Καταρρέουν οι τράπεζες. Κραχ στις τραπεζικές μετοχές. Βουτιά στο Χρηματιστήριο

1870
τράπεζες

Νέο «κραχ» στις τραπεζικές μετοχές που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 12% καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών στον απόηχο της αφαίρεσης των μετοχών τριών τραπεζών από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας.

Παρά τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, οι οποίες μία προς μία συνιστούσαν μέγα σκάνδαλο και πρωτοφανή ληστεία των πολιτών, σκάνδαλα και ληστείες που μένουν ακόμα ατιμώρητα, οι τράπεζες με το ξωπέταγμά τους από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας, σημειώνουν νέα κατάρρευση, η οποία θα καταστήσει υποχρεωτική μια νέα ανακεφαλαιοποίηση σκάνδαλο.

Όλη η μεταμνημονιακή μυθολογία για την ανοδική πορεία της οικονομίας, εξαρχής διάτρητη, έρχεται να καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος, δίπλα στο ναυάγιο των τραπεζών, οι οποίες συμπαρασύρουν στον πάτο όλα τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα, τα οποία έτσι κι αλλιώς βίωναν μια πορεία τρόμου σε τεντωμένο σχοινί.

Στις 2.20 το μεσημέρι ο γενικής δείκτης κατέγραψε πτώση 1,71% ενώ ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών υποχώρησε κατά σχεδόν 7%.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πέφτει κατά 12,34%, η Eurobank χάνει 9,59% ενώ η Πειραιώς 3,15% και η Alpha 3,74%.

Ενδοσυνεδριακά στο Χρηματιστήριο κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 630,29 μονάδες (-2,13%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,80%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,93%.

Εκτός MSCI Greece τρεις ελληνικές τράπεζες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αργά το βράδυ της Τρίτης επιβεβαιώθηκαν τα σενάρια για την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI, με την οποία αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Standard Ελλάδας οι τίτλοι τριών ελληνικών συστημικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα,  αφαιρούνται οι μετοχές των Εθνικής, Τράπεζας Πειραιώς και Eurobank, οι οποίες προστίθενται στον MSCI Small Cap (μικρής κεφαλαιοποίησης). Από τον Small Cap αφαιρείται επίσης η μετοχή της Ελλάκτωρ. Οι αλλαγές στους δείκτες θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 30ής Νοεμβρίου. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι με αυτή την εξέλιξη υπάρχει κίνδυνος να τεθούν οι μετοχές των ελληνικών συστημικών τραπεζών εκτός των επιλογών πολλών μεγάλων ξένων επενδυτών, εάν δεν εφαρμοστούν δραστικές λύσεις στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Υποχωρούν και οι ευρωπαϊκές μετοχές

Πτωτικά κινούνται σήμερα και οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για το γερμανικό ΑΕΠ επέτειναν τις ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ η στερλίνα υποχώρησε από τα υψηλά επίπεδά της καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προσπαθεί να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν νωρίτερα έως και 1,2%, σε χαμηλό δύο εβδομάδων, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2015, ύστερα από αντίστοιχες απώλειες στην Ασία, όπου τα στοιχεία για την Ιαπωνία και την Κίνα επέτειναν τις ανησυχίες για ασθενέστερη ανάπτυξη. Στις 11.00 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 περιόρισε τις απώλειές του, υποχωρώντας κατά 0,5%.

Στο επίκεντρο βρισκόταν και η Ιταλία, αφού η κυβέρνηση κατέθεσε εκ νέου τον προϋπολογισμό της για την επόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διατηρώντας τις ίδιες προβλέψεις για την ανάπτυξη και το έλλειμμα. Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε πτώση 1,8%, οδεύοντας προς τη χειρότερη πτώση εδώ και ένα μήνα, ενώ οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά 1,5%.

Η αδυναμία στην Ευρώπη οδήγησε τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών MSCI σε πτώση κατά 0,3% στις 11:30 ώρα Ελλάδας.

Η στερλίνα σταθεροποιήθηκε μόλις κάτω από το υψηλό 7 μηνών και παρέμεινε κοντά στο 1,30 δολάριο αφού η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν στο κείμενο της συμφωνίας για το Brexit.

Δήλωση του Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα του Π.Σ της Λαϊκής Ενότητας

Παν. Λαφαζάνης: Πιόνι και όργανο των τραπεζών η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις

Παν. Λαφαζάνης: Το σημερινό τραπεζικό σύστημα ναυάγιο έρχεται να καταρρεύσει την μυθολογία για δήθεν ανοδική μεταμνημονιακή οικονομική πορεία

Παν. Λαφαζάνης: Ανάγκη η δημοκρατική ανατροπή και η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών

 

«Η απόφαση της MSCI να διαγράψει από τον δείκτη MSCI Standard Greece τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αποτελεί κόλαφο για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και το οδηγεί, περίπου, σε κατάρρευση.

Η απόφαση αυτή, η οποία ήρθε μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, οι οποίες συνιστούσαν μέγα σκάνδαλα και πρωτοφανείς ληστείες των πολιτών μέσα στην κρίση, ληστείες και σκάνδαλα που παραμένουν ακόμα ατιμώρητα, αφήνει έκθετη και ένοχη την κυβέρνηση και πρώτα απ’ όλα αφήνει έκθετους και ενόχους τους Γ. Δραγασάκη και Αλ. Τσίπρα.

Μετά την διαγραφή των τριών συστημικών τραπεζών από τον MSCI Standard Greece, όλη η μεταμνημονιακή μυθολογία για την ανοδική πορεία της οικονομίας, εξαρχής διάτρητη, έρχεται να καταρρεύσει ως χάρτινος πύργος, δίπλα στο ναυάγιο των τραπεζών, ναυάγιο το οποίο συμπαρασύρει στον πάτο όλα τα θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα της χώρας, τα οποία έτσι κι αλλιώς βίωναν μια πορεία τρόμου σε τεντωμένο σχοινί.

Αποδεικνύεται ότι η «μαύρη τρύπα» των τραπεζών, όσο και αν ταΐζεται με το «αίμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και λαϊκής περιουσίας αλλά και τις αμέτρητες θυσίες των φορολογουμένων και το στραγγάλισμα της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί ένα βαθύ και σκοτεινό πηγάδι χωρίς τέλος.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, αποδεικνύεται ότι λειτουργει ως πιόνι των τραπεζών και όργανο της τραπεζικής απληστίας σε βάρος του εθνικού, του δημοσίου και του λαϊκού συμφέροντος.

Αυτήν την ώρα, ο τόπος χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή, που θα απαλλάξει την χώρα από την κυβέρνηση Τσίπρα και όλο το φθαρμένο, παραδομένο και παρακμιακό μνημονιακό μπλοκ.

Στο πλαίσιο αυτής της δημοκρατικής ανατροπής, οι τράπεζες θα εξυγιανθούν, θα εθνικοποιηθούν και θα τεθούν υπό δημοκρατικό κοινωνικό έλεγχο, ώστε να αναλάβουν αποκλειστικά ένα νέο μεγάλο ρόλο ως ατμομηχανή για την ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την στήριξη και τον μετασχηματισμό της κοινωνίας

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας