Κρατική ενίσχυση-σκάνδαλο στο μονοπώλιο της Aegean

2719
σκάνδαλο

Αν θυμάστε και νομίζω ότι θυμάστε καλά η κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας ήταν εκείνη που αντί να εξυγιάνει, φρόντισε να βάλει λουκέτο στην παλαιά κραταιά Ολυμπιακή και να την παραδώσει στην Aegean του κ. Βασιλάκη, καθιστώντας την τελευταία ουσιαστικό μονοπώλιο των αερογραμμών στην Ελλάδα.

Έκτοτε η Aegean αξιοποίησε αυτό το μεγάλο δώρο για να αντλεί τεράστια κέρδη, να αποδίδει μεγάλα μερίσματα και παχυλότατους μισθούς στη διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη, μέσω και πανάκριβων εισιτηρίων, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν τα ακριβότερα στη διεθνή αγορά.

Η Aegean δεν διανοήθηκε ποτέ να μοιράσει τα πανύψηλα κέρδη της με το Δημόσιο και πολύ περισσότερο με τους επιβάτες οι οποίοι την είχαν ως μοναδική επιλογή.

Τώρα, όμως, μπροστά στην κρίση και παρότι η εταιρία διαθέτει, όπως μαθαίνουμε, πάνω από 500. εκ ευρώ στο ταμείο της, έρχεται να πιέσει, αν όχι και να εκβιάσει, το κράτος, διεκδικώντας ενισχύσεις εκατοντάδων εκ. ευρώ.

Απ’ ότι φαίνεται οι πιέσεις της Aegean δεν χρειάστηκε να γίνουν πολύ ισχυρές για να πιάσουν τόπο.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε οριζόντια μέτρα στήριξης του κλάδου των αερομεταφορών, ύψους 115 εκ. ευρώ. Πίσω από το περιτύλιγμα αυτό της στήριξης ολόκληρου του κλάδου, η Aegean θα πάρει την μερίδα του λέοντος, αφού στην ουσία αντιπροσωπεύει το συντριπτικό μέρος των αερομεταφορών στη χώρα μας.

Η κρατική επιδότηση προς την Aegean, όμως, δεν θα είναι μόνο αυτά τα ποσά. Σύμφωνα με κυβερνητικές τοποθετήσεις η Aegean θα στηριχθεί με πρόσθετα 150 εκ. ευρώ, τα οποία θα αποτελούν δάνειο από τις 4 συστημικές τράπεζες στη χώρα μας μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας επιχειρήσεων Covid-19, πενταετές δάνειο του οποίου το Δημόσιο  θα εγγυηθεί το 80%, χωρίς να λάβει κανένα αντάλλαγμα από την εταιρία.

Το παιχνίδι είναι στημένο και εξαιρετικά ληστρικό. Όσο το μονοπώλιο της Aegean βγάζει μεγάλα κέρδη, εν πολλοίς σε βάρος των πολιτών, αυτά τα κέρδη πηγαίνουν στις τσέπες της διοίκησης και των μετόχων ενώ όταν ξεσπάει η κρίση και η εταιρία αντιμετωπίζει δυσκολίες, οι ιδιοκτήτες ξεχνάνε να βάλουν το χέρι στην τσέπη τους που έχει καβούρια και έρχεται το Κράτος να βάλει αυτό το χέρι βαθιά στην τσέπη των φορολογουμένων, για να ενισχύσει τα μεγάλα αφεντικά της Aegean. Όταν κερδίζω δικά μου, όταν χάνω πληρώνεις εσύ.

Α.Ρ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας