Ιωαννίδης: Περισσότεροι θάνατοι νέων μετά από μαζικούς εμβολιασμούς-Καυστικός για τηλε-επιστήμονες

1380
ωαννίδης: Περισσότεροι θάνατοι νέων μετά από μαζικούς εμβολιασμούς

Μόλις 2 από τους 12 συχνά προβεβλημένους στα media επιστήμονες είναι στο κορυφαίο 2% της διεθνούς επιστημονικής απήχησης αναφέρει η έρευνα

Στη διαπίστωση ότι μετά τους μαζικούς εμβολιασμούς σε πολλές χώρες καταγράφεται μια μετατόπιση των θανάτων λόγω covid προς νεαρότερες ηλικίες, αναφέρεται ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας Γιάννης Ιωαννίδης.
Σύμφωνα με έρευνα, στην οποία ήταν επικεφαλής ο κ.Ιωαννίδης – έγινε σε ΗΠΑ και Ιταλία και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Environmental Research» -, διαπιστώθηκε ότι αναλογικά περισσότεροι νέοι πεθαίνουν πλέον από κορωνοϊό, σε σχέση με την περίοδο προ των εμβολίων, κάτι που δεν ισχύει, όμως, για τις χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη ή αυτές που δεν έδωσαν προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ηλικιακή μετατόπιση των θανάτων Covid-19 προς νεότερες ηλικίες (οι οποίες έως τώρα καλύφθηκαν λιγότερο από τα εμβολιαστικά προγράμματα των περισσότερων χωρών) «συνιστά μία ισχυρή ένδειξη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την ευνοϊκή εξέλιξη της πανδημίας προς την ενδημικότητα με λιγότερους θανάτους ηλικιωμένων».
Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, πρόκειται για μία «θετική εξέλιξη, απόλυτα συμβατή με την εξέλιξη προς την ενδημικότητα, που ευτυχώς φαίνεται να έχουν πετύχει χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας και με σωστή διαχείριση της πανδημίας, δυστυχώς όχι ακόμα η Ελλάδα».

Τηλε – επιστήμονες

Εν τω μεταξύ, ενδιαφέρον έχει και μια δεύτερη δημοσίευση με επικεφαλής τον κ.Ιωαννίδη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open», στην οποία αναλύεται η επιστημονική παραγωγή και απήχηση των πιο προβεβλημένων στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας επιστημόνων σχετικά με την Covid-19 σε τέσσερις χώρες (76 ειδικούς από τις ΗΠΑ, 12 από την Ελλάδα, 50 από τη Δανία και δύο από την Ελβετία).
Η μελέτη εξέτασε κατά πόσο αυτοί που εμφανίζονται συστηματικά στα ΜΜΕ -ιδίως στην τηλεόραση – έχουν πολλές έρευνες με διεθνή απήχηση σε επιστημονικά περιοδικά.
Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, είναι ότι, παρά ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις, «οι περισσότεροι από τους προβεβλημένους ειδικούς δεν έχουν δημοσιεύσει τίποτα στην επιστημονική βιβλιογραφία για Covid-19 και η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν μεγάλη επιστημονική απήχηση στο συνολικό έργο τους σε όλη την καριέρα τους.
Υπάρχει μεγάλη απόσχιση της επιστημονικής πραγματικότητας από την τηλεοπτική πραγματικότητα».

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Στην περίπτωση της Ελλάδας, από τους 12 συχνά προβεβλημένους στα media επιστήμονες, οι δύο αξιολογήθηκαν ότι με τις δημοσιεύσεις τους βρίσκονται στο κορυφαίο 2% της διεθνούς επιστημονικής απήχησης.
Αντίστοιχα, αυτό ισχύει για τους 23 από τους 76 στις ΗΠΑ, τους 10 από τους 50 στη Δανία και κανέναν από τους δύο στην Ελβετία.
Επίσης, διαπιστώθηκε υπο-αντιπροσώπευση των γυναικών μεταξύ των ειδικών που προβάλλονται στα ΜΜΕ σχετικά με την πανδημία.
Στην Ελλάδα π.χ. μόνο οι δύο από τους 12 που εξετάστηκαν είναι γυναίκες.
Ακόμη, οι ερευνητές έκριναν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 64 επιστήμονες (οι 22 γυναίκες) που έχουν υψηλότερη επιστημονική απήχηση διεθνώς σχετικά την Covid-19 (αναφορές ξένων επιστημόνων στο έργο των Ελλήνων), σε σχέση με τους περισσότερους άκρως προβεβλημένους ειδικούς στα μέσα ενημέρωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας