Καταστροφικές νεοφιλελεύθερες επιδόσεις στην φαρμακευτική αγορά

1281
ασθενών
Ανακοίνωση της ΝΕ Υγείας-Πρόνοιας Αττικής της Λαϊκής Ενότητας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το πολυνομοσχέδιο-σκούπα για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, επιταχύνει την κοινωνική και οικονομική ισοπέδωση της χώρας, ξεπερνώντας σε μνημονιακό ζήλο κάθε προκάτοχό της. Το μότο “πρώτα η κοινωνία” έγινε “πρώτα τα μεγαλοσυμφέροντα”.

Με το  άρθρο 257 του ογκώδους (1330 σελίδων) πολυνομοσχεδίου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ολοκληρώνει έναν 8ετή κύκλο επιθέσεων εναντίον του φαρμακείου της γειτονιάς και του αυτοαπασχολούμενου φαρμακοποιού, εφαρμόζοντας πολιτικές άσχετες με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και τελείως αντίθετες με τις αποφάσεις του ΣτΕ, του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Π.Ο.Υ..
Αυτός ο ανελέητος κύκλος επιθέσεων ξεκίνησε επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου και ολοκληρώνεται επί υπουργίας Ανδρέα Ξανθού.

Τις καταστροφικές-υπερνεοφιλελεύθερες-μνημονιακές επιδόσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη φαρμακευτική αγορά, θα τις ζήλευαν και οι πιο ακραίοι.

Αυξημένη δραστηριότητα, κατά του φαρμακευτικού επαγγέλματος, παρουσίασε η κυβέρνηση την περίοδο 12ος/2017 και 1ος/2018, όπου ψηφίζει:

α) το πλήρες άνοιγμα του επαγγέλματος του φαρμακοποιού, δίνοντας την δυνατότητα στον οποιονδήποτε να ανοίγει φαρμακείο. “Χορηγείται (πλέον) άδεια λειτουργίας και σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν την ιδιότητα του φαρμακοποιού”, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την Δημόσια Υγεία.

β) την απελευθέρωση της χονδρικής τιμής στα ΜΥΣΥΦΑ, με αποτέλεσμα την κάθετη αύξηση των τιμών μέχρι και 200%, κάνοντας τα απαγορευτικά σε πολύ κόσμο, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις του Π.Ο.Υ., τις δικές μας και του Π.Φ.Σ..

και

γ) (το “κερασάκι στην τούρτα”) το άρθρο 257 του πολυνομοσχεδίου, στις 15/1ου/2018, την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, αφήνοντας ελεύθερο το ανώτατο όριο λειτουργίας και καταργώντας τις επίσημες αργίες του κράτους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο Υπουργός ενεργεί καθαρά υπέρ των φαρμακείων με διευρυμένο ωράριο (αλυσίδων, super markets, κλπ), απαξιώνει πλήρως τον θεσμό των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων και καλλιεργεί τον ανταγωνισμό σε ένα χώρο Π.Φ.Υ., χωρίς να λάβει υπόψιν την ρητή και κατηγορηματική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ανώτατου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι δεν νοείται ανταγωνισμός στο χώρο του φαρμάκου για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Επίσης, για να μας γίνουν ακόμα πιο σαφείς οι προθέσεις του Υπουργού και της κυβέρνησης, για πρώτη φορά υιοθετείται στη φαρμακευτική νομοθεσία ο όρος «εκπρόσωπος της επιχείρησης» αντί «ο φαρμακοποιός» και ο όρος «επιχείρηση φαρμακείου» αντί «φαρμακείο». Πιο νεοφιλελεύθερος πεθαίνεις.

Έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Υπουργός Υγείας, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των θεσμών, πίσω από τους οποίους κρύβονται ισχυρά συμφέροντα (πολυεθνικές, αλυσίδες φαρμακείων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ), ολοκληρώνουν το καταστροφικό έργο των προκατόχων τους και επιφέρουν την πλήρη εμπορευματοποίηση του φαρμάκου, την επικράτηση ολιγοπωλιακών συμφερόντων, τον αφανισμό του ατομικού φαρμακείου και του αυτοαπασχολούμενου επιστήμονα φαρμακοποιού, για τον οποίο πρόσφατη μελέτη της Ε.Σ.Δ.Υ έδειξε ότι είναι ο επαγγελματίας υγείας που εμπιστεύεται περισσότερο ο πολίτης.

Ν.Ε Υγείας-Πρόνοιας Αττικής ΛΑ.Ε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας