Και Γερμανία υπέρ Τουρκίας: Καλεί Ρωσία να σταματήσει Συρία στην Ιντλίμπ

634
τσαβούσογλου

Μέτα τις ΗΠΑ και η Γερμανία τάσσεται ουσιαστικά υπέρ της Τουρκίας στην υπόθεση της Συρίας, παραβλέποντας ότι η Τουρκία αποτελεί δύναμη εισβολής και κατοχής στην Ιντλίμπ και γενικότερα σε αρκετό βάθος στο συριακό έδαφος από τα σύνορα της Τουρκίας.

Έτσι, με αυτή την παράλογη λογική, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας χρεώνει την ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ στη νόμιμη συριακή κυβέρνηση του Άσαντ και καλεί τη Ρωσία να αναχαιτίσει την προέλαση της τελευταίας στην Ιντλίμπ αντί να απαιτεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και τη συντριβή των τζιχαντιστών και των ακραίων ισλαμιστών που δρουν με αδίστακτο τρόπο στον θύλακα της Ιντλίμπ.

Μετά τις συναντήσεις του με τους ομολόγους του, της Ρωσίας και της Τουρκίας, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι φοβάται για νέα ανθρωπιστική καταστροφή στην Ιντλίμπ, εάν δεν τερματιστούν οι μάχες και προειδοποίησε για νέο προσφυγικό κύμα.

«Ακόμη μεγαλύτερες προσφυγικές ροές» από την Συρία, αναμένει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, εάν η Μόσχα δεν ασκήσει την επιρροή της στην συριακή κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες.

Μετά τις συναντήσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο κ. Μάας δήλωσε ότι φοβάται πολύ πως θα υπάρξει νέα ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιντλίμπ, εάν δεν τερματιστούν οι μάχες που μαίνονται στην περιοχή και προειδοποίησε για νέο προσφυγικό κύμα, «κάτι που δεν πιστεύω ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», όπως είπε.

«Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια της»

Αναφερόμενος περαιτέρω στον ρόλο της Ρωσίας, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για προσπάθεια της Μόσχας να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις κρίσεις στην Συρία, στην Λιβύη και στην Ουκρανία, την ώρα που η αμερικανική κυβέρνηση δείχνει ότι δεν επιθυμεί να αναμιχθεί ενεργά στην επίλυση αυτών των διενέξεων, και «η Ευρώπη κλείνει τα μάτια της».

Σύμφωνα με τον κ. Μάας, η στάση των ΗΠΑ δημιουργεί ένα κενό, το οποίο θα καλύψουν η Ρωσία, η Τουρκία ή ακόμη και το Ιράν.

«Η Ευρώπη πρέπει να εμφανιστεί ισχυρότερη», τόνισε ο υπουργός και αναφέρθηκε στην δημιουργία ευρωπαϊκών δυνάμεων άμυνας και ασφάλειας, ως ισχυρού πυλώνα του ΝΑΤΟ.

«Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν και να ξεκινήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο για το θέμα», είπε σχετικά και υπογράμμισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ακόμη και στρατιωτικές ευθύνες, αρκεί αυτές να συνοδεύονται από πολιτικά μέτρα.

Τσαβούσογλου: Θα λάβουμε μέτρα αν η διπλωματία δεν αποδώσει

Ο κ. Τσαβούσογλου από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί την Δευτέρα στην Μόσχα για συνομιλίες, αλλά τόνισε ότι η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί τις στρατιωτικές επιθέσεις του συριακού καθεστώτος στην Ιντλίμπ και εάν οι διπλωματικές προσπάθειες δεν αποδώσουν, τότε «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας