Η Σαουδική Αραβία απειλεί με “στρατιωτική δράση” το Κατάρ, αν αγοράσει ρωσικού S-400

1547
εγκατάσταση

Mε ανάληψη «στρατιωτικής δράσης» κατά του Κατάρ σε περίπτωση που αγοράσει ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400 απείλησε η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη Le Monde.

Τον Ιούνιο του περασμένου έτους η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, ότι αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις γειτόνων του και ότι στηρίζει την Τεχεράνη -περιφερειακή αντίπαλο του Ριάντ.

Τώρα, το βαθιά σκοταδιστικό και ολιγαρχικό καθεστώς της  Σαουδικής Αραβίας φοβάται ότι η αγορά S-400 που σχεδιάζει η Ντόχα, θα θέσει σε κίνδυνο την «εθνική ασφάλεια» των γειτόνων της στον Περσικό Κόλπο, φέρεται να υπογραμμίζει σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν ο βασιλιάς Σαλμάν, όπως αναφέρει η Le Monde.

Αν προχωρήσει η συμφωνία Κατάρ -Ρωσίας, τότε «το βασίλειο θα είναι έτοιμο να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την καταστροφή αυτού του αμυντικού συστήματος, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής δράσης», φέρεται να προειδοποιεί η επιστολή, ζητώντας από το Παρίσι να ασκήσει διπλωματικές πιέσεις στη Ντόχα.

Ο πρεσβευτής του Κατάρ στη Ρωσία, Φαχάντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγιαείπε τον περασμένο Ιανουάριο ότι οι δύο χώρες βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο» διαπραγματεύσεων για την αγορά S-400.

Eπίσημη αντίδραση από τις ΗΠΑ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, αλλά η Ουάσιγκτον έχει κοντραριστεί το τελευταίο διάστημα με την Άγκυρα για την απόφασή της να αγοράσει συστοιχίες αντιπυραυλικών συστημάτων από τη Μόσχα, ενώ έχει προειδοποιήσει και την Ινδία ότι αν προβεί σε ανάλογη ενέργεια θα θέσει σε κίνδυνο την αμυντική της συνεργασία με τις ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας