τα οποία απαιτείται έγκληση, ενώ δεν υπάρχει ούτε μία εναντίον του. Δεν υπάρχει ούτε ένα πρόσωπο που να λέει ότι είναι θύμα αξιόποινης πράξης του Βίνικ. Η στοχοποίησή του είναι για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας των ανθρώπων κι υπέρ της οικονομικής ελευθερίας».

Επόμενες κινήσεις 

«Νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησα διάβημα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον ενημέρωσα ότι θα υποβάλλω αμέσως αίτηση ανάκλησης αυτής της απόφασης. Θα γίνουν όλες οι νομικές ενέργειες για την αναστολή εκτέλεσής της. Επιπλέον, απευθυνόμαστε σε όλους τους αρμόδιους φορείς προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να παρέμβουν για τον άνθρωπο αυτό, ο οποίος συνθλίβεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυρία Κωνσταντοπούλου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας