Κυβερνητικό αλαλούμ με τις τιμές ρεύματος. Υψηλότατες χρεώσεις

930
Κυβερνητικό αλαλούμ με τις τιμές ρεύματος
Νέα πίεση στις χρεώσεις αναμένεται από τη ρύθμιση για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ, ενώ η ΔΕΗ επαίρεται για υπερκέρδη και ο Θ. Σκυλακάκης υπόσχεται σημαντικές μειώσεις.

Αλαλούμ στην κυβέρνηση για τις τιμές του ρεύματος και… στο βάθος αυξήσεις! Παρά το γεγονός ότι μόλις προχθές η ΔΕΗ ανακοίνωσε επταπλασιασμό των κερδών της, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δεν απέκλεισε χθες νέες αυξήσεις μετά τα όσα παρατηρούνται με την εφαρμογή του target model.

To target model είναι ο νέος τρόπος με τον οποίο από την 1η Νοεμβρίου η ΔΕΗ και οι ιδιώτες προμηθευτές αγοράζουν ενέργεια από εκείνους που την παράγουν. Οπως έγραψε η «Εφ.Συν.» («Αποκαλυπτήρια για το target model», 1/12/2020) το κόστος εξισορρόπησης ανέβηκε με το νέο σύστημα κατά 4 φορές. Δηλαδή, οι μονάδες που παράγουν ρεύμα από φυσικό αέριο εισέπραξαν στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου 48 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την ίδια δουλειά θα χρέωναν 12 εκατομμύρια με το παλιό σύστημα.

Δεν απέκλεισε νέες αυξήσεις ο υπουργός Ενέργειας μετά την απογείωση στη χονδρική από το target model

Αυτό το δεδομένο προκάλεσε ερωτήματα για την πιθανότητα επιβολής αυξήσεων, παρά το γεγονός ότι την αμέσως επόμενη μέρα («Οι αυξήσεις φούσκωσαν τα κέρδη της ΔΕΗ», «Εφ.Συν.» 2/12/2020) η ΔΕΗ ανακοίνωσε επταπλάσια κέρδη το εννεάμηνο του 2020. Παραδόξως, ο κ. Χατζηδάκης όταν ρωτήθηκε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη («Θέμα 104,6») δεν απέκλεισε τις αυξήσεις: «Νομίζω ότι είναι νωρίς να μιλήσουμε για αυξήσεις», είπε, τονίζοντας ότι το «υπουργείο δεν θα μείνει απαθές».

Ο υπουργός δεν επανέλαβε τα διθυραμβικά ότι με το target model αυξάνεται ο ανταγωνισμός και πέφτουν οι τιμές, αλλά ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη απέναντι στην Ε.Ε. να το εφαρμόσει. Χαρακτήρισε «παιδικές ασθένειες» τον τετραπλασιασμό του κόστους με το νέο σύστημα, ζήτησε «να δείξουν όλοι τη μέγιστη υπευθυνότητα», είπε πως «δεν υπάρχει λόγος να ενσπείρουμε τον πανικό» και υποσχέθηκε παρεμβάσεις: «Το παρακολουθούμε στενά και θα δράσουμε άμεσα, σύμφωνα άλλωστε με τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους καταναλωτές.

Αμέσως, τις πρώτες ημέρες που το πρόβλημα παρουσιάστηκε, κινήθηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας», είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κύκλο επαφών είχε ήδη και η γενική γραμματέας του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου χωρίς να προσδιορίζεται με ποιους.

Υπερκέρδη

Πάντως, την ίδια ώρα ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος ζητούσε με δήλωσή του «να μειώσει τώρα τα τιμολόγιά της η ΔΕΗ», επικαλούμενος τα υπερκέρδη που είχε ανακοινώσει.

Αν το ένα θέμα είναι ότι οι τιμές χονδρικής επηρεάζονται οδυνηρά από το target model, το άλλο είναι ότι θα επηρεαστούν από την τροπολογία που θα φέρει ο κ. Χατζηδάκης σήμερα για να κλείσει η «τρύπα» των σχεδόν 300 εκατομμυρίων στον λογαριασμό ΕΛΑΠΕ μέσω του οποίου πληρώνονται όσοι έχουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά.

Για να ολοκληρωθεί το αλαλούμ, στο «κάδρο» της ενέργειας μπήκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Μιλώντας σε τηλεκδήλωση της Eurobank, υποσχέθηκε «πολύ σημαντική μείωση στην τιμή του ρεύματος» όταν τα νησιά διασυνδεθούν με καλώδια. Αυτό όντως προβλεπόταν να συμβεί, αλλά δεν θα ισχύσει με τις ρυθμίσεις που έρχονται για τον ΕΛΑΠΕ καθώς τα όποια οφέλη θα πάνε για το έλλειμμά του. Το οποίο προκλήθηκε και από τις περσινές αυξήσεις Χατζηδάκη στα τιμολόγια της ΔΕΗ!…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας