Καζακστάν: Διαδηλωτές επιχείρησαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη Ρώσων αλεξιπτωτιστών

846
Ξέσπασαν «τυχαίες» διαδηλώσεις και στην Κιργιζία (Κιργιστάν) – Αποκεφαλίστηκε και δεύτερος αστυνομικός

Πριν από λίγο, ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που μετέφερε αλεξιπτωτιστές της Ρωσικής Ομοσπονδίας έφτασε στο Καζακστάν. 

Το αεροπλάνο απογειώθηκε από το Τσκαλόφσκι σήμερα το πρωί ως μέρος της βοήθειας προς τη Δημοκρατία του Καζακστάν για την καταστολή των βίαιων επιθέσεων από περιορισμένες ομάδες διαδηλωτών. 

Την ίδια ώρα, το δεύτερο στρατιωτικό αεροσκάφος, το οποίο μετέδωσε προηγουμένως το πρακτορείο ειδήσεων Avia.pro, θα φτάσει επίσης στο Καζακστάν την επόμενη μιάμιση ώρα.

Μετά την άφιξη των Ρώσων αλεξιπτωτιστών στην Άλμα-Ατα, έγινε γνωστό ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τα ρωσικά στρατεύματα στην πόλη. Πηγές στην Άλμα Άτα αναφέρουν ότι όλες οι έξοδοι από την πόλη είναι αποκλεισμένες, μεταξύ άλλων με αποκλεισμό των αυτοκινητοδρόμων, πυρπολούνται ελαστικά αυτοκινήτων κ.λ.π.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις περαιτέρω κινήσεις των Ρώσων οι οποίοι  εξακολουθούν να βρίσκονται στην Άλμα Άτα. 

Πόσοι Ρώσοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν αυτή τη στιγμή στο Καζακστάν είναι άγνωστο, ωστόσο, σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιευμένα στοιχεία, μιλάμε για περίπου 200 στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (2 αερομεταφερόμενοι λόχοι).

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιηθεί αρχικά για την αντιμετώπιση βίαιων ενεργειών στις πιο εξεγερμένες πόλεις στο Καζακστάν. 

Μετά από αυτό, θα σταλούν σε ρωσικά στρατηγικά σημεία όπως στον χώρο δοκιμών πυραυλικής άμυνας, στο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ κ.λπ.

Είναι γνωστό ότι. ότι εντός της επόμενης ώρας τουλάχιστον δύο στρατιωτικά αεροσκάφη θα απογειωθούν επίσης από τη Λευκορωσία. Αυτό αποδεικνύεται από στοιχεία σχετικά με τη μαζική μεταφορά στρατευμάτων στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Machulishchi, που βρίσκεται κοντά στο Μινσκ.

Μεταξύ άλλων, υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι ο ρωσικός στρατός βρίσκεται ήδη στο έδαφος του Καζακστάν καθώς μεταφέρθηκαν σε αυτή τη χώρα στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ταραχές έχουν κλιμακωθεί με αποτέλεσμα να έχει αποκεφαλιστεί και δεύτερος αστυνομικός.

Η αγριότητα θυμίζει την εξέγερση στην Ουκρανία στην πλατεία Μαϊντάν που όλοι γνωρίζουν ότι υποκινήθηκε από την Δύση, τόνιζαν οι αξιωματούχοι του καθεστώτος του Καζακστάν.

Διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στο Κιργιστάν  όπου μερίδα των πολιτών είναι αντίθετη στην αποστολή στρατευμάτων στο Καζακστάν.

Καθώς τα κράτη μέλη του CSTO συμφώνησαν να στείλουν στρατεύματα και ειδικές δυνάμεις στο Καζακστάν για να καταστείλουν τη βιαιότητα των διαδηλώσεων και να αποτρέψουν την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων, ξέσπασαν όλως τυχαίως μαζικές διαδηλώσεις στο Κιργιστάν.

Πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Μπισκέκ, απαιτώντας να ακυρωθεί η απόφαση αποστολής μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Κιργιζίας στο Καζακστάν.

Αυτή τη στιγμή πρόκειται περισσότερο για μια ειρηνική συγκέντρωση, ωστόσο, δεδομένων των γεγονότων των τελευταίων ετών, η κατάσταση στο Κιργιστάν μπορεί να επιδεινωθεί πολύ έντονα και γρήγορα.

Οι ειδικοί, με τη σειρά τους, σημειώνουν ότι η αποστολή στρατευμάτων στο Καζακστάν μέσω του CSTO είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, καθώς δεν μιλάμε μόνο για τη μελλοντική μοίρα του Καζακστάν, αλλά και για την ύπαρξη της συμφωνίας συλλογικής σύμβασης στο σύνολό της.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ότι η Δύση προσπαθεί να ανακαλύψει τη θέση της CSTO στο σύνολό της κάνοντας κάποιο είδος τσεκαρίσματος, αφού εάν τα κράτη μέλη της συλλογικής σύμβασης δεν θα αντιδρούσαν σε αυτό που συμβαίνει στο Καζακστάν, τότε θα υπήρχε η πιθανότατα μηδενικής αντίδρασης σε μια άμεση επίθεση εναντίον οποιουδήποτε συμμάχου της Ρωσίας, κάτι που θα απελευθέρωνε τα χέρια της Δύσης».

Η θέση της Κιργιζίας είναι κάπως επαμφοτερίζουσα, αλλά αυτή τη στιγμή η θέση για την παροχή βοήθειας στο Καζακστάν είναι επίσημη» αναφέρει στρατιωτική πηγή.

Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν εν μέρει να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στο Καζακστάν, αλλά η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Γενικώς οι κινήσεις ορισμένης μερίδας των διαδηλωτών αλλά και οι «τυχαίες» διαδηλώσεις στην Κιργιζία, προκαλούν υπόννοιες, σύμφωνα με κύκλους της Μόσχας, ότι ενδεχομένως υφίσταται κάποιο σχέδιο συντονισμού αυτών των ενεργειών. 

Οι βίαιες διαδηλώσεις στο Καζακστάν, αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στη χώρα αυτή, δεν έχουν πραγματικό κίνητρο καθώς είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρασίας με πολύ υψηλό μεσαίο εισόδημα. 

Κι όλα αυτά λίγες ημέρες πριν την έναρξη των συνομιλιών ΗΠΑ-Ρωσίας.

Πηγή: defencenet.gr, στο οποίο ανήκουν οι απόψεις και εκτιμήσεις του κειμένου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας