Κατέληξε σε απόφαση το ΚΑΣ για το Ελληνικό -Κήρυξε αρχαιολογικό χώρο 280 στρέμματα

2376
ελληνικό

Σε απόφαση κατέληξαν τα μέλη του ΚΑΣ, για το Ελληνικό, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση 9 περίπου ωρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφάσισαν να κηρύξουν ως αρχαιολογικό χώρο, έκταση 280 στρεμμάτων. Η απόφαση ελήφθη περιέργως σχεδόν ομόφωνα, πράγμα που προξένησε ιδιαίτερη εντύπωση, δίνοντας λαβές για πολλές ερμηνείες.
Αντικειμενικοί γνώστες της κατάστασης τόνιζαν στην Iskra ότι με την συγκεκριμένη απόφαση του ΚΑΣ οι λεγόμενοι «επενδυτές» την γλίτωσαν πολύ φτηνά!
Άλλοι ειδικοί επεσήμαναν ότι στην απόφαση του ΚΑΣ υπάρχουν για τους «επενδυτές» κάποια μικρά «αγκαθάκια», αν και τα επιχειρήματα που πρόβαλαν για την διαπίστωσή τους δεν ήταν αρκετά πειστικά.
Τις επόμενες ημέρες, μετά την πλήρη δημοσίευση της απόφασης του ΚΑΣ, θα μπορούν να υπάρξουν ασφαλέστερες εκτιμήσεις.
Σημειώνεται ότι στα 280 στρέμματα που κηρύχθηκαν ως αρχαιολογικός χώροςδεν υπάρχουν περιορισμοί δόμησης. 
Ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η οριοθέτηση της τοποθεσίας που βρίσκονται τα 280 στρέμματα καθώς παίζει ρόλο στην επένδυση.
Τα μέλη του ΚΑΣ κλήθηκαν να ψηφίσουν επί τη βάσει δύο εισηγήσεων:

  • Η μία πρόταση προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση 700στρεμμάτων
  • Και η δεύτερη – η οποία και υιοθετήθηκε – προέβλεπε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος έκταση περίπου 300 στρεμμάτων (280 συγκεκριμένα).

Η ψηφοφορία έγινε επί των δύο προτάσεων, καθώς η πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων που ζητούσε να κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος το 50% της έκτασης απερρίφθη μετά από κυβερνητικές πιέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η παλαιότερη πρόταση αφορούσε την κήρυξη ως αρχαιολογικού χώρου έκταση 3.000 στρεμμάτων, η οποία, δυστυχώς, εγκαταλείφθηκε με πιέσεις «επενδυτών», κυβέρνησης, μνημονιακών κομμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η γ.γ. του ΥΠΠΟ Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκηκατέθεσε συμβιβαστική πρόταση η οποία προβλέπει να κηρυχθεί ως αρχαιολογική ζώνη το 1/7 της έκτασης και χωρίς περιορισμούς δόμησης. Οι συγκεκριμένοι χώροι αφορούν στις γραμμές του ΤΡΑΜ και στο αμαξοστάσιο, όπου θεωρεί ότι υφίσταται αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Στην υπόλοιπη περιοχή, σύμφωνα με την εισήγηση, θα εφαρμοστεί το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψε το Υπουργείο Πολιτισμού με τους επενδυτές και την Ελληνικό Α.Ε. το οποίο και προβλέπει τις ενέργειες που θα κάνει ο επενδυτής αν βρεθούν αρχαία.
Σημασία δεν έχει ο αριθμός των στρεμμάτων αλλά η τοποθεσία
Είναι προφανές ότι το επίμαχο ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των στρεμμάτων, αλλά η τοποθεσία η οποία θα κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Και αυτό διότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου φαίνεται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, να αφορά μια έκταση σημασίας. 
Η εν λόγω έκταση είναι ζώνη οικιστικής ανάπτυξης προς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, η οποία περιλαμβάνει 700 στρέμματα. Στην συγκεκριμένη περιοχή, στα βορειοδυτικά του συνολικού οικοπέδου του χώρου του παλαιού αεροδρομίου, το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός Mall και ανέγερση πολυτελών κατοικιών.
Στη συνέχεια της συνεδρίασης το ΚΑΣ αποφασίζει για την έγκριση ή μη:
α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (Σ.Ο.Α.) και
β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά», Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο).
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει επισημάνει ότι η κήρυξη αρχαιολογικού χώρου δεν έχει περιορισμούς δόμησης. Κατά συνέπεια, δεν εμποδίζεται η εκτέλεση του έργου. Αντιθέτως, συνεπάγεται αυστηρή παρακολούθηση των εργασιών και όταν προκύπτουν αρχαιολογικά ευρήματα θα αναλαμβάνει η αρχαιολογική υπηρεσία.
Υπενθυμίζεται πως στον αντίποδα, έγινε δεκτή η ένσταση που είχε καταθέσει η διοίκηση της Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά για τα 37 στρέμματα, έκταση που είχε χαρακτηρίσει δάσος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας